Hirdetés

CES 2015: itt az NVIDIA Tegra X1

Egy évvel a Tegra K1 bemutatója után, ismét a CES-en állította a nagyközönség elé legújabb ARM-os rendszerchipét az NVIDIA. A Tegra X1 névre keresztelt megoldást Erista művésznéven ismerhettük meg korábban, mely rövid ideje szerepel még csak az NVIDIA ütemtervében. Akár egyfajta utolsó pillanatban bedobott áthidalónak is nevezhetnénk a Parker néven futó megoldás előtt.


[+]

Az NVIDIA saját fejlesztésű, már a Tegra K1-gyel beharangozott, 64 bites Denver processzormagja helyett az ARM szintén 64 bites referenciadizájnjait, a Cortex-A57-et és Cortex-A53-at verették be Big.Little felépítésben, ezen belül is klaszter-alapú migrációval. A négy magas teljesítményű és négy alacsony fogyasztású mag összekötésére az NVIDIA egy saját fejlesztésű megoldást, és nem az ARM CCI-400-at használta fel. Memória terén a LPDDR4 támogatás jelent előrelépést, de bevethető az LPDDR3 is.


[+]

A Tegra X1 legérdekesebb része az IGP-je, mely ugyanarra a Maxwell architektúrára épül, amit az asztali PC-kbe és notebookokba szánt lapkákban találunk. Az ARM-os rendszerchipben két olyan SMM (Maxwell streaming multiprocesszor dolgozik) található mint a GeForce GTX 980-at hajtó GM204 GPU-ban, igaz ott 16 egységet használnak. A tabletek és egyéb kézi készülékek esetében fontos fejlesztés, hogy az egyébként 32 bites feldolgozók képesek párhuzamosan két 16 bites művelet végrehajtására. Ugyanis ezeknél az eszközöknél sokszor csak 16 bites pontosságot használnak. Az egyébként sem gyenge Tegra K1 IGP-jéhez képest nőtt a CUDA számolóegységek (192-ről 256-ra), a textúrázók (8-ról 16-ra) és a blending egységek (4-ről 16-ra) száma is, illetve gyorsult a 64 bites memória.


[+]

A Tegra X1 20 nm-es csíkszélességgel készül a TSMC gyártósorain. Az NVIDIA még a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektet az autós felhasználásban, nem csak információs panelként (műszerfal), hanem a jármű irányításában (automata parkolás, ütközéselkerülés, autopilóta) is használható megoldásokat kínál majd a közeljövőben. Az új rendszerchip érdekességeit a későbbiekben alaposabban kielemezzük majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés