Acer blog: Helios 500, a gamerek notebookja

A Helios 500 belépő a kőkemény gamer-notebookok világába, komoly CPU-val és tuningolható GPU-val.

 


[+]

A májusban, New Yorkban bemutatott Predator Helios 500 notebook két példánya érkezett meg hozzánk – azért kettő, mert egyikük az Intel, másikuk pedig az AMD termékeire épül, így kiváló lehetőséget biztosítanak majd a két platform összehasonlítására. De addig is, amíg a nagy teszt készül, vessünk egy gyors pillantást magára a noteszgépre, amely a tavaly kipróbált Helios 300 nagyobb testvéreként jóval komolyabb hardverrel és képességekkel bír, és ennek megfelelően ára is egy szép lépcsővel feljebbről indul: míg a Helios 300 ára az SE verzió esetében 600 000 forint körül tetőzik, addig a Helios 500 730 000 forintról indul.


[+]

A jóval komolyabb hardver általában a Core i7-8750H vagy Core i9-8950HK processzort, akár 64 GB RAM-ot, SSD-kből és HDD-ből álló tárhelyet jelent, de alternatívaként a cég egy Ryzen 7 2700 köré épített változatok is készített, ugyanezekkel a kiegészítőkkel párosítva. A grafika oldalán az Acer azzal jelzi, hogy nem a csúcsmodellekről van szó, hogy a GeForce GTX 1070-nel párosítja a 144 Hz-es frissítésre képes, G-Sync technológiával kompatibilis kijelzőt, amely képátlója 17,3 hüvelyk. A vásárló alapesetben Full HD panelt kap, de a csúcson 4K-s látványban gyönyörködhetünk. Jó hír, hogy – legalábbis az 1080-as esetben – a fényerő állítása nem PWM megoldással történik.


[+]

Természetesen a Helios 500-ról már messziről lerí, hogy játékosoknak szánták, az ebben a kategóriában kötelezőnek tűnő szögletes vonalvezetés, illetve a hátsó, agresszívre húzott szellőzőnyílások is elárulják ezt. A kisebb Helios 300-hoz képest, amelynek teljes hátoldala egy szellőzőnek tűnik, itt csak a két oldalra kerültek nyílások, középen ugyanis inkább a monitorokhoz, VR headsetekhez szükséges kimeneteket helyezték el a tervezők. A gépház vastagsága is jelentősen, jó egy centiméterrel nőtt, így megközelíti a 39 mm-t, a teljes gép tömege pedig 4 kg (a Helios 300 csak 2,7 kg). Ezek az adatok jól mutatják, hogy ez nem egyfajta „átmeneti” gép, mint mondjuk a VX15, itt nem akartak a teljesítményről lemondani a hordozhatóságért cserébe, így ugyanis bőven van hely például a hűtésnek, ami két AeroBlade 3D ventilátort használ, amelyek egyébként normál felhasználás során tulajdonképpen nem is hallhatóak. Terhelésre ezt már nem mondhatjuk el róluk, cserébe a zajért viszont elég hatékonyak, a CPU/GPU kombinációt még az utóbbi túlhajtása során is teljesen elfogadható szinten tudják tartani, ráadásul a szellőzők közvetlen közelségét leszámítva tulajdonképpen még a burkolat sem melegszik vészesen.


[+]

Csatlakozóból egyébként tényleg nincs hiány, a már említett, hátulra került videós kimenetek – HDMI, DisplayPort – mellett kapunk három Type-A és két Type-C portot, az utóbbiak ráadásul Thunderbolt 3 képességgel is rendelkeznek. Hálózati kapcsolatra használhatunk gigabites Ethernetet, illetve IEEE 802.11 ac-s Wi-Fit,

A gépház alján egy méretes fedélrész segíti a későbbi bővítést, eltávolítása után két memóriafoglalathoz és két M.2 slothoz férünk hozzá. Ez utóbbiakat egy réz hőelosztó lemez burkolja, amelynek hátoldalára még hővezető lap is került – az Acer nem bízza a véletlenre a melegedésre hajlamos NVMe SSD-k hűtését.


[+]

Játékra tervezett eszközöknél nem meglepő az RGB világítás – ezen a téren a Helios 500 meglepően visszafogott, csak a lényeges területekre került a fényekből, így a billentyűzetre és a tapipad köré. Az előbbi négy különálló zónára osztott, ám sajnos kimaradt a WASD és a kurzormozgató gombok testre szabhatósága (igaz, ezek extra keretet kaptak, hogy kitűnjenek a szürke tömegből). Segítségként viszont kapunk fent egy sor extra gombot, amelyeket különböző funkciókkal ruházhatunk fel – összesen tizenöttel, mert a P feliratú gomb segítségével három „profil” között lehet váltani. Az egész jól használható, és különálló gombokkal felszerelt tapipad körüli világítás fix kék színben pompázik, ennek színén viszont nem tudunk változtatni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények