Az olcsóbb piacokra is betör a Radeon HD 5000

Hirdetés

Lassan telítődik az asztali piacon az Evergreen termékcsalád minden szintje, mivel az AMD a drágább kategóriák után az olcsóbb rétegeket is meg szeretné hódítani. A legújabb jövevény a Redwood kódnevű lapka, mely a TSMC 40 nm-es gyártósorain készül és az alsó-középkategóriában fog harcolni. A 627 millió tranzisztort tartalmazó grafikus processzorban összesen öt darab 80 utas shader tömb kapott helyet egy-egy textúrázó blokk társaságában. Ez 400 shader processzort és 20 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát eredményez.

A Redwood lapkára elsőként a Radeon HD 5670 épül, és felhasználja a chip két darab ROP blokkját, ami összesen 8 blending és 32 Z mintavételező egységet tartalmaz. Ezek egy hubközpontú memóriavezérlőre kapcsolódnak, amihez 128 bites csatornán csatlakoznak a GDDR5 szabványra épülő memórialapkák. A termék magórajele 775 MHz lesz, míg az 512 vagy 1024 MB kapacitású fedélzeti memória 4 GHz-es effektív frekvencián ketyeg. Utóbbi értéknek köszönhetően a memória-sávszélesség 64 GB/s-os adatátvitelt tesz lehetővé.


AMD Radeon HD 5670 [+]

A DirectX 11-es grafikus API-t támogató Radeon HD 5670 a nagytestvérekhez hasonlóan jó fogyasztási paraméterekkel rendelkezik. A rendszernek terhelés mellett 61 wattos energiaigénye van, ami azt jelenti, hogy a működéséhez nincs szükség külső tápcsatlakozóra. A terhelésmentes időszak alatt az energiagazdálkodási szolgáltatásoknak köszönhetően a 14 wattos fogyasztás is elérhető. A kártya a mai naptól kezdve kapható az üzletekben. Az AMD 99 dolláros ajánlott fogyasztói árat javasol, ami azt jelenti, hogy a zöld oldalról a hasonló áron elérhető, GDDR5-ös memóriával felszerelt GeForce GT 240 lesz az ellenfél.


AMD Radeon HD 5500 és 5400 [+]

A belépőszintre is érkeznek Radeonok. A HD 5500 és 5400 széria februártól lesz elérhető. Az előbbi megoldások a Redwood lapkára épülnek, ám az utóbbi sorozat a 292 millió tranzisztort tartalmazó Cedar chipet alkalmazza. Ezekről a termékekről később beszél az AMD, de az eddigi információk szerint főleg alacsony profilú kártyák lesznek, rugalmasan kezelhető specifikációkkal, így a gyártók szokás szerint egyénileg definiálhatják a saját elgondolásaikat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés