Galaxy Tab blog: mit várhatunk az új generációs androidos tábláktól...

Bevezető

Február közepe van, mindjárt itt a Mobile World Congress, a világ legnagyobb mobilos rendezvénye. A Mobilaréna stábja idén is ellátogat a barcelonai eseményre, ahol  vasárnap este többek között a Galaxy Tab 2 is bemutatásra kerül. Bár még semmi konkrétumot nem lehet tudni az új Tabról, egy dolgot azért lehet sejteni: a gépen az Android táblagépekre optimalizált változata, a Honeycomb fog futni.

Milyen lesz az új rendszer?

Bár számos cég próbálkozott már az Android rendszer táblagépre ültetésével, a többség nagyon hamar elvérzett. A jelenség fő oka, hogy a rendszer nem táblagépekre lett optimalizálva, így a gyártóknak rengeteget kellene foglalkozni az "átportolással", és ez az a terület, amelyről sokan elfeledkeznek. Több olyan tábla volt a kezemben, amely hiába rendelkezett bivalyerős hardverrel, a gyártó nem fordított elég időt a rendszer buherálására; a legjobb példa erre talán a Tegra 2 processzorral szerelt Toshiba Folio 100: a masszív vasból sikerült egy alig használható gépet kihozni, bár ebben nem csak az operációs rendszer volt a hibás, de az is benne volt a pakliban.

A Google mérnökei érezték, hogy ha továbbra is meghatározó szereplők akarnak lenni a táblagépek piacán, muszáj egy új rendszerrel előrukkolniuk. Ez a Honeycomb (a szó magyarul méhkaptárak hatszögletű cellákból felépített falát jelöli, a méhsejtet vagyis a lépet; érdekes névválasztás, az biztos) művésznevű rendszerben manifesztálódott, ami az Android 3.0-ás verziója; a pletykák szerint igen komolyan átírták a mobiltelefonos változathoz képest. Az alábbi néhány bekezdés a fontosabb újításokat foglalja össze, a téma iránt érdeklődőeknek ajánlom az Android fejlődéstörténetről szóló cikkünk megfelelő fejezetét.

A táblagépek eltérő felépítése miatt rengeteg új funkció támogatását belekódolták a rendszerbe a kaliforniai cég programozói. A Honeycomb támogatja a nagyobb méretú kijelzőből adódó nagyobb felbontást, a hardveres grafikus gyorsítást és kezeli a többmagos processzorokat. Utóbbi nagyon fontos aspektusa a rendszernek, hiszen aki követi a táblagépek piacának változásait, biztosan észrevette, hogy a mostanában bejelentett modellek nagy része többmagos CPU-val van szerelve, emiatt egyébként a multitasking rendszert is komolyan átírták.

Mivel a felhasználó sokkal nagyobb felületet kap, mint egy mobiltelefon esetében, újragondolták a felhasználói felületet is. Az egyes alkalmazások (böngésző, kamera, galéria, névjegyzék, e-mail) kezelőfelületét és a főképernyőt is teljesen átformálták: a készenléti képernyő 3 dimenziós témát kapott, amelyhez új widgetek dukálnak. Emellett módosítottak a virtuális bilentyűzeten is, melynek mérete jóval nagyobb, mint az a telefonok képernyőjén lehetséges. Az alábbi videó az új rendszert hivatott illusztrálni, mi pedig amint tudunk, jelentkezünk a barcelonai hírekkel!

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények