Galaxy Tab blog: start!

Samsung Galaxy Tab blog

A Prohardver új bloggal jelentkezik, melyben heti két poszt erejéig a Samsung androidos táblagépét, a Galaxy Tabet vesszük majd górcső alá. Az első blogbejegyzés a Galaxy Tab rövid bemutatásáról fog szólni, akit bővebben érdekel a dolog, ajánlom a részletes tesztünket a Mobilarenán.

Táblagépek már régóta léteznek, a Microsoft tervezte, hogy érintőkijelzővel ellátott notebookokat dobjon piacra, ám az elképzelés kudarcba fulladt, a kezdeti TabletPC-k ugyanis drágák és nehezen kezelhetők voltak; használatukhoz toll kellett, azzal lehetett irányítani a rezisztív kijelzőket. Volt még egy próbálkozás az UMPC (Ultra Mobile PC) családjának elterjesztésével, de ez sem jött össze, furcsán kitalált szabványok és szkeptikus közönség fogadta ezt az új terméktípust. Az áttörést végül az Apple hozta el a sok szempontból jelentősen újragondolt iPaddel: megmaradt a hordozható méret és az érintőkijelző, ám az operációs rendszert asztaliról mobilra cserélték, ami csökkentett funkcionalitást és sokkal egyszerűbb, kényelmesebb kezelést eredményezett. Az iPhone sikerére visszagondolva a legtöbb hardvergyártó hamar észbe kapott, ám többen ezúttal is beleléptek ugyanabba a gödörbe, asztali Windows 7 operációs rendszerrel borzolták a felhasználók idegeit. Mások viszont meglátták, hogy a válasz az Android névre hallgató mobiltelefonos operációs rendszerben keresendő; köztük van a Samsung is, akik jelenleg az egyetlen értékelhető ellenfelet küldték ringbe az Apple iPadje ellen. Igen, ez a készülék blogunk témája, a Samsung Galaxy Tab.

Külső és belső

A Samsung dizájnerei kitettek magukért, a Galaxy Tab nagyon kellemes látvány, ráadásul a méretét is sikerült úgy belőni, hogy akár egy kézzel tartva is megoldható legyen a kezelése. Az előlap nagyon letisztult, szinte az egészet a 7 hüvelyk képátlójú, 600x1024 képpont felbontású, kapacitív érintésérzékelő technológiát alkalmazó TFT-LCD kijelző foglalja el, melyen kívül egy 1,3 megapixeles másodlagos kamera és az androidos készülékeken megszokott négy darab (szintén érintésérzékeny) gomb kapott itt helyet. A fehér színű műanyagból készült hátlap szintén minimál, a Samsung és Galaxy Tab feliratokon kívül egy ledes villanóval felszerelt kamerát találunk itt, amellyel maximum 3,2 megapixeles fotókat lőhetünk.

Egy ilyen nagy felbontású gépet rendesen el kell látni számítási teljesítménnyel, tudták ezt a Samsungnál is, nem is vacakoltak: egy 1 GHz-es órajelen ketyegő ARMCortex-A8 alapú CPU duruzsol a masinában, melyet egy PowerVR SGX540-es grafikus gyorsítóchip segít használat közben. Ezek mellé 512 MB RAM-ot pakoltak a be a gyárban, a belső memória pedig modelltől függően 16 vagy 32 GB lehet. Utóbbit természetesen bővíthetjük micro SD kártyával, ezt a készülék oldalán lévő tárhelybe illesztve tehetjük meg. A készüléket egy tekintélyt parancsoló, 4000 mAh-s kapacitású akkumulátor látja el energiával, amely igen jól teljesít, a gépen elvben akár 7 órán keresztül is filmezhetünk. Ezt nem tudom bizonyítani, azonban tény, hogy jól bírja szuflával, nekem csak 2-3 napos használat után kellett töltőre dugnom.

Operációs rendszer, szoftverek, adatkommunikáció

A készüléken az Android 2.2-es, FroYo művésznevű változata fut, amelyet a Samsung kiegészített a saját UI megoldásával, a TouchWizzel (badás készülékekről már ismerhetjük). A sebességre nem lehet sok panasz, a készenléti képernyő és a menü görgetése, valamint a webböngészés is piszok gyors, a 720p-s videókat is csont nélkül viszi a masina. Mint azt az androidos gépeken megszokhattuk, itt is többoldalas készenléti képernyőt kapunk, amit kedvünkre telepakolhatunk minialkalmazásokkal, a választék az alap androidos, a Samsung által előre telepített és az Android Marketről letöltött widgeteken ível át.

A koreai gyártó a szoftveres oldalon sem bízott semmit a véletlenre. Az Android operációs rendszer ismert az erős szoftverezettségétől, legyen szó akár a beépített alkalmazásokról, akár az Android Marketen fellelhető temérdek alkalmazásról. Ehhez a Samsung hozzácsapott néhányat: előre telepítve kapunk egy ThinkFree Office-t (Office dokumentumok szerkesztésére), egy News and Weathert (mint a neve is mutatja, az aktuális időjárást és az aktuális híreket jeleníti meg), egy Reader’s Info-t (e-book-, újság- és hírolvasó), meg egy külön e-book olvasót is. Weben szörfözésre használhatjuk az alap böngészőt, ez teljesen jól teszi a dolgát, könyvjelzőt menthetünk el, több oldalt is nyitva tarthatunk, két ujjal kicsinyíthetünk-nagyíthatunk.

A készülék adatkommunikációs képességeinek listája igencsak korrekt. Tartalmaz egy négysávos GSM-modult (igen, a Galaxy Tabbel telefonálni is lehet, igaz, csak headsettel vagy kihangosítvA), képes a HSPA adatátvitelre (7,2 Mbps le-, 5,76 Mbps feltöltési sebesség), a Bluetooth 3.0-ra, 802.11b/g/n-es WiFi-re, a számítógépünkhöz pedig USB porton csatlakoztathatjuk. Utóbbinál kicsit sír a szemem, a manapság szabványosnak tekinthető micro USB csatlakozó helyett a Samsung mérnökei ugyanis egy saját fejlesztésűt pakoltak a készülékbe, így az adatkábel elvesztése után rohanhatunk is újat venni, lévén tölteni is azzal lehet.

Hogyan tovább?

A készülék képességeivel a fentiek elolvasása után lehetőleg mindenki tisztába került. Blogunkban az elkövetkezendő három hónapban a táblagépek helyzetéről, a Galaxy Tabre telepíthető alkalmazásokról és játékokról, valamint magáról a hardverről is szó fog esni, a tartalmakat pedig természetesen mindenféle videóval is ki fogjuk egészíteni, hogy a lehető legizgalmasabb legyen. Jó olvasást, jó szurkolást, a kérdéseket pedig természetesen szeretettel várjuk a kapcsolódó fórumtémába!

dr. Kind

Azóta történt