Hirdetés

ASUS ROG Rapture – router, játékosoknak?

Drága az ASUS ROG routere, adja hát magát a kérdés, hogy mi kerül ezen több, mint százezer forintba?

Külső és hardver

A világban dübörgő gamer-láz már elérte a hálózati eszközöket is, és ugyan játékokhoz optimalizált hálózati kábellel még nem találkoztunk (HDMI azonban már akad…), routerből több cég is kínál ilyet – köztük természetesen az Asus is. A ROG almárka alá tartozó routerek közül jelen pillanatban a Rapture GT-AC5300 jelenti a csúcsot, és ez nemcsak a tudást, de az árat is jellemzi. Lássuk tehát, mire vágynak az Asus szerint a gamerek egy routernél!

Hirdetés

Külső

Az Asus ROG routerei mindig igyekeztek egyedi kinézetükkel kitűnni a szürke tömegből, és ez a GT-AC5300 esetében is sikerült azzal, hogy a két évvel ezelőtti RT-AC5300 vonalait viszi tovább. Azt az útválasztót sokan hasonlították pókhoz, és ennél maradva a GT-s változat egy felhízlalt pók lett, szögletes, ferde síkokkal határolt központ egységgel és nyolc darab, szintén sokszögű antennával. A legfontosabb különbség azonban az, hogy a központi egység vastagságát alaposan megnövelték, hiszen jóval erősebb hardvert és immár nyolc Gigabit Ethernet portot kell elbírnia.


[+]

A router formája egyébként teljesen szimmetrikus, azt, hogy melyik az eleje, a LED-ek elhelyezkedése és a ROG logó helyzete szabja meg.

A méretes készülék egyébként felszerelt és függőlegesre állított antennákkal körülbelül 335 x 335 x 175 mm-es helyet igényel magának, de természetesen az antennák állásától függően ez változhat. Mindenesetre az Asus úgy számolt, hogy a Rapture nem a szekrényben eldugva végzi, a készüléken elhelyezett matt piros betét, illetve a szellőző funkciót is betöltő, útvesztőre emlékeztető fedőlap a ROG logóval jól mutat bármilyen komolyabb PC mellett. Külön öröm, hogy az utóbbi időszak divatjának ellenállva a routerből nem lett karácsonyfa, nem pakolták tele más alkatrészekkel szinkronizálható RGB fényekkel, sőt tulajdonképpen még a működésről tudósító LED-ek is igen konzervatívak, csak pár apró pontot kapunk a készülék elején, amelyek tényleg csak a legalapvetőbb információkat árulják el.


[+]

Külső kezelőszervekkel ritkán halmozzák el a routereket, és így van ez a Rapture esetében is: az említett LED-eken túl kapunk még három gombot a készülék bal oldalán, amelyekkel a WLAN-t kapcsolhatjuk ki szükség esetén, aktiválhatjuk a WPS-t, illetve teljesen lekapcsolhatjuk a visszajelző fényeket.


[+]

Az igazi érdekességeket a hátoldalon találjuk, ahol balról jobbra haladva először egy fizikai ki-/bekapcsoló gombot láthatunk, majd következik a tápegység csatlakozója. Ezután jön a két darab USB 3.1 Gen1 sebességű konnektor, majd a gigabites sebességre képes WAN port. A következő egység a nyolc darab Gigabit Ethernet konnektor, amelyek közül kettőt össze is foghatunk egy 2 Gbps-os kapcsolattá – kettőt pedig Gaming jelzéssel látott el az ASUS, ami valójában a kiemelt prioritást takarja.

Hardver

Az impozáns méretű házban impozáns a hardver is, kis túlzással gyakorlatilag megduplázták az előd RT-AC5300-at, itt ugyanis kettő helyett négymagos CPU-t, fél giga helyett egy gigabájt RAM-ot és 128 MB helyett 256 MB flashmemóriát kapunk – és persze 4 helyett 8 darab Ethernet portot.

A részleteket illetően a CPU feladatát egy Broadcom BCM4908 látja el, ami egy 64 bites, négymagos processzor, 1,8 GHz-es órajellel. Ez felel egyébként a Gaming címkével ellátott portokért és a trönkölhető csatlakozókért is, míg a másik négy portot egy BCM53134 chip kezeli. A három darab (egy 2,4 és két 5 GHz-es) rádiós egységet egy Broadcom BCM4366E vezérlő irányítja.

Mindhárom rádió esetében 4x4-es kiépítéssel tudunk dolgozni, így 2,4 GHz-es frekvenciatartományban 600 Mbps, 5 GHz-en és ac-s hálózaton pedig 1733 Mbps a maximális elméleti sávszélesség. A router ugyanakkor támogatja a 1024QAM modulációt is, ami kompatibilis kliensek esetén az elméleti sebességet 2,4 GHz-en 1000 Mbps-ra, 5 GHz-en pedig 2167 Mbps-ra növeli, azaz máris kimatekozható a marketingrészleg 5300-as mérőszáma.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés