Már a kezdetekkor előrelépést kínálnak az új ARM processzormagok

Hirdetés

Az ARM már korábban bemutatta a Cortex-A53 és Cortex-A57 jelzésű processzormagjait, amik az új 64 bites ARMv8 architektúrára épülnek. A vállalat a start közeledtével adott némi támpontot a várható teljesítményre vonatkozóan, amiből még mindig nem kell túl sok következtetést levonni, de bőven több mint a semmi.

A képen látható, hogy hagyományos webes feladatban a Cortex-A53 ugyanazon a 28 nm-es gyártástechnológián majdnem 50%-kal gyorsabb a Cortex-A7-nél, miközben a fogyasztása nem nő. 20 nm-es node-on várható még egy kis extra, az órajel növeléséből eredően. A Cortex-A57 is majdnem 50%-kal teljesít jobban a Cortex-A15-nél ugyanazon a 28 nm-es node-on, viszont többet is fogyaszt. Ennek az oka, hogy ezt a processzormagot inkább a szerverekhez optimalizálta a cég, ami a korábbi terveket figyelembe véve érthető. A 20 nm-es node-on azonban a Cortex-A57 majdnem 90%-os tempóelőnyt fog felmutatni a Cortex-A15-höz képest, de a fogyasztása ekkor is nagyobb lesz.

Az már biztos, hogy a legtöbb partner az ultramobil eszközökbe a Cortex-A53-at fogja választani. Ez a processzormag ugyan 10-20%-kal lassabb, mint a Cortex-A15, de lényegesen kevesebbet fogyaszt. Az órajel emelésével akár be is hozható a lemaradás, ám ekkor a fogyasztásban mérhető előnye elveszik. Ez persze így is nagy rugalmasságot ad az érdeklődő cégek számára, és a processzormag mérete is kisebb a Cortex-A15-höz viszonyítva, tehát több hely jut az IGP-nek, illetve a többi részegységnek.


[+]

A Cortex-A57 a Geekbench v3.1-es tesztprogramban az ARMv7-es implementációt futtatva átlagosan 20%-kal gyorsabb, mint a Cortex-A15, ám az ARMv8-ra optimalizált kód aktiválásával már 45%-os átlagos tempóelőny mérhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés