Nagyon durranthat idén az ST-Ericsson

Az ST-Ericsson kemény fába vágta a fejszéjét, de a legfrissebb belsős tesztek szerint megérte. A vállalat elkészítette az első olyan 28 nm-es rendszerchipet, mely úgynevezett FD-SOI struktúrára épít. A SOI (szilícium a szigetelőkön) igazából nem ismeretlen az ipar számára, hiszen az IBM és az AMD évek óta épít a technológiára, de azon belül a kevésbé hatékony PD (Partially Depleted) megvalósításra. Ennek előnyei mellett van egy nagy hátránya, mégpedig a lebegőtest effektus, amikor a félvezető és a szigetelő között töltés keletkezik, és erre a dizájn kialakításánál ügyelni kell, de a csíkszélesség csökkenésével ez egyre nehezebb. Az FD (Fully Depleted) opció ettől a problémától mentes, viszont a megfelelő gyártástechnológia kialakítása nagyságrendekkel nehezebb.

A mai lapkák nagy többségét bulk technológiával készítik, de az FD-SOI egyre nagyobb figyelmet kap a gyártástechnológiák területén, mivel rendkívüli mértékben csökkenti a szivárgó áram jelenségét, ami egy ideje a legnagyobb problémának számít. Az ST-Ericsson számára pontosan ezért volt jelentős lépés eldönteni a bulk technológiától való távolodást az FD-SOI irányába. A cég óriási kockázatott vállalt a váltással, hiszen kevés tapasztalatuk van a bérgyártóknak ezzel a struktúrával, illetve SOI wafereket is igényel, melyek a bulk verzióknál jóval drágábbak, emellett konkrétan csak a Soitec foglalkozik ezek gyártásával. A technológiát egyébként az STMicroelectronics dolgozta ki, és a GlobalFoundries már egyezményt is kötött a licencelésre, de a Common Platform többi bérgyártója is érdeklődik, kiemelve a Samsungot.

Az ST-Ericsson kockázata úgy néz ki, hogy megérte. A vállalat élesben is tesztelte a NovaThor L8580-as SoC-ot, mely négy darab ARM Cortex-A9-es processzormagot használ, egy PowerVR SGX544-es IGP mellett. A lapka a funkciók tekintetében átlagos képességekkel rendelkezik, de ami nagyon kiugró adat, az a 2,5 GHz-es magórajel. A hivatalos adattól némileg eltérve a vállalat 2,8 GHz-en demonstrálta a tesztterméket, ami kisebb erőfitogtatásnak fogható fel, de az igazán komoly előnye az FD-SOI struktúrának a fogyasztás területén érhető tetten. A lapka 1 GHz-es órajelen beéri 0,65 V-os feszültséggel is, ami nagyszerű eredmény. A cég éppen ezért eQuad néven emlegeti a négymagos processzorblokkot, ami arra utal, hogy az egységnyi fogyasztáshoz viszonyított teljesítményt és az energiatakarékosságot nem tudja elérni egyetlen konkurens fejlesztés sem.

ST-Ericsson NovaThor L8580-as platform
ST-Ericsson NovaThor L8580-as platform [+]

A vállalat a bulk és az FD-SOI összevetésére a szintén érkező NovaThor L8540-es SoC-ot vette elő, mely lényegében csak két ARM Cortex-A9-es magot kap, és 28 nm-es bulk technológiával készül. Az L8540-ben egy mag 1,85 GHz-es órajelen fogyaszt annyit, mint a L8580-as SoC egyetlen magja 2,5 GHz-en. A különbség drámai. A további mérések szempontjából a cég egységes órajelre koncentrált 1,85 GHz-es és 800 MHz-es órajelen az FD-SOI struktúra ugyanazon a csíkszélességen rendre 25 és 50 százalékkal fogyaszt kevesebbet. Az FD-SOI az IGP-re is kedvező hatással van. Az L8580-as lapkában ugyanaz a fejlesztés 20%-kal kevesebb energiával is beéri azonos órajelen. Az integrált LTE modemre is kedvezően hat az eltérő gyártástechnológia, ugyanis az FD-SOI 12%-kal ennek is redukálja az energiaigényét.

Az ST-Ericsson NovaThor L8580-as SoC tehát igazán érdekes csemegének ígérkezik, emellett bebizonyította, hogy az FD-SOI értékes alternatíva a bulk struktúra leváltására. Valószínű, hogy a jövőben egyre több gyártó áll majd át erre a technológiára, de gondot jelenthet a tapasztalathiány, illetve a wafereket szállító Soitec kapacitása is véges. Az ST-Ericsson esetében a tapasztalat valamilyen szinten megvolt, hiszen a cég részben az STMicroelectronics és a Ericsson birtokában van, így kvázi házon belüli fejlesztésről beszélhetünk. A legtöbb chipfejlesztőnek viszont nem sok tapasztalata van a SOI technológiákkal kapcsolatban. Alapvetően az IBM és az AMD neve hozható fel, mint a SOI szempontjából relatíve harcedzett cégek, így sok vállalat számára az amúgy is nehéz átállás hatványozottan kockázatos lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés