Radikális újításokkal érkezik az AMD új grafikus meghajtója

Az AMD hivatalosan is bejelentette, hogy megújul a Radeon grafikus vezérlők meghajtója, amely végérvényesen elveszíti a Catalyst márkanevet, és ehelyett jön a Radeon Software jelzés. Ez alapvetően a radikális újításokat jelzi, amely például a teljes vezérlőközpont megváltoztatására vonatkozik, de ne rohanjunk ennyire előre.

Hirdetés

Az év végétől kezdve az új jelölési forma tehát a Radeon Software lesz, és ezen belül is lesz egy családra vonatkozó jelzés, amely első körben a Crimson Edition. A Crimson tulajdonképpen az AMD Radeon termékek hivatalos színezése, de később ez a név majd változni fog, és ez jelzi majd, hogy az adott meghajtó egy új családba tartozik, vagyis az alapja egy új főverzió. Végül az év és hónapra vonatkozó számjelzés megmarad továbbra is, így be lehet lőni, hogy a meghajtó nagyjából mikor vált elérhetővé.

Az érkező csomag ennek megfelelően a Radeon Software Crimson Edition 15.11-es jelzést kapja, és az AMD a komplexitás miatt magát a csomagot már nem is grafikus meghajtónak, hanem mini grafikus operációs rendszernek hívja.

A Radeon Software legnagyobb újítása az új vezérlőközpont bevezetése, amely a Radeon Settings névre hallgat. Ez teljesen leváltja a Catalyst Control Centert, és eliminálja a .NET-keretrendszer szükségességét is. Az új felület már a Qt alkalmazás-keretrendszerre épül, és a fejlesztés legfőbb célja a felület egyszerűsítése, valamint az új igényekhez való alkalmazkodás volt. Többek között az új vezérlőközpont felülete jól használható hagyományos PC-s környezetben, de akár érintőkijelzőről is, illetve kellően nagyok a beállítást végző kapcsolók ahhoz, hogy a nappalikban a tévéken is helytálljon. Az utóbbi két, rendkívül dinamikusan növekvő terület sarkallta az AMD-t a teljes áttervezésre, mert az aktuális vezérlőközpontok felhasználói felületeit nagyon nehézkes például tabletről, vagy esetleg tévéről egy gamepaddel konfigurálni, és az új csomag ezt a gondot a gyökerénél kezeli.

Az új vezérlőközpontban egyébként lényegében ugyanazokat a beállításokat lehet elvégezni, mint ma a Catalyst Control Centerben, tehát a funkcionalitás tulajdonképpen nem változik. A videók esetében azonban lesznek előre konfigurált profilok, amelyeket az AMD a különböző tartalmakhoz igazított. Ezeket nagyon egyszerűen lehet aktiválni és ennek megfelelően történik az adott videó utófeldolgozása. Persze minden esetben lehetőség van egyéni profilok kreálására.

A tuningolni kedvelő felhasználók számára hatalmas újítás lesz, hogy mostantól az AMD OverDrive modul már nem egy univerzális menü a vezérlőközponton belül, így akár az egyes játékokra lebontva is lehet más és más tuningbeállításokat alkalmazni. Ezek az adott játék betöltésekor aktiválódnak, míg az adott program elhagyásakor az alapértelmezett mód áll vissza.

Szintén meg lehet majd változtatni az úgynevezett shader cache méretét. Ezt a beállítást persze a legjobb az alapértelmezett értéken hagyni, de ha valaki nagyon sok játékkal szokott játszani heti szinten, akkor igen nagy méretű tárhelyet is biztosíthat a lefordított shadereknek, így ezek újrafordítása nem válik szükségessé, ami megakadályozza az apró akadásokat a programokban.

Az új vezérlőközpont további sarkalatos pontja, hogy elképesztően gyors. Az AMD mérései szerint egy kiválasztott PC-n a Catalyst Control Center betöltéséhez nyolc másodpercre volt szükség, de az új Radeon Software vezérlőközpont ezt az akadályt megoldotta 0,6 másodperc alatt.

Az új vezérlőközpont a Qt alkalmazás-keretrendszernek hála multiplatform fejlesztés, így a Catalyst Control Centerrel ellentétben nem csak Windows operációs rendszeren lesz elérhető. Az érkező Radeon Software Crimson Edition 15.11-es meghajtó persze egyéb extrákat is kínál majd, de ezeket az AMD nem jelentette még be, így a bővebb információkkal ki kell várni a tényleges megjelenést, amire még idén sor kerül.

A Radeon Software új felhasználói felületéről a fenti képpel nyíló galéria, vagy az alábbi link ad pontosabb képet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés