Nyáron befuthat a mobil Fermi?

A fermis GeForce-ok asztali modelljei már befutottak, ám a termékcsalád közel sem teljes. A GeForce GTX 470 és 480 jelzésű kártyák még csak az asztali piac felsőkategóriájában vannak jelen, miközben a mobil piac virágzik, és nem mellesleg a konkurens AMD már minden szegmensben bevetette a Radeon HD 5000-es generációt. Nem véletlen, hogy az NVIDIA a lehető leggyorsabban próbálja lefedni a lehetséges piacokat, így a Computex alkalmával az olcsóbb, DirectX 11-es GeForce-ok mellett a mobil vonalra is megérkezhet az első Fermi architektúrára épülő megoldás.


[+]

Az asztali és mobil számítógépek gyártásával foglalkozó Eurocom, ha nem is szándékosan, de leleplezett egy potenciális GeForce GTX 480M jelzésű MXM modult, mely a cég X8100 Leopard nevű mobil munkaállomásába kérhető. A jövőben megjelenő termékről sokat nem lehet tudni, de a rövid specifikációk alapján kiderült róla, hogy az MXM 3.0b interfészt támogatja, és 2 GB-os kapacitású GDDR5 szabványra épülő fedélzeti memória lehet rajta. Az első DirectX 11-es mobil GeForce valószínűleg a nyáron érkező GF104 kódnéven fejlesztett lapkára épül, a TDP fogyasztása pedig 100 watt lesz. Az utóbbi paraméternek hála az energiaigény tekintetében biztosan élre áll az új termék, hiszen a házon belüli kiöregedett csúcsmodell 75 wattot kér, míg a legfőbb konkurensként számon tartott Mobility Radeon HD 5870 a legerősebb kiépítésben is beéri 60 wattal.

Érdemes megjegyezni, hogy a mobil GPU-k támogatásán is változtat az NVIDIA. Nyártól a driverek fejlesztése összevont lesz, így az asztali és a mobil termékcsaládokhoz ugyanaz a meghajtó lesz telepíthető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés