Az NVIDIA és a Qualcomm most már elégedett a TSMC-vel

A TSMC-t idén nem egy cég támadta a viszonylag kevés 28 nm-es gyártókapacitás miatt. Gyakorlatilag elmondható, hogy az első körben nevező Altera, Xilinx és AMD trión kívül senki sem jutott elegendő kapacitáshoz, ami a partnereknek és magának a TSMC-nek is egyaránt rossz volt. A probléma főleg az NVIDIA és a Qualcomm új termékeit sújtotta, így a tajvani bérgyártó elsőbbséget is adott számukra, de az igazi megoldást mindig a gyártókapacitás komoly bővítése jelenti.

A TSMC korábban úgy nyilatkozott, hogy a helyzet idén már nem oldódik meg, ugyanakkor az NVIDIA és a Qualcomm már kifejezte elégedettségét a jelenleg elérhető kapacitással kapcsolatban, ami megkönnyebbülés a bérgyártó számára. Itt fontos megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy az előbbi két cég elégedett, még mindig szűkös a 28 nm-es gyártókapacitás, mivel sok cég ettől még nem tud kellő lapkához jutni. Ez elsősorban abból ered, hogy a fenti trión kívül a TSMC előnyben részesítette az NVIDIA és a Qualcomm igényeit, aminek egyenes következménye volt az újonnan nevező vállalatok igényeinek háttérbe szorítása. Ez természetesen egy kényszerű döntés volt, mivel jellemző, hogy egy bérgyártó egyenlő bánásmódot alakít ki a partnereivel szemben, de a TSMC egy nagyon speciális helyzetben találta magát, ami speciális megoldást is igényelt.

A tajvani bérgyártó egyébként alapvetően jól mérte fel a helyzetet, és helytálló volt az a nyilatkozatuk, hogy idén már nem tudják megoldani a kapacitásproblémákat, de jövőre teljesen munkába áll az új gyár, mely komoly bővítést jelent, így gyakorlatilag mindenki hozzájut a megfelelő gyártókapacitáshoz. A növekvő 28 nm-es kapacitásra egyébként nagy szükség van, hiszen a meglévő partnerek is jóval nagyobb megrendeléseket adnak majd le 2013-ban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés