ASUS blog: routerek, tényleg játékhoz

Mitől lesz valóban „gaming” egy router, és mikor érdemes magasabb árat fizetni ezekért?

Legyünk őszinték: sokszor csak azért kapja meg valami a „gaming” vagy „gamer” megnevezést, hogy drágábban lehessen eladni, miközben semmi olyan extrát nem nyújt, ami a számítógépes játékok kedvelőinek ténylegesen hasznos lenne. Sokszor, de azért nem mindig – hiszen például a noteszgépeknél is egyértelműen meghatározhatóak azok a tulajdonságok, amelyek előnyt jelentenek a gamerek számára. De mi a helyzet például a routereknél? Az ASUS már korábban piacra lépett olyan hálózat eszközökkel, melyek szolgáltatásait a játékosok igényeinek megfelelően igyekeztek kialakítani. A Rapture GT-AC5300 egy vérbeli csúcskészülék volt, a vele szerzett tapasztalatokra építve pedig azóta több utód is piacra került.

ROG Strix GS-AX3000
ROG Strix GS-AX3000 (forrás: ASUS) [+]

Az aktuális kínálatban például az olcsóbb kategóriát képviseli a ROG Strix GS-AX3000 – mint a nevéből is kiderül, egy Wi-Fi 6 kompatibilis, kétsávos routerről van szó, mely a 160 Hz-es csatornákat kihasználva képes a 3 Gbps maximális elméleti sávszélesség biztosítására. Külsején rögtön látható, hogy a ROG termékcsalád tagjáról van szó, a dizájnt pedig egy AURA RGB-s sáv is feldobja, melyet így összhangba hozhatunk a többi RGB-s ROG termékünkkel.

ROG Strix GS-AX3000
ROG Strix GS-AX3000 (forrás: ASUS) [+]

Mint vezetékes router, egy 4+1 portos eszközt kapunk, tehát négy LAN és egy WAN port áll rendelkezésre. Az előbbiek között a sárgával jelölt a Gaming Port – ez egyfajta kiemelt prioritású csatlakozó, az ehhez csatlakoztatott eszköz kommunikációja szűkösebb hálózati erőforrások esetén előnyt élvezhet a többivel szemben. Ezen célra egyébként az ASUS többféle funkciót is kínál, melyek valamennyi „gamer” routerben megtalálhatóak. Ilyen a Gaming Port mellett a Gear Accelerator (mely egy adott eszközre belőhető QoS), illetve a Mobile Game Mode, melynél a mobiltelefonra letöltött app segítségével egy gombnyomással a prioritási lista elejére küldhetjük telefonunkat.

Mindezen szolgáltatások tehát azt hivatottak garantálni, hogy a játékok a lehető legnagyobb sávszélességgel és a lehető legkisebb késleltetéssel kapcsolódhassanak az internetre, függetlenül attól, hogy otthoni hálózatunk egyébként mennyire leterhelt. Ez azért fontos, mert míg egy weboldal betöltésekor igazából mindegy, hogy 200 vagy 250 Mbps-mal érkeznek az adatok, illetve hogy 8 vagy 28 ms a ping, addig egy online játéknál a helyezésünk múlhat ezen – sőt, a túl magas ping igazából az egész élményt tönkreteheti.

Nem száz százalékosan a játékosoknak szól, de mindenképpen hasznos extra még a VPN Fusion, mely lehetővé teszi egy időben egy védett (VPN) és egy „közönséges” kapcsolat használatát. Ez azért hasznos, mert a VPN a biztonságért cserébe feláldoz egy keveset a sebességből, ami online játékok esetében nem éppen ideális. A VPN Fusiont használva viszont a játékos gépek maradhatnak a nyitott kapcsolaton, a többi felhasználó pedig élvezheti a VPN szolgáltatásait. A biztonsági funkciók között egyébként továbbra is ott van a netes támadások ellen védő AiProtect, melyet a TrendMicro segítségével biztosít az ASUS, illetve az Instant Guard, mely igazából egy, a router által biztosított VPN szerver, ehhez csatlakozva biztonságosan netezhetünk például nyitott Wi-Fi hálózatról is.

Ami a továbbiakat illeti, itt is rendelkezésre állnak a cég más „Ai” extrái, az AiMesh, az AiCloud és az AiDisk is, kapunk egy kiváló tűzfalat, netes védelmi rendszert és egy remek felhasználói felületet is.

ROG Strix GS-AX5400
ROG Strix GS-AX5400 (forrás: ASUS) [+]

Az AX3000 nagyobb testvére a ROG Strix GS-AX5400, mely 3000 helyett 5400 Mbps elméleti sávszélességet kínál – aki tisztában van a routerek nevezéktanával és a Wi-Fi 6-tal, az ebből kitalálja, hogy itt az AX3000-ben használt 2x2 + 2x2 kiépítés helyett már 2x2 + 4x4-es kialakításnak örülhetünk. Ez nemcsak az elméleti határok miatt érdekes: több WLAN kliens esetén például határozottan jobb átvitelben reménykedhetünk a több párhuzamos csatlakozásnak köszönhetően. A rádiós résztől eltekintve egyébként ugyanazokat a portokat és funkciókat kapjuk, még a dizájn is egyezik, ám itt már a ROG logó is RGB fényekben pompázik.

ASUS TUF Gaming TUF-AX5400
ASUS TUF Gaming TUF-AX5400 (forrás: ASUS) [+]

A ROG alatti szegmensben elhelyezkedő TUF Gaming portfólió is tartalmaz egy routert, a TUF-AX5400-at. Ez külsejét tekintve azért „gamerebb”, mint az ilyen téren szerényebb két ROG router: igaz, RGB világítás nincs rajta, de a formaterve sokkal kevésbé visszafogott, rögtön egy futurisztikus járművet idéz. Tudását tekintve igazából a GS-AX5400 köszön vissza, két sávval és 2x2 + 4x4-es kialakítással, viszont a vezetékes oldalon rendelkezik egy haszos extrával, ez pedig a link aggregation, melyet ráadásul WAN és a LAN portok esetében is kihasználhatunk, azaz mindkét irányban két port összefogásával 2 Gbps sávszélesség állhat rendelkezésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények