Hirdetés

A BFG feladja a harcot a VGA-piacon

Az NVIDIA egyik legnagyobb partnereként számontartott BFG sokak számára szomorú bejelentést tett. Az Egyesült Államokban rendkívül népszerű gyártónak – a cég érdekeit szem előtt tartva – kényszerű döntést kellett hoznia, melynek értelmében felhagy a grafikus kártyák forgalmazásával. A BFG már korábban kihátrált az európai piacról, ám ez nem volt elég. John Slevin, a vállalat elnöke szerint a VGA-kból már nem tudnak profitot termelni, így nyolc év után kénytelenek hátrahagyni a piacot.

Hirdetés

A BFG elsősorban a drágább termékek forgalmazásából élt, de az NVIDIA a Radeon HD 5000 család bemutatkozása óta csak a 150 dollár alatti szegmensben képes jelentős eladásokat elkönyvelni. Az előző generációs GeForce GTX 200 sorozatból már az elmúlt évben kiürültek a raktárak, amit Jen-Hsun Huang a novemberben tartott pénzügyi sajtótájékoztatón meg is erősített. A nagyobb partnerek kénytelenek voltak megvárni a felsőkategóriás fermis GeForce-okat, amelyek áprilisban meg is jelentek, ám a fogadtatásuk felemásra sikeredett. Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a GeForce GTX 400 szériás kártyák előállítási költsége borzasztóan magas, ami vaskos árcédulát követelne, de ezt a luxust az NVIDIA nem engedheti meg magának a konkurens Radeonok – viszonylag alacsonynak mondható – árazása miatt. Arról nem is beszélve, hogy a kiszivárgott információk szerint az NVIDIA csak csomagban árulja az új versenyzőket, ami arra kényszeríti a vállalatokat, hogy egy GF100 lapkához 20 darab egyéb GPU-t is rendeljenek az olcsóbb szegmensekbe nevező, 40 nm-es gyártástechnológián készülő megoldásokból. A BFG pár korábbi pletyka szerint próbálkozott az AMD-nél az esetleges partneri viszony kialakításáról, ezt azonban a cég sosem erősítette meg, és a friss bejelentés hatására már maga a feltételezés is értelmét vesztette. A vállalat valószínűleg a közeljövőben megjelenő fermis GeForce-okban sem látta az áttörés lehetőségét, ami nem jelent túl sok jót a régóta várt árversenyre nézve.

Természetesen a BFG nem zár be végleg, így továbbra is jelen lesznek a tápegységek piacán, illetve az előre összeszerelt, igen impozáns számítógépeinek forgalmazása sem áll le. Sőt a vállalat szóvivője elmondta, hogy a jövőben a notebookoknak is nagyobb figyelmet szentelnek. Fontos megjegyezni, hogy a gyártó továbbra is vállalja a garanciát a már eladott, vagy a jövőben értékesített grafikus kártyákra, és a 24 órás, teljeskörű terméktámogatás sem szűnik meg.

A fejleményeknek legjobban az EVGA örülhet, hiszen a BFG kényszerű kapitulálása után egyetlen komoly ellenfele sem marad a GeForce vonalon, mivel az XFX esetében már korábban kiderült, hogy nem fogja forgalmazni az új generációs NVIDIA kártyákat. Az események tükrében persze nagy kérdés, hogy ez a pozíció mennyire lesz jövedelmező.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés