Hirdetés

Acer Aspire VX 15 notebook – játékos belépő

Kipróbáltuk az Acer egyre bővülő gamer laptopkínálatának feltűnő külsejű, masszív kivitelű, legkisebb tagját.

Bevezetés, külső

Az Acer helyesen ismerte fel 2008-ban, hogy a játékosokat megcélzó Predator termékvonalra egyszer még nagy szüksége lesz, és az is jó döntés volt részéről, hogy 2015-ben belépett a gamer notebookok piacára az első Predator noteszgépekkel. Az azóta eltelt időben pedig az is kiderült, hogy mennyire fontos ez a szegmens, így a korábban tényleg az elitbe pozicionált méregdrága változatok mellett érdemes lehet olcsóbb modellekkel is piacra lépni. Ennek köszönhető az a dömping, amit idén az alsóbb kategóriás gamer notebookoknál láthatunk, és amely az Acer esetében a Predator Helios 300, Nitro 5 és az Aspire VX 15 megjelenését jelenti.

Hirdetés

Külső

A három említett széria közül a VX 15 nevezhető a legkisebbnek; a Helios 300 komolyabb hardverrel és nagyobb kijelzővel is kérhető, a Nitro 5 pedig ezek mellett még valamivel elegánsabb dizájnt is kapott – a VX 15 az utóbbival ellentétben formájával és piros műanyag elemeivel kifejezetten sugározza magáról, hogy játékosoknak szánt masináról van szó. A hordozhatóság ennek megfelelően nem éppen tökéletes: a gép nemcsak nagy (390 x 265 x 30 mm), de nehéz is (2,62 kg, és ehhez még hozzászámíthatjuk a 148 x 75 x 27 mm-es, 495 grammos töltőt is).


[+]

Természetesen az, hogy olcsóbb modellekről van szó, a játékosoknak szánt noteszgépek árkategóriájában értendő, ha a teljes notebookpiacot nézzük, a VX 15 egyáltalán nem olcsó; a legkisebb változat (Core i5-7300HQ, 8 GB RAM, 1 TB-os HDD, GTX 1050) 270 ezer forintba kerül, míg az általunk tesztelt, minden jóval felszerelt modell (Core i7-7700HQ, 8 GB RAM, 128 GB SSD+1 TB HDD, GTX 1050 Ti) 380 ezer forintért lehet a miénk. Mindez azt is jelenti, hogy az Acernek nem kellett túlzottan spórolnia például az összerakáson és a külsőn, a VX 15 ennek megfelelően határozottan prémiumhatást kelt, annak ellenére is, hogy burkolata azért jórészt műanyag.


[+]

Ezek a műanyagok azonban jó minőségűek, a monitor szálcsiszolt alumíniumot imitáló burkolatáról például csak tapintás után derül ki, hogy nem fémből készült, a billentyűzetet keretező, csuklótámaszt is magába foglaló rész is masszív, nem hajlik, nem recseg. Ugyanakkor itt a selyemfényű megoldás nem a legjobb, az ujjlenyomatok, zsírfoltok pillanatok alatt meglátszanak rajta, akit ez irritál, sokat fogja törölgetni a gépet.


[+]

A notebook egy vaskos, központi zsanért kapott, amelyre szintén fémhatású burkolat került, benne az Aspire VX felirattal. A fedél egyébként egy ujjal nyitható, de a képernyő nem nyitható teljesen hátra.

A kijelzőt körbevevő, meglehetősen vaskos káva, illetve a gép alja matt fekete műanyagból készült, mindkettő vastag, minőségi darab. Ami a káva, illetve az egész gép méretét illeti, ez láthatóan nem követi divatot, a 15,6”-os képernyő körül bőven maradt még hús, de azért egy 17,3”-as panel nem férne már el. A plusz centiméterek ugyanakkor a megcélzott kategóriában nem feltétlenül jelentenek gondot, így legalább több hely maradt alul a hűtésnek, aminek jótékony hatására még visszatérünk.

Ami a „gamer notebook” dizájnhoz kötelező elemeket illeti, az Acer nem spórolt a vörös színnel: került két ilyen színű műanyag betét a fedélre, kaptak belőle a légkiömlő nyílásokat körbevevő elemek, a tapipad kerete, és piros keretbe foglalták WASD gombokat is, sőt vörös a billentyűzet háttérvilágítása is.


[+]

Ha hátára fordítjuk a gépet, láthatjuk, hogy a bővítési lehetőség nem szerepelt az első helyen a tervezésnél, gyakorlatilag az egész alsó burkolatot le kell bontani, ha hozzá szeretnénk férni a belsőhöz. Ezt a lebontást pedig nemcsak a 14 csavar, hanem sok műanyag fül is akadályozza, amelyek elég szorosan illeszkednek, résen kell lenni, hogy ne törjünk le egyet se közülük.


(forrás: LaptopMedia) [+]

Mindenesetre ha ügyesek vagyunk, akkor láthatjuk, hogy minden fontos alkatrészhez hozzá fogunk férni: nemcsak az M.2 és SATA csatlakozókhoz, a RAM foglalatokhoz és a mini PCIe slothoz, de a dupla hűtőrendszerhez is, tehát szükség esetén megtisztíthatjuk az elkoszolódott bordákat, és pótolhatjuk az elöregedő hővezető pasztát.

Sajnos a csatlakozók tekintetében vegyes érzelmeink voltak: egyrészt örültünk, hogy egy Type-C konnektor is került a gépre, de annak kevésbé, hogy ez, illetve a két USB 3.1-es Type-A csatlakozó csak Gen 1-es sebességű, ráadásul az utóbbi két port közel is van egymáshoz, vaskosabb USB kulcsok blokkolhatják egymást.


[+]


[+]

Ezen három konnektoron túl a bal oldalon egy USB 2.0-s Type A port, a kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozó és egy kártyaolvasó található még, míg jobbra egy Ethernet port és egy HDMI kimenet áll rendelkezésre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés