15%-os szeletet szeretne az AMD a mobil gépek piacának „tortájából”

A tajvani gyártók csatornáin kiszivárogtak az AMD mobil szegmenssel kapcsolatos tervei, melyek legfontosabb információja, hogy a vállalat 15%-os részesedést kíván szerezni a piacon. Ennek elősegítésére az AMD még idén piacra dob két új mobil platformot, amelyek az adatok alapján erős multimédiás képességekkel rendelkeznek majd. A második legnagyobb processzorgyártó természetesen a marketingre is komolyan odafigyel, aminek eredményeképpen hamarosan megszületik a frappáns Vision márkanév.

Hirdetés

Az AMD jelenleg a Puma platformmal próbálja kordában tartani a notebookpiacot, míg az ultrahordozható gépek között a Yukon áll a frontvonalon. Előbbi rendszer megfelelő képességeket vonultatott fel, de az eladások nem lettek kiemelkedők, az utóbbi platform pedig csak nemrég rajtolt el, ám a partnerek már komolyan érdeklődnek a termék iránt. Természetesen az AMD is tudja, hogy a kitűzött célok eléréséhez erősebb termékskála kell, így a Puma platformot a Tigris váltja, míg az ultrahordozható szegmens egy erős, alacsony fogyasztású rendszerrel egészül ki.


Az AMD kiszivárgott ütemterve [+]

A Tigris platform a kétmagos, Caspian kódnevű processzorra épül, a vezérlésről pedig az RS880M északi, illetve az SB710 déli híd gondoskodik. Az előbbi lapka tartalmaz egy DirectX 10.1-es API-val kompatibilis integrált grafikus processzort, azonban ez igény esetén dedikált megoldásra cserélhető. Itt természetesen előtérbe kerülnek az erősebb Mobility Radeon HD 4000 szériás rendszerek, melyek képességei az asztali piacon nem okoztak csalódást. A processzor és a mobil Radeonok termékskálája kellően széles ahhoz, hogy a gyártópartnerek kiválaszthassák a megfelelő párosítást attól függően, hogy a fogyasztás vagy a teljesítmény a fontos. A Tigris még a leggyengébb konfigurációban is megfelelő multimédiás szolgáltatásokat kínál, erősebb grafikus modulokkal pedig játékra is alkalmas.

Az ultrahordozható rendszerek piacára eredetileg a Congo volt beígérve, azonban ezen a terven az AMD változtatott. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Congo biztosan nem jelenik meg, de a helyét egy új, eddig meg nem nevezett platform veszi át, mely azonos vagy jobb tulajdonságokkal rendelkezik. A pletykák alapján a processzor továbbra is a kétmagos Athlon Neo lesz, ám a chipset integrált grafikus processzora DirectX 10.1-es támogatással rendelkezik majd.

2010-ben természetesen tovább erősít az AMD a Danube és a Nile platformmal, ám ezek paraméterei még változhatnak. Mindenesetre a Tigris és az új ultrahordozható rendszer nagyon biztatónak tűnik, így a cég optimizmusa érthető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés