Felforgatja a mobil chipek piacát a Qualcomm

A Qualcomm a Microsoft Build és az IDF 2011 mellett kevés figyelmet kapott, de a vállalat is megtartotta a saját kis konferenciáját, melyen egy nagyon impozáns útiterv került elő. Az okostelefon-piac nehézfiújának számító vállalat jelenleg az úgynevezett S3 osztályú lapkákat forgalmazza az új termékekbe, melyek főleg a Nokia és a HTC termékskálájában találhatóak meg. Az aktuális generációba tartozó Snapdragon SoC-ok 45 nm-es gyártástechnológián készülnek, és két darab ARM processzormagot tartalmaznak, melyek 1,2-1,5 GHz közötti órajelen ketyegnek, az IGP szerepét pedig egy Adreno 220-as vezérlő tölti be. A vállalat ezzel lényegében a piac nagy részét uralja, de nem szabad hátradőlni, ugyanis a konkurensek nem pihennek.

Az új generációs széria az S4 osztályba kerül, és a lapkák a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiáján készülnek. A Qualcomm a tajvani bérgyártó áremelős akciójának következtében az idei rajtról teljesen letett, de a következő év elején számítani kell az első, S4-es Snapdragon SoC-okra. Itt érdemes visszakanyarodni az NVIDIA Tegra 3-ra, mely esetében a piaci elemzők nagyon problémásnak tartották a bejelentéskor, hogy még mindig 40 nm-es gyártástechnológián készül, de már tudjuk, hogy a Tegra 3-as termékek idén megjelennek, vagyis – hiába számít óriáschipnek a termék mobil szinten – az NVIDIA jó döntést hozott, amikor 40 nm-en maradt. Ha a Qualcomm tartani tudja az új terveket, akkor nagyjából öt hónapot csúsznak, de egy új gyártástechnológiánál a tervezés sosem biztos, így számolni kell későbbi bevezetéssel is, ha a kihozatal nem lesz megfelelő.


(forrás: Pocket-lint) [+]

Az S4 termékcsalád érdekessége a Krait kódnevű processzormag lesz, ami az alapjait tekintve ARM architektúrára épül, de alapvetően saját fejlesztésű megoldásról van szó. A Qualcomm szerint a rendszert komolyan áttervezték az alapokhoz viszonyítva, és rendkívül jó energiamenedzsmentet kapott, valamint elérhető a 2,5 GHz-es órajel is. A később bevezetésre kerülő aszinkron órajel mód szintén sokat fog számítani, ugyanis a Krait magok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képesek teljesen eltérő órajelen működni, amennyiben ez az adott alkalmazás sebességét nem befolyásolja negatívan. Nagyon jó szolgáltatásról van itt szó, hiszen úgy növelhető meg a termék üzemideje, hogy közben a teljesítmény nem változik.

Első körben három SoC épül majd a Krait magokra. Ezek közül az MSM8960 jelzésű lapka multi-mode 3G/LTE modemet is tartalmaz, és a pletykák szerint az Adreno 225-ös IGP-re alapoz. Az új grafikus mag sebességben lényeges előrelépés, de a technikai újítások szempontjából már nem, azaz marad az OpenGL ES 2.0-s, illetve az OpenVG 1.1-es API kezelése. Fontos megjegyezni, hogy a Qualcomm ezt a terméket a Windows 8-hoz is szánja, így a rendszer támogatni fogja a DirectX API-t, azon belül is az úgynevezett feature level 9.3-as szintet, ami gyakorlatilag a DirectX 11-es API DirectX 9.0c jelzésű verzióval kompatibilis visszaskálázása. A SoC két darab Krait kódnevű processzormagot rejt, és ezek órajele 1,5 és 1,7 GHz közé eshet, továbbá a közös másodlagos gyorsítótár mérete 1 MB lesz. A kétcsatornás, 64 bites memóriavezérlő LPDDR2 szabványú chipeket támogat, melyek 500 MHz-es órajelen ketyeghetnek. Az MSM8260A és az MSM8660A jelzésű lapkák is ezeket a paramétereket kapják, de az LTE kezelése nem biztosított. Az előbbi SoC dual-cell HSPA+ és TD-SCDMA szabványokat támogat, míg az utóbbi HSPA+ és számos EV-DO szabványt. Ezek a szolgáltatások egyébként opcionális lehetőségként elérhetőek az MSM8960-hoz is.

Az előbbi bekezdésben részletezett lapkákra előreláthatólag tavasszal érkeznek majd meg az első okostelefonok, de egy új gyártástechnológia mellett nem lehet biztosra menni, így rosszabb esetben a nyári debütálás is opció.

A vállalat 2013 elején veti be az MSM8974-et, mely multi-mode 3G/LTE modemmel rendelkezik, illetve támogatja majd a legfrissebb dual-cell HSPA+ MIMO szabványt, és négy darab Krait processzormagot kap. Ezek a friss adatok szerint nagyjából 2 GHz-en üzemelnek majd, és kezelik az aszinkron órajel módot is, vagyis a processzormagok frekvenciája teljesen eltérő is lehet, ha ezt az adott munkafolyamat megengedi, vagy éppen megköveteli. A 2 MB-os megosztott másodlagos gyorsítótárral rendelkező chip memóriavezérlője kétcsatornás, azaz 64 bites lesz, és a 800 MHz-es LPDDR3 szabványú memóriákat kezeli. A grafikus mag is megújul, ami már az Adreno 330 lesz, mely támogatni fogja az OpenCL 1.1-es API-t, és képes lesz kezelni az új, eddig még be nem mutatott OpenGL ES felületet, ami egyelőre a Halti kódnéven fut. A teljesítménnyel a hírek szerint nem lesz probléma, ugyanis a Qualcomm nagyságrendi ugrást ígér az Adreno 225-höz képest, ez persze kérdés, hogy mire lesz elég 2013 elején. Szintén újítás az USB 3.0-s interfész natív támogatása, valamint a vállalat a 4096x2048 pixeles 24p-s videók gyorsítását is szeretné beépíteni, továbbá Full HD mellett a 120, míg 3D-s Full HD mellett a 60 fps-sel felvett videók gyorsítása is megoldható lesz.

A tervek szerint az MSM8974-es lapka megjelenésekor érkezik az APQ8064-es SoC is. Az APQ megnevezés a baseband technológiák elhagyását jelenti, vagyis elsődlegesen a tabletpiacra készülő termékről van szó, mely négy darab Krait processzormagot tartalmaz, és ezek órajele 1,5 és 1,7 GHz közé eshet, a gyorsítótár mérete pedig 2 MB lesz. Az IGP szerepét az Adreno 320 tölti majd be, mely az Adreno 330 kistestvére, így támogatja az OpenCL 1.1-es API-t és a Halti kódnevű OpenGL ES platformot. Az APQ8064-es SoC különlegessége a SATA és a PCI Express interfész támogatása. Ezzel a Qualcomm, extrém alacsony fogyasztású, és extrém kis helyen is elférő asztali gépeket is látni akar, melyek a Windows 8-at, vagy akár az Android operációs rendszer későbbi változatát futtatják.

Végül szó esett az APQ8094-ről is, mely leghamarabb 2013 második felében érkezhet meg. Ez a lapka négy darab, 2,5 GHz-en üzemelő Krait processzormagot tartalmaz, a kétcsatornás memóriavezérlője pedig 800 MHz-es LPDDR3, vagy 1333 MHz-es DDR4 memóriát fogad. A SATA és a PCI Express interfész támogatása itt is jelen lesz, ám az IGP szerepét már az Adreno 420 tölti majd be, ami az információk szerint a jelenleg elérhető olcsóbb VGA-k teljesítményét kínálja majd. A Qualcomm az APQ8094-gyel nyilvánvalóan a Windows 8 operációs rendszert célozza meg, így a notebookok és az asztali gépek piacára szeretnének vele pályázni, de nyilván épülhet tablet is a lapkára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés