Hirdetés

Kipróbálja a HBM-et az új generációs EPYC?

Nem ez lesz a fő irány, de termékmintaként már tesztelhető.

Az előző év októberében írtunk arról, hogy az AMD, Milan kódnevű szerverplatformja leginkább a funkcionalitásban erősít, így ezúttal nem feltétlenül kell olyan masszív előrelépésre számítani, amit például a Rome platform hozott.

A fentiek alapvetően igazak maradtak, de készült egy olyan termékminta is, amely finoman szólva is érdekes, ugyanis egy eddig ismeretlen újítás található rajta. Információink szerint ezen a prototípuson négy darab CPU chiplet található a megszokott I/O lapka mellett, vagyis nem a maximális konfiguráció van bevetve, viszont a tokozásra került még HBM szabványú memória is. Úgy tudjuk, hogy ennek elérése sokkal gyorsabb a rendszermemóriához képest, ami persze nem meglepő, ismerve magát a technológiát.

A nagy kérdés, hogy ezzel mit szeretne elérni az AMD. Az eddigi adataink alapján egy igen korlátozott formában elérhető megoldásról lesz szó, ami inkább egy éles tesztet szolgál, mint a valós igények kiszolgálását. A korai bevetés abból a szempontból logikus, hogy hosszabb távon úgyis alkalmazni kell majd fejlett tokozási technológiákat, amelyek egyik kulcseleme, hogy a memória kerüljön a processzorral egy tokásra. Ez azonban egy hosszabb folyamat eredményeképpen fog megvalósulni, és ennek nyilván átmenetei is lesznek, amikor a rendszer rendelkezni fog gyors és lassú memóriával is. Előbbi például HBM2 vagy HBM3, míg utóbbi DDR5 szabványú lehet. Hardveres szempontból nem egy megoldhatatlan problémáról van szó, de szoftveres szinten már nem mindegy, hogy ezek hogyan vannak kezelve. Itt erősödik fel a tesztek jelentősége, és ha a hardveres háttér szempontjából a rendszer bevethető, akkor érdemes a lehető leghamarabb előállni vele, hogy a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve megfelelően lehessen optimalizálni a szoftvereket.

Az AMD nem titkolja, hogy hosszabb távon a fentebb említett, fejlett tokozási technológiákban gondolkodik, amit X3D-nek neveznek, és a Milan kódnevű szerverplatform ilyen irányú termékmintája ennek készítheti elő a terepet. Abban ugyanakkor nagyon kételkedünk, hogy az említett prototípus felforgatná a piacot, már amennyiben egyszerűen hozzáférhető lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés