Létezik még az NVIDIA Parker és Volta kódnevű fejlesztés

Az NVIDIA az idei GTC alkalmával a Pascal és az Erista kódnevű fejlesztéseket mutatta be, mint a GPU és a Tegra útiterv következő nagy állomásai. Ez azért volt furcsa, mert egy évvel korábban még a Volta GPU, illetve a Parker SoC volt napirenden, de ezek mára eltűntek.

Kiderült, hogy az utóbbi két lapka fejlesztése nem állt le, csupán a megjelenésük az eredeti tervekhez képest 1-2 generációt csúszik, így a Pascal és az Erista ezek helyére sorol be.

Mint ismeretes így a Pascal kódnevű fejlesztés lesz az első rendszer, aminél az NVIDIA beveti a stacked DRAM technológiát, és mára azt is lehet tudni, hogy a Hynix HBM megoldását választották az implementáláshoz. A Volta kódnevű fejlesztés lényegében nem csak stacked DRAM-ot kap, hanem új architektúrát is. Két radikális újítást általában kockázatos egyszerre bevetni, így az NVIDIA inkább a biztonságos utat választotta, azaz a Volta számára lesz elég idő, hogy elkészüljön.

A Parker SoC szintén nem került a süllyesztőbe és továbbra is ez lesz az első fejlesztés, ami hardveresen is támogatja majd az egységes virtuális memóriát. A mély integráció hardveres megvalósítása azonban rengeteg buktatóval jár, és nem kizárt, hogy egy-egy probléma elvi megoldásáról csak a gyakorlatban derül ki, hogy mégsem működik. Ezen a ponton az NVIDIA adott egy extra évet a mérnököknek, hogy finomhangolják ezt a fontos lépcsőt.

Az Erista SoC egyébként annyiban nem különbözik majd a Parker koncepciójától. Ez a fejlesztés is megkapja a Maxwell architektúrájú IGP-t, illetve a Denver kódnevű ARMv8-as processzormagokat, de a mély integráció egyéb komponensei kimaradnak, így más szempontból zömében a Tegra K1 egységei köszönnek majd vissza. Ezzel kapcsolatban azok a pletykák sem igazak, hogy az NVIDIA törölte volna a Denver projektet. Ezt már a Tegra K1 speciális verziójában is bevetik, noha ezt a terméket inkább egyfajta nulladik generációs fejlesztésnek szánják, ezért is lesz elérhető mellette a normál Tegra K1 SoC.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés