Árcsökkentésre készülnek az NVIDIA partnerei

Ezzel kezelnék a növekvő GeForce RTX 4080-es raktárkészlet problémáját.

Az előző hónap végén írtunk arról, hogy rossz arányban készülhet a GeForce RTX 4080 és 4090, ami miatt az előbbi VGA-ból igencsak tetemes raktárkészlet gyűlt fel nem csak a gyártóknál, hanem a kereskedőknél is. Egyes áruházakban már annyira kritikus a helyzet, hogy a GeForce RTX 4080-ra korlátozták visszavásárlási rendszerüket, így a megrendelt és kiszállított VGA-kat semmilyen formában nem veszik vissza, akkor sem, ha nem kerültek a dobozok kibontásra.

Az egyértelműen látszik, hogy a GeForce RTX 4080 ezen az áron, ekkora mennyiségben gyártva nem teljesít az elvárt módon, ami jelen esetben jót jelent, ugyanis már most tájékoztatást kaptak a VGA-gyártók, hogy még idén sor kerülhet az első árcsökkentésre. Ennek a mértéke még kérdéses, és van némi esély rá, hogy a nagy felhalmozott raktárkészlet miatt a hatása is csak jövőre lesz látható.

A fentiek egyébként nem fogják érinteni a GeForce RTX 4090-et. Ebből egyelőre nem tudnak annyit gyártani, amennyit a jelenlegi áron felvásárol a piac, tehát értelemszerűen az árához sem éri meg hozzányúlni, de ez a következő év közepére változhat, amikor az ellátás normalizálódik.

A régebbi GeForce RTX 30-as sorozat esetében hivatalosan már nincs ajánlott árazás, minden gyártópartner úgy dolgozik, ahogy a raktérkészletnek optimális. Emiatt ezeknél a hardvereknél nem lehet majd beszélni hivatalos árcsökkentésről, noha az áruk ettől még változhat a vásárlók számára kedvező irányba. Lesz viszont némi korrekció a meglévő modellek kapcsán, ugyanis az eredeti GDDR6-os GeForce RTX 3060 Ti modellt teljesen leváltja az új, GDDR6X memóriákkal szerelt GeForce RTX 3060 Ti verzió. És ugyanez igaz a 12 GB-os GeForce RTX 3060-ra, amelyet egy 8 GB-os, memória-sávszélességben szűkített opció küld nyugdíjba. Ezek a fejlesztések korábban bemutatkoztak, viszont most már tudható, hogy mi az oka a váltásnak, ugyanis az NVIDIA ezentúl nagyrészt GDDR6X memóriákat rendel, a GDDR6-os igényeket visszafogták, így ezekkel a készletekkel finomabban kell bánni, ezért is helyeznek az új GeForce RTX 3060-ra fizikailag kevesebb memóriát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés