Begyorsítja a DirectX 11-et és 12-t az új AMD Software

A 22.5.2-es szoftvercsomag számos új vagy továbbfejlesztett szolgáltatást is kínál.

Az AMD elérhetővé tette a 22.5.2-es verziószámú AMD Software kiadást, amely jelentős újításokat vezet be, így valószínűleg mindenki talál majd hasznos funkciókat benne. A szolgáltatásokat tekintve frissült a nemrég elérhetővé vált a Radeon Super Resolution, amelyhez az AMD hozzáadott egy képélesítő csuszkát. Ez azért fontos, mert a problémára alapvetően kitalált Radeon Image Sharpeninget nem a Radeon Super Resolution működéséhez tervezték, így ennek a két funkciónak a kombinálása nem ad olyan jó eredményt, mintha az integrált és célirányosan tervezett képélesítőt paraméterezné a felhasználó. Ezen túlmenően az eljárás már nem csak a Radeon RX 5000 és 6000 szériás VGA-kkal működik, hanem a Ryzen 6000-es sorozatú APU-k IGP-jével is.

Teljesen új funkció az AMD Privacy View, ami leginkább az üzleti notebookokat célozza. A géphez kötött kamera követni fogja a fej- és szemmozgást, és a tartalomnak az a része jelenik meg számunkra, ahova éppen nézünk. Ez alaposan megnehezíti majd mások számára a leskelődést, hiszen csak egy fekete képernyőt fognak látni. Maga a szoftver egyébként az Eyeware fejlesztése, amit az AMD licencel.

Hirdetés

A játékok tekintetében az AMD új vagy frissített profilt kínál a Sniper Elite 5 című alkotáshoz, illetve a Hitman 3 sugárkövetést bevezető frissítőcsomagjához, továbbá új Vulkan implementációt is bejelentett a cég, amely immáron kezeli a VK_AMD_shader_early_and_late_fragment_tests, a VK_KHR_push_descriptor és a VK_KHR_ray_tracing_maintenance1 kiterjesztéseket.

A vállalat javított a Smart Access Memory hatékonyságán is, amely fejlesztésnek leginkább a Death Stranding és a Watch Dogs: Legion című játékokban lesz érezhető hatása. A szóban forgó címeknél, konfigurációtól és beállítástól függően 6-24% közötti gyorsulásra lehet számítani a nemrég kiadott AMD Software: Adrenalin Edition 22.5.1-es csomaghoz viszonyítva.

Megújult a DirectX 11-es és DirectX 12-es implementáció is. Ezek általánosan gyorsabbak az előzőleg kiadott meghajtóhoz viszonyítva, a várható előny pedig átlagosan 8% lesz egy Radeon RX 6950-es VGA-val. Természetesen az előrelépés mértéke több tényezőtől függ, így általánosan ezt nehéz kategorizálni. A vállalat megadott pár egyéni adatot is, amelyeket az említett VGA-val egy Ryzen 7 5800X3D CPU mellett mértek, méghozzá 4K vagy Full HD felbontáson.

DirectX 12:

 • Red Dead Redemption 2 – akár 5%
 • Horizon Zero Dawn Complete Edition – akár 5%
 • Ghostwire: Tokyo – akár 9%
 • Watch Dogs: Legion – akár 8%
 • Forza Motorsport 5 – akár 13%

DirectX 11:

 • Assassin’s Creed Odyssey – akár 31%
 • Grand Theft Auto V – akár 11%
 • Total War Saga: Troy – akár 17%
 • Valorant – akár 7%
 • Watch Dogs Legion – akár 10%

A 22.5.2-es verziójú, frissített Adrenalin Edition családba sorolt drivercsomag a 64 bites Windows 10 és 11 operációs rendszert támogatja, és a Radeon RX 400, 500, 600, Vega, VII, Pro Duo, 5000, 6000, illetve Pro szériás grafikus kártyákhoz, továbbá a legalább negyedik generációs GCN dizájnt használó mobil Radeonokhoz telepíthető, illetve támogatja még a Vega architektúrára épülő IGP-vel rendelkező Ryzen és Athlon APU-kat is. A notebookokhoz az AMD általános terméktámogatást kínál, vagyis a csomag telepíthető a megfelelő hardverekkel rendelkező noteszekre, de az egyedi, specifikus funkciókért nem felelnek, ezekhez továbbra is külön terméktámogatás szükséges az adott rendszer gyártójától.

Az AMD Software: Adrenalin Edition 22.5.2-es szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről.

 • Kapcsolódó cégek:
 • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés