Hirdetés

Bemutatkozott az AMD Carrizo APU

Az Excavator modul

Az AMD a Computex alkalmával hivatalosan is leleplezte a Carrizo SoC APU-t, amelyről a vállalat a korábbi ISSCC alkalmával meglehetősen sokat beszélt, de így is maradt számos olyan dolog, ami végül váratlannak mondható. Azt hittük, hogy ez a termék kínálja majd a legkevesebb meglepetést, hiszen annyira sok adatot tudhattunk róla, de végül tévedtünk. Persze ne rohanjunk ennyire előre, érdemes szép sorban kezdeni az elemzést.

A Carrizo SoC APU
A Carrizo SoC APU

A Carrizo a GlobalFoundries 28 nm-es SHP gyártástechnológiáján készül, és 3,1 milliárd tranzisztort tartalmaz. A tranzisztorszám 700 millióval több a Kaveri APU-hoz képest, viszont a lapkaméret maradt közel ugyanakkora, egészen pontosan 244 mm². Az AMD ezt úgy érte el, hogy sokkal sűrűbben helyezték el a tranzisztorokat, mint korábban, és ennek az alapjait a fenti írás részletesebben is taglalja.

Hirdetés

Az egyik fő újdonság természetesen az Excavator modul, amely a Steamroller modult váltja, és komoly fejlesztése az alaparchitektúrának. Az alapvető dizájn megmarad, vagyis a moduláris felépítés nem változik. Viszont a modulonkénti egy utasításbetöltő kiegészül még eggyel, így logikai szinten lényegében már csak a Flex FP lebegőpontos egység tekinthető megosztottnak, és az sem mindig, hiszen az esetek többségében különálló egységként üzemel.


[+]

A Flex FP egyébként kiegészült némi újítással a Steamroller modulhoz képest, így már támogatja az AVX2-t is, viszont a feldolgozók tekintetében marad a két darab 128 bites FMAC és az egy darab MMX egység. Ha már az utasításokról van szó, akkor további extra az MOVBE, a SMEP és a BMI1/2 bevezetése is.


[+]

A modulokon belül további változás, hogy az L1 adat gyorsítótár megduplázódott, így integer magonként 32-32 kB áll rendelkezésre a korábbi 16-16 kB helyett, viszont ezt úgy sikerült elérni, hogy a késleltetése nem változott. Az elágazásbecslés is javult, hiszen az erre vonatkozó puffer 50%-kal nagyobb lett, így most már 768 bejegyzést tárol. A modulhoz tartozó L2 gyorsítótár mérete azonban 2 MB-ról 1 MB-ra csökkent, de az AMD szerint ez nem jelent problémát, mivel összességében nagyobb szükség volt az alacsonyabb késleltetésre, mint a nagyobb gyorsítótárra.


[+]

Az AMD mérései szerint az Excavator modul IPC-je, azaz az egy órajel alatt elvégzett munka a korábbi dizájnhoz viszonyítva 4-15%-kal nőtt. A Carrizo SoC APU-ban egyébként két darab Excavator modul található, ami hagyományos értelemben négy magnak felel meg. Az Excavator legfontosabb fejlesztése láthatóan az energiahatékonyság növelése volt, vagyis a fogyasztáscsökkentés lényeges tempóveszteség nélkül. Maga a dizájn a teljes lapkára vetítve 15 wattos TDP osztályra lett optimalizálva, így itt éri el a legjobb hatékonyságot a rendszer. A Kaveri APU-hoz viszonyítva itt összességében 55%-kal gyorsabb a Carrizo SoC APU processzora.


[+]

Bár szorosan nem tartozik magához a processzorrészhez, de megemlítendő, hogy a Carrizo SoC APU megkapta a PSP-t, ami a Platform Security Processor rövidítése. Ez főleg egy ARM Cortex-A5-os segédmag a korábban licencelt ARM TrustZone technológia működtetésére, de a csomag része még egy dedikált egység is a kriptográfiai feladatok gyorsítására. Az újítás alapvető előnye, hogy az üzleti gépek mostantól mellőzhetik a dedikált TPM 2.0-s chipet, hiszen ennek a feladatát teljes mértékben ellátja a beépített PSP.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés