Öt új processzormaggal készül az ARM

Az ARM komoly fejlesztési tempót diktál, és a meglévő Cortex termékcsaládba tartozó processzormagok mellé további öt új megoldás érkezik, amelyek a Mercury, az Ananke, az Artemis, a Prometheus és az Ares kódnevet viselik, ráadásul mindegyik a 64 bites ARMv8-as alapra épül.

Hirdetés

A belépőszintet a Mercury képviseli, amely a Cortex-A7-et fogja leváltani. Ezt a magot az ARM a viselhető eszközökbe szánja, és amellett, hogy a teljesítménye a Cortex-A7-es lapkához hasonló, vagy nagyobb, a fogyasztása csupán 50-150 mW közötti, vagyis az energiahatékonyság szempontjából egész kellemes fejlesztésről van szó.

Egy kategóriával feljebb a Cortex-A53-at az Ananke fogja váltani, amely az olcsóbb okostelefonok alapja lehet relatíve magas teljesítménnyel és mindössze 100-250 mW közötti fogyasztással.

A nagyobb teljesítményű okostelefonokba, illetve tabletekbe az Artemis érkezik, amely a TSMC 16 nm-es FF node-jára épít, de később jön a Prometheus, amely már a TSMC 10 nm-es FF node-ját használja. Ezek a magok 600-750 mW közötti fogyasztással és nagyjából hasonló teljesítménnyel rendelkeznek, viszont a Prometheus kevesebb lapkaterületet igényel, amely főleg a kisebb csíkszélesség számlájára írható.

Végül a Cortex-A72-t a TSMC 10 nm-es FF node-ját használó Ares mag fogja váltani, amely 1-1,2 watt közötti fogyasztásával leginkább a szervereket, illetve a csúcskategóriás tableteket és a hibrid mobil masinákat célozza meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés