Részletes útitervvel rukkolt elő az AMD

Hirdetés

Távol-keleti forrásokból fény derült az AMD legutóbb bemutatott útitervére, mely számos ponton tartalmaz érdekességeket. Az asztali és a notebookos vonalat felölelő diák egészen 2011-ig ismertetik a várható platformok képességeit.


Forrás: ASCII [+]

Az asztali piacot érintő változásokról nemrég számoltunk be, ám a Dorado esetében kiderült, hogy az RS880P jelzésű északi híd csak DirectX 10.1-es API-val kompatibilis integrált grafikus magot tartalmaz. Ezenkívül lelepleződött a Northern Islands névre keresztelt termékcsalád is, mely a grafikus kártyák piacra nevez, és a 32 nm-es gyártósorokon készül majd. Itt érdemes megjegyezni, hogy egyre erősebbek azok a pletykák, amik azt taglalják, hogy a GlobalFoundries lesz a gyártópartner a manapság csak szenvedő TSMC helyett. A névválasztás hatására egyébként újra felmerült a szakmai fórumokon az úgynevezett Master Chip Design felépítés, ami annyit jelent, hogy lesz egy központi vezérlőchip, mely a shader blokkon kívül gyakorlatilag mindent tartalmaz, míg a számításért felelős shader processzorokat külön lapkákban helyezik el. Természetesen a tökéletes működéshez nagyon gyors adatbusz kell chipek közé, de az AMD már régóta kísérletezik egy CrossFire Sidebar nevű megoldással (melynek egyelőre semmi jelentősége nincs a jelenleg árult termékeket tekintve). A Master Chip Design elv természetesen számos előnnyel járna, ugyanis a vörös oldalnak elég lenne csak két lapkát tervezni generációról generációra, és azok mérete is viszonylag kicsi, ami jót jelent a gyártási költségekre nézve is.

A mobil szegmensben a nemrég megjelent Tigris és az egyszerűen csak második generációs ultravékony platformnak hívott rendszerek hódítanak, ám 2010-ben a Danube és a Nile platform váltja le a kínálatot. A jelenleg is alkalmazott, RS880M jelzésű északi híd megmarad jövőre is, ám a déli vezérlőlapka az okosabb SB820M chipre módosul. A diszkrét grafikus modulok esetében is megjelenik a DirectX 11-es generáció, mely a Manhattan kódnevet viseli és 40 nm-es gyártástechnológiával fog készülni. Ezt figyelembe véve a megjelenés leghamarabb jövő év májusában esedékes.


Forrás: ASCII [+]

2011 a notebookok szegmensében is sok változást hoz. A legérdekesebb dolog, hogy az asztali és a mobil fejlesztések némileg összeolvadnak. A Sabine platform a Lynx leszármazottja, míg a Brazos rendszer új piacokat nyit meg az AMD előtt. Utóbbi termék a GlobalFoundries 40 nm-es gyártósorain fog készülni, és kétmagos Bobcat processzort tartalmaz egy DirectX 11-es integrált grafikus mag mellett. A platformmal egyébként a nettopok és a netbookok piacát célozzák meg. A mobil masinákba nevező diszkrét grafikus modulokról az asztali Northern Islands alacsony fogyasztású változatai fognak gondoskodni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés