Rossz arányban készül a GeForce RTX 4080 és 4090?

A csúcsmodellre lenne kereslet, de nincs elég belőle, eközben a kisebbik testvéréből sok van, csak nincs rá akkora igény.

A VGA-gyártók általános problémája manapság, hogy lassan belefulladnak a nehezen eladható raktárkészletbe, amin nem segít, hogy az új generáció kapcsán történt egy olyan baki, ami ugyan könnyen korrigálható, de látványos, hogy mennyire nehezen kikövetkeztethető a piac működése. Az NVIDIA már kiadta az új GeForce RTX 40 generáció két legnagyobb modelljét, amelyek közül a drágább 4090-es verzió októberben, az olcsóbb 4080-as pedig novemberben jelent meg.

Az ember azt várná, hogy az árnak számottevő hatása van a keresletre, és ugyanezt gondolhatta az NVIDIA is, így a tényleges gyártás tekintetében több AD103-as lapka készül GeForce RTX 4080-hoz, míg a csúcsmodellt célzó AD102-ből annyira sokat nem gyárt a cég. Információink szerint ez végeredményben azt eredményezi, hogy hetente nagyjából kétszer-háromszor több GeForce RTX 4080-at tudnak a gyártók leszállítani a 4090-es opciókhoz viszonyítva.

Igen ám, de az eladások tekintetében egyelőre a GeForce RTX 4090-et viszik jobban, és a legtöbb helyen hozzávetőleg kétszer annyi fogy belőle, mint a 4080-as modellből, de akadnak olyan kereskedőpartnerek is, amelyek háromszoros különbségről számoltak be a gyártók felé. Ez sajnos azt eredményezi, hogy a legerősebb GeForce-ből még mindig hiány van, ezzel szemben a GeForce RTX 4080 már igen könnyen beszerezhető, sőt, konkrétan nő a raktárkészlet minden szinten.

Megtudtuk, hogy ez a helyzet mindenképpen korrigálásra kerül, és a jövőben több AD102-es GPU készül, illetve kevesebb AD103. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, a TSMC-nek ugyan le lehet adni gyorsan a változtatást, de ennek leghamarabb a tél második felében lesz látható eredménye. Addig a gyártópartnerek nem kaptak különösebb utasítást, viszont a raktárak telítődése miatt többen is megfontolhatják, hogy az NVIDIA ajánlott ára alatt adjanak túl bizonyos mennyiségű GeForce RTX 4080-as készleten. Sajnos arról sincs pontos adat, hogy ez mikorra fog látszódni az üzletekbe szállított VGA-k árazásán.

A helyzet egyébként abból a szempontból furcsa, hogy az olcsóbb terméket viszi kevésbé a piac, de úgy néz ki, hogy van egy potenciális vásárlóbázis, amely ha már jóval ezer dollár fölött költ VGA-ra, akkor inkább hozzácsapnak még pár száz dollárt, és beszerzik a GeForce RTX 4090-et. Akik viszont nem így gondolkodnak, azok többsége valószínűleg eleve túl drágának tartja a 4080-as modellt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés