Az AMD felturbózza a Radeon HD 5670-et

A kínaiakkal ismét kivételez az AMD, hiszen a távol-keleti országban hamarosan forgalomba kerül a felturbózott Radeon HD 5670. Az alapverzió még januárban mutatkozott be, és 400 shader processzort rejtett 20 darab textúrázó csatorna mellett. Az akkori termék magórajele 775 MHz volt, a GDDR5 szabványú fedélzeti memória pedig effektív 4 GHz-en ketyegett. Az új változat eldobja a Redwood lapkát és a Junipert veti be helyette. Ezt nem nehéz kivitelezni, hiszen a két chip lábkompatibilis egymással, azaz a Radeon HD 5670-hez jelenleg alkalmazott nyomtatott áramkörök megfelelőek a nagyobbik GPU fogadására is. Természetesen a fogyasztásra vigyázni kell, hiszen a tápáramkör eltérő lehet, de némi butítással tökéletesen kivitelezhető a csere.

Hirdetés

Az új Radeon HD 5670 640 darab shader processzort rejt, a textúrázó csatornák száma pedig 32-re nő. A 128 bites memóriabusz megmarad, így nem kell lemondani egyetlen ROP blokkról sem. A GPU magórajele 750 MHz lesz, míg a GDDR5 szabványú fedélzeti memória továbbra is effektív 4 GHz-en üzemelhet. A változások összességében pozitív hatással lesznek a teljesítményre, ami a fogyasztást is megnöveli, de a maximális TDP érték 75 watt alatt marad. Az előzetes adatok szerint az árazás sem változik, így pár szerencsés vásárló bombaüzletet köthet.


Az egyik lehetséges alany (forrás: INPAI)

Arról nincs hivatalos információ, hogy az AMD miért szánta el magát erre a lépésre, ám hasonló akció már az előző generációs Radeonok esetében is volt. Az új Radeon HD 5670 valószínűleg ugyanabból az okból született meg, mint a 800 shader processzoros Radeon HD 4830, azaz Evergreen termékcsalád életciklusa hamarosan véget ér. Az előzetes adatok alapján ősszel érkezhetnek a HD 6000 sorozat első versenyzői, melyek a Redwood, a Juniper és a Cypress lapkákat váltják le. Ebből következik, hogy az AMD elkezdi azokat a Juniper GPU-kat árulni, amelyek nem adhatóak el a Radeon HD 5750-en. A turbósított Radeon HD 5670 Kínára korlátozódó forgalmazása valószínűleg a kevés, úgymond selejtes GPU-val magyarázható, azaz a globális start kizárható. A Távol-Keletről származó adatok alapján a Sapphire Radeon HD 5670 Platinum Edition és a PowerColor Radeon HD 5670 PCS+ kártyákon lehet majd találkozni az erősebb Juniper GPU-val. Reméljük valamilyen módon hazánkba is ellátogat egy-két versenyző.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés