Hibrid irányba menne az AMD is a beadott szabadalmával?

Kis és nagy magok a dokumentumon belül, ami inkább egy újszerű magváltási mechanizmusról szól.

Ma már kijelenthető, hogy az ARM és az Intel is a heterogén többmagos processzorokra szavaz a nagyobb és kisebb teljesítményű magok társításával. Persze ezt az ARM hamarabb tette meg a Big.Little, majd ennek az alapos továbbfejlesztéseként bemutatott DynamIQ-val, de az Intel idén bejelentette a saját, Hybrid Technology nevű fejlesztését, amely a Lakefield kódnevű termékben már működik.

A koncepció minden esetben ugyanaz, a nagyobb teljesítményű mag ugyan gyors, de sokat is fogyaszt, továbbá a tranzisztorigénye is nagy, vagyis logikus lehet kisebb tempóra képes magokat tartani a lapkán belül, amelyekre az egyes feladatok kiszervezhetők. Ez a leírás persze a tényleges működést eléggé leegyszerűsítve prezentálja, de az elvi cél az energiahatékonyság növelése.

Az AMD kapcsán most előkerült egy beadott szabadalom, amely a vállalat hasonló rendszerét mutatja be. Az előnye ennek is a jobb energiahatékonyság lesz, mint ahogy minden ilyen koncepciónak, de a működés tekintetében bevezet érdekes elemeket. A heterogén többmagos processzorok legnagyobb baja, hogy az egyes magok eltérő képességekkel rendelkezhetnek. Egyáltalán nem ritka, hogy a nagyobbik mag támogat olyan utasításkészletet, amelyet a kisebbik nem tud lekezelni. Ezt manapság igen maradi módon próbálják menedzselni a gyártók a hardver szintjén, lényegében kijelölnek egy olyan működési módot, ahol a processzormagok tudása egységes, csúnyábban fogalmazva némely beépített képesség letiltásra kerül. Ilyenkor nincs gond azzal, ha a futtatott feladatot a rendszer dobálja a kisebb és nagyobb magok között, de ez azért közel sem optimális megoldás, mert jó lenne elérni azt, hogy a nagyobb magok extra tudása megmaradjon a kisebb magok működése mellett is.


(forrás: FreePatentsOnline.com)

Az AMD szóban forgó szabadalma pont erre talált ki egy módszert. A vállalat megoldása szerint a magok közötti váltást egy utasítás is kezdeményezheti, amely akkor lép életbe, ha a kisebb magon a feladat egy nem támogatott funkciót igényelne. Ilyenkor a futtatott szál munkamenete megáll, az aktuális állapot elmentésre kerül, majd megtörténik a váltás egy olyan magra, amely már támogatja azt a funkciót, amire szükség van, így ott folytatódhat a munka, ahol kényszerűen abbamaradt.

Fontos kiemelni, hogy ez egy szabadalom. Emiatt nem szabad tervként tekinteni rá, ugyanis a nagyobb cégek le szoktak védetni bizonyos dolgokat úgy is, hogy saját maguk esetleg sosem használják fel. Ezzel egyrészt maguknak adnak ütőkártyákat a szabadalmi pereknél, másrészt a levédett technológiák a jövőben talán értékesek lehetnek, azaz üzleti szinten is hasznosnak bizonyulhatnak. Mindezektől függetlenül lehet, hogy az AMD is készít majd kisebb teljesítményű és egyben kevesebb tranzisztort igénylő magokat, de erre vonatkozóan a cégnek jelenleg nincsenek konkrét tervei, továbbá a szóban forgó szabadalom felbukkanása sem jelent semmit.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés