Computex 2023: nagy (?) visszatérés

Három kihagyott év után indul újra élőben a Computex, mely idén hat fő témát jár körül a kiállítókkal.

Fenntarthatóság, startupok, innováció, következő generációs kommunikáció, hyperreality és természetesen a mesterséges intelligencia – ez a hat fő témája az idei Computexnek, melyet a Covid 19 megjelenése óta először tartanak meg „teljesen nyitott” formában, a világ minden részéről várva az érdeklődőket. A hivatalosan csak május 30-án megnyíló eseményen 26 ország több, mint 1000 vállalata jelenik majd meg, összesen 3000 standon. Akárhogy is nézzük, visszalépés ez az utolsó „rendes” eseményhez képest, ahol 30 országból 1685 cég jelent meg, és összesen 5508 standon állították ki termékeiket. Az okokat persze mindenki ismeri, feleslegesen ismételnénk őket, lássuk inkább azt, hogy a megnyitó esemény résztvevői mit tartottak fontosnak kiemelni! Aligha okozunk meglepetést azzal, hogy ez a mesterséges intelligencia volt.

Hirdetés

Az eseményt szervező és lebonyolító TAITRA elnöke, James Huang nyitó beszédében megemlítette, hogy az 1981 óta megrendezésre kerülő Computex gyakorlatilag egyidős a PC-vel, és most az AI elterjedésének küszöbén is itt van, „készen arra, hogy vezető szerepet vállaljon az MI korszakában”. Az olyan megoldások, mint a ChatGPT vagy a Mindjourney egy olyan átalakulás elejét jelentik, amely potenciálisan nagyobb változást jelenthet, mint a személyi számítógép vagy az Internet. Mondanunk sem kell, hogy ennek kapcsán csak a pozitív lehetőségekről esett szó, elsősorban az MI+emberi együttműködés területén – ezért is lett az idei kiállítás szlogenje a Together we create.

James Huang a Taitrától és Paul Peng a TCA-tól
James Huang a Taitrától és Paul Peng a TCA-tól [+]

James Huanghoz hasonlóan Paul Peng, a Tajvani Számítógép Szövetség (TCA), a Computex másik szervezőjének az elnöke elsőként szintén az AI-t emelte ki az idei kiállítás témái közül, illetve szóba hozta a fenntarthatóság kérdését is. Ennek kapcsán útnak is indították az ESG Go! programot, mely több lépcsőben igyekszik az eseményt minden szempontból fenntarthatóvá tenni. Ennek olyan elemei vannak, hogy a „belépőjegy” már egy műanyag tokba csúsztatott kártya, hanem egy nyomtatott és a nyakpánt számára kilyukasztott kis papírlap, vagy hogy minimalizálták a szórólapok és hasonló „töltelékek” használatát.

A 2023-as Computex június 2-ig tart nyitva, a fő előadók között megtalálható Jensen Huang, az NVIDIA vezetője, Kedar Kondap, a Qualcomm alelnöke, illetve Jason Chen, az Acer elnök-vezérigazgatója is, társrendezvényként pedig szokás szerint itt startupok számára kitalált Innovex, melyen idén 22 országból 400 startup vesz részt.

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

  • Computex – idén már élőben

    Több év kihagyás után idén visszatér a régi kerékvágásba a Computex Taipei, melyet május 30. és június 2. között rendeznek meg.

Hirdetés