Fojtogató raktárkészletet halmoztak fel a VGA-gyártók

Ha nem gyorsul fel a vásárlási kedve, akkor jövő nyáron is javarészt GeForce RTX 30-as sorozatú VGA-kat fognak szállítani.

Furcsa szélsőségeket él meg az elmúlt években a VGA-piac. Az előző esztendőben még az volt a legnagyobb probléma, hogy alig került grafikus vezérlő az üzletekbe, most pedig már ott tartunk, hogy a gyártóknak vannak tele a raktáraik. Ez a két szélsőség nem tesz jót a piacnak, bár nyilván a vásárlók inkább annak örülnek, ha a hardverek elérhetősége állandó, és az árak lefelé mennek.

A VGA-gyártóknak ugyanakkor az sem jó, ha a legyártott készleteket nem tudják elég gyorsan eladni, márpedig most ezzel a problémával néznek szembe. Egyszerűen nem vállalhatnak be jelentős árcsökkentést, mert a GPU-kat nem kapják elég olcsón a beszállítóktól, és a komponensek előállítási költségének sem tett, illetve tesz jót a kínai zéró Covid-politika.

Hirdetés

Persze az AMD és az NVIDIA próbál segíteni, jellemzően különböző ingyen játékokat adnak újabbnál-újabb promóciókban a hardverek mellé a raktársöprés felgyorsítása érdekében, de akkora áttörést ezzel nem tudnak elérni, noha a kicsi lökést is becsülni kell manapság.

Információink szerint az AMD-nek még mindig számottevő készlete van a Navi 21 és 22 kódnevű GPU-kból, amelyeket ki szeretnének futtatni. Igaz, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen csökkentették ezek mennyiségét, a gyártópartnerek oldalán ez a folyamat lassabb, és a jelenlegi keresletet figyelembe véve akár tavaszig is eltarthat, amíg a raktárakban optimális szintre ürül az érintett lapkákra épülő VGA-k mennyisége. Az egyetlen jó hír, hogy az AMD átcsoportosította a TSMC-nél a rendeléseit, így az eredetileg GPU-kra lekötött 6 és 7 nm-es waferek egy részét felhasználják más lapkához, vagyis jelentős utánpótlásra már nem lehet számítani a Navi 21 és 22 GPU-kból.

Az NVIDIA helyzete valamivel bonyolultabb, mert a felhalmozott készleteik több nagyságrenddel nagyobbak. Úgy tudjuk, hogy jelenleg több milliárd dollárnyi eladatlan GPU-n ülnek, és a partnereiknél sem kevés készre dobozolt VGA várja a vevőket. Ez azért gond, mert az egész eladási láncuk bedugult. A gyártóknak addig nincs értelme nagy mennyiségű GPU-t venni az NVIDIA-tól, amíg a raktáraikban nem váltják pénzre a már legyártott VGA-k egy jó részét. Ez a folyamat viszont manapság nagyon nehezen megy, mert kereslet növeléséhez olcsóbb árak kellenének, de jelenleg minden cég arra vár, hogy az NVIDIA idővel átvállalja az eladások felpörgetéséhez szükséges árcsökkentésen keletkező veszteségüket. Ebben jó okuk van bízni az érintetteknek, hiszen tudják, hogy az NVIDIA raktárai is tele vannak, és azt is, hogy a zöldeknek jelentős kapacitásra van szerződésük a TSMC-vel és a Samsunggal. Ergo jelenleg nemhogy apadna a raktárkészletük, hanem egyenesen növekszik, ráadásul a Samsung 8 nm-es eljárásán nem tudnak alternatív hardvereket gyártatni, így muszáj Ampere architektúrára épülő GPU-kat rendelniük onnan, mivel az ehhez szükséges waferek már le vannak foglalva.

Ha a jelenlegi kereslet nem növekszik, akkor a raktárak optimális szintre ürítése még a következő év őszére sem valósítható meg, kvázi jövő nyáron is arra lesznek kényszerítve a VGA-gyártók, hogy javarészt GeForce RTX 30-as sorozatú VGA-kkal szolgálják ki a piacot, mert az van raktáron, és muszáj elpasszolni a felhalmozott készletet még azelőtt, hogy nagyobb mennyiségben elérhetővé tennék az új GPU-generációt.

A szóban forgó szegmens szereplői egyébként számítottak arra, hogy a kriptopiac idővel kipukkan, tehát ez nem érte váratlanul gyártópartnereket, az viszont igen, hogy a változás túl hirtelen állt be, és erre még rátett egy lapáttal, hogy a potenciális vásárlók nem utasították el eléggé a használt hardverek piacát. A VGA-gyártók az utóbbi szempont tekintetében arra számítottak, hogy inkább új VGA-kat vásárolnak majd a potenciális ügyfelek a bizonytalan eredetű használtak helyett, de közel sem ez történt, ami a készletek mára fojtogató felhalmozásához vezetett.

Ami a vásárlók számára jó hír, hogy erre mindenképpen reagálniuk kell a piaci szereplőknek. Talán az ünnepi szezont még megvárják, hátha megnő az igény a VGA-kra, különösen a GeForce RTX 30-as sorozatú megoldásokra, és ezáltal jobban apadnak majd a raktárkészletek, de jövőre muszáj reagálni.

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés