Nagyon alacsony az NVIDIA GF100 kihozatala

A piackutatásban jártas Needham & Company értékes információkkal szolgált az NVIDIA új generációs GeForce GTX 470 és 480 kártyáin található GF100 lapka gyárthatóságával kapcsolatban. A vállalatnál dolgozó Rajvindra Gill adatai szerint a Fermi architektúrára alapozó chip kihozatala 20-30% között lehet, ami azt jelenti, hogy a legyártott termékek nagy része az április 12-én startoló kártyákon nem használható fel. Gyakorlatilag ennek köszönhető, hogy a kereskedelmi forgalomba került kártyák többsége nem az NVIDIA által megszabott árakon kapható.

Hirdetés

A GF100 lapka több mint 3 milliárd tranzisztorból áll, a kiterjedése pedig 530 mm². A gyártásért a TSMC – meglehetősen rosszhírű – 40 nm-es gyártósorai felelnek. A tajvani bérgyártó az év elején bejelentette, hogy végleg leszámolt a 40 nm-es HP, azaz High Performance eljárásának problémáival, ám felmerülhet a kérdés, hogy ez miért nem érinti az NVIDIA új generációs termékét. Valójában a waferen található hibás területek száma jelentősen redukálódott az elmúlt hónapokban, így a TSMC mondhatni sokat tett a gyártósorok tökéletesítéséért. Ez az AMD Radeon HD 5000 sorozat illetve a GeForce 210, GT 220 és GT 240 elérhetőségén meg is látszik, azonban a hibás területek visszaszorítása nem minden. A piacra dobott kártyák fogyasztási paraméterei kötöttek, így a legyártott lapkáknak meg kell felelni ebből a szempontból is. Az NVIDIA itt kerül kényelmetlen helyzetbe, ugyanis a legyártott GF100 chipek kis része felel csak meg a GeForce GTX 470 és 480 energiaigényre vonatkozó specifikációinak. További probléma a PCI SIG minősítés, amit nem kaphat meg a vállalat, ha a termék maximális TDP fogyasztása meghaladja a 300 wattot, és az aktuális csúcs-GeForce bizony alulról súrolja ezt a határértéket.

Hasonló problémákkal egyébként az AMD Cypress lapkája is küzd, ami meg is látszik az alacsony feszültségen üzemelő lapkákat igénylő Radeon HD 5970 elérhetőségén, hiszen a komoly mértékű OEM rendelések mellett alig kerül dobozos termék a piacra. A készletek mára valamilyen szinten normalizálódtak, de nem lehet azt mondani, hogy problémamentesen beszerezhető a leggyorsabb Radeon. Az AMD a fogyasztással kapcsolatos nehézségekre a Radeon HD 5830 személyében találta meg a megoldást, melyen a vállalat rengeteg részegységet letilt, ám a termék maximális TDP fogyasztása alig alacsonyabb a Radeon HD 5870 paraméterénél. Hasonló akciót az NVIDIA is eljátszhat a pletykált GeForce GTX 460 esetében, hiszen a legyártott lapkákon még van mit letiltani, aminek hatására a 300 wattos keret bőven tarthatónak tűnik.

Rajvindra Gill azt is megjegyezte, hogy kutatása alapján kevesebb, mint tízezer kártya kerülhetett forgalomba, emellett a közeljövőben nem számít a GF100 lapka gyártásának fellendülésére, így a GeForce GTX 470 és 480 elérhetősége továbbra sem lesz tökéletes. A Needham & Company összességében a Radeon HD 5000 sorozat további térnyerését valószínűsíti, aminek hatására az NVIDIA az év második felében veszíthet piaci részesedéséből.

Ken Brown, az NVIDIA szóvivője nem kommentálta az elemzést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés