Galaxy Tab blog: AllShare

Manapság rengeteg multimédiás eszközzel vagyunk körülvéve. A telefonunk, a számítógépünk, a kameránk, a digitális fényképezőgépünk és persze a táblagépünk is csordultig van képekkel, videókkal és zenékkel. Ezeket ráadásul folyamatosan szinkronizálni és pakolgatni akarjuk: a telefonnal lőtt nagyfelbontású képek jobban látszanak a tévére kötve, a zenék jobban szólnak a hangrendszeren. Még ha nem is így néz ki minden háztartás (sőt...),  és egy kicsit reklámszaga van a dolognak, azért van benne igazság: gyorsan és egyszerűen használható fájlmegosztó rendszerekre márpedig szükség van. A koreaiak erre egy saját vezeték nélküli szolgáltatást dolgoztak ki: a Samsung AllShare segítségével videókat, képeket és zenéket oszthatunk meg az arra képes eszközök között.

És hogy milyen gépekhez csatlakozhatunk? A masináknak képesnek kell lenniük Wi-Fin keresztüli kommunikációra és rendelkezniük kell DLNA-certifikációval; ilyenek például a Samsung tévék, Blu-ray lejátszók, házimozirendszerek, Galaxy S és Wave mobiltelefonok, laptopok, valamint néhány speciális kamera és digitális fényképezőgép. És persze a Galaxy Tab.

A szolgáltatás használatához mindkét készüléknek ugyanarra a Wi-Fi hálózatra kell csatlakoznia, majd pedig el kell indítani rajtuk az AllShare programot. Ekkor kioszthatjuk a szerver-kliens szerepeket, valamint átállíthatunk néhány dolgot, úgymint a megosztott fájlok, hozzáférési pontos hálózat neve, alapértelmezett memória stb. A kapcsolat létesülése után böngészhetjük a szerverkészülék tartalmát, a fájlokat pedig lejátszhatjuk és le is tölthetjük a kliens belső memóriájára. Én egy Samsung S8500 Wave típusú telefonnal próbáltam ki a szolgáltatást, a kapcsolat felépítése nem ütközött problémába, viszont a Wave-en nem lehet háttérbe rakni a programot; igaz, ez nem az AllShare hibája. A technológia képességeit az alábbi hivatalos Samsung videó szemlélteti.

dr. Kind

Előzmények