Computex 2010: működik az AMD Fusion

Az AMD 2009 végén vázolta fel a Fusion projekttel kapcsolatos jövőképét. A Llano és Ontario néven fejlesztett APU-król (Accelerated Processing Unit) már sok információ kiszivárgott, de működés közben még senki sem látta őket. A Computexen az AMD először prezentálta az egyik APU képességeit.

Hirdetés

Rick Bergman előadásának nagy része a jelenről szólt, de a végén robbant a bomba. Az AMD bemutatott az Aliens vs. Predator című játékból egy részletet, amit egy Fusion APU (valószínűleg a Llano) jelenített meg. Manapság ugyan nem nevezhető újdonságnak, ha egy IGP játékot futtat, de az ominózus játékprogram a piac egyik legmodernebb grafikus motorjára épül, ami kihasználja a DirectX 11-es API-t, és a középkategóriásnak tartott diszkrét kártyákat is komolyan megdolgoztatja. A használt felbontásról  ugyan nem tettek említést, de a rövid bemutató alatt világossá vált, miért bízik ennyire az AMD a Fusion projektben, sőt szinte borítékolható, hogy a Llano grafikus vezérlője egészen új szintre emeli majd az IGP-ktől elvárható teljesítményküszöböt.


forrás: HardwareZone

A Fusion általános előnyeit is bemutatta a vállalat. Az Internet Explorer 9 fejlesztői változata már kihasználja a DirectCompute felületet, így az SVG, a Javascript és a HTML5 futtatás/megjelenítés már mind profitálhat a grafikus processzor teljesítményéből. Az eddigi információk szerint az előbbi szolgáltatásokat csak a DirectX 11-es API-t támogató grafikus vezérlők használhatják, de a compute shader visszafelé is kompatibilis, így a böngésző végső verziója akár a DirectX 10-es megoldások erejét is felhasználhatja. Természetesen számolni kell némi korlátozással, hiszen a DirectCompute felületet az új hardverekre tervezték.

Ő biztos Fusionben gondolkodik
Ő biztosan Fusionben gondolkodik [+]

A Fusion APU-k várhatóan 2011 elején kerülnek forgalomba. Rick Bergman némi adalékként elmondta, hogy az érdeklődő gyártók már kaptak mintákat, így a termékek fejlesztése jó ütemben halad.

Legfrissebb belső infók a Computexről Twitteren és Facebookon, személyes blog a Logouton.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés