Acer blog: Helios 300, a bébi Predator notebook

Az Acer az eddig ismert Predator notebookok árszintje alá hozott új Predator szériát.

Aki végignézte a Acer standról készített Computex videós tudósításunkat, az már tudja, hogy az Acer elkezdte alulról is jelentősen kibővíteni játékra szánt notebookjainak kínálatát, és ez vonatkozik mind a Nitro szériára, mind pedig a csúcskategóriába sorolt Predatorra. Tekintettel arra, hogy az utóbbi család tagjai igen borsos, 500 000 forintos árnál kezdődnek, a cégnél úgy döntöttek, hogy az ez alatti árkategóriába is be kell hozni a márkanevet, de mindezt úgy, hogy azért legyen támpont a megkülönböztethetőség érdekében.


[+]

Így született meg a Predator Helios 300, amit úgy kategorizáltak, hogy árban ott (vagyis éppen az alatt) legyen a csúcsmodell, ahol az eddig ismert, felsőkategóriás Predatorok kezdődnek. A gyakorlatban ez azt jelenti idehaza, hogy míg a legolcsóbb Predator notebook 540 000 forintba kerül, addig a legdrágább Helios 300-as 520 000 ezerért vihető haza, ami pedig a kínálat alját illeti, a belépő ár 350 000 forint.


[+]

A Helios 300 kétféle méretkategóriában, 15,6 és 17,3 hüvelykes kijelzővel érhető el, de a gépek alapja mindkét esetben egyforma: 1920x1080 képpontos IPS kijelző, Intel Core i7-7700HQ processzor és 3 év garancia. Amiben az egyes konfigurációk különböznek, az a RAM mérete (8 vagy 16 GB), a VGA típusa (NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB vagy GTX 1060 6 GB), a háttértár kiosztása (csak 1 TB-os HDD, 128 GB SSD + 1 TB HDD, 256 GB SSD + 1 TB HDD, 256 GB PCIe SSD + 1 TB HDD), valamint a Windows 10 operációs rendszer megléte.


[+]

Nálunk a nagyobb, 17,3"-es Helios 300-ból járt egy (nem végleges) próbadarab, épp ezért nem teszteltük teljes körűen, elkerülve az esetleges hibákat. A kipróbált masina felszereltségét tekintve inkább az 500 000 forintos határhoz közelített, tehát GTX 1060 VGA-val szerelt példány volt, ami a hűtés szempontjából érdekesebb. Ám mielőtt ennek taglalásába belekezdenénk, érdemes megemlíteni, hogy a gép predatorosan vastag, 29 milliméteres, tömege pedig 3 kg, tehát ez nem a vékony és könnyű kategória. A ház egyébként műanyag, akárcsak a fedél, de ezzel kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy a 15,6"-es fedele kissé másképp néz ki, és ebből (azaz a kisebb gépnél) két opció is van ezen a téren: az 571-es kódú gépek műanyag, az 572-es kódú gépek pedig fém fedéllel érkeznek, így az esetleges vásárláskor majd erre is érdemes figyelni.


[+]

A vaskos építés masszivitást sugall, ezzel pedig nincs is probléma, hiszen asztali gépet helyettesítő kategória tagjaként ez valahol elvárt, ahogyan az is, hogy ennek megfelelő teljesítményt tudjon felmutatni. Ennek egyik kulcseleme a hardver, a másik kulcseleme pedig az ehhez tartozó hűtés, aminek hatékonysága az órajelekre ható throttling révén nagyban befolyásolja a végső teljesítményt. Szerencsére az Acernél erre nagyon ügyeltek, és egy meglehetősen agresszív hűtési házirendet alkalmaztak a sok légbeömlő és méretes kiömlő mellett is.


[+]

Ebből kifolyólag a tapasztalat azt mutatja, hogy AIDA64-ben teljes terhelés alatt a CPU 77 ºC-ig, a GPU 54 ºC-ig melegszik, míg játékok alatt legfeljebb 79 ºC-ig melegszik a GPU és 87-95 ºC-ig a CPU (26 ºC-os szobában). Bár ez kicsit soknak tűnhet, de cserébe az i7-7700HQ CPU órajele továbbra is bőven a Turbo tartományban marad (3,4-3,5 GHz) és még marad egy kis tartalék a GPU-ban is, ha esetleg tuningolni szeretnénk a gyári programból. A ventilátor alapesetben teljesen néma, teljes terhelésen viszont fordulatszáma a terhelés függvényében viszonylag gyakran, de hogy ne legyen zavaró, nem állandóan változik. Zajterhelés így is bőségesen akad, a lapátok nem kevés szélzajt termelnek, cserébe a hűtés hatékonysága megfelelő. A legmelegebb pontok a felső traktusban voltak, a billentyűzet oldalán 47 ºC, alul pedig 51 ºC-ot mértünk, ami nem kevés, ugyanakkor a ház azon pontjain, ahol a legnagyobb felületen érintkezünk vele (például csuklótámasz) szinte szobahőfokot vagy csak annál picit melegebbet mértünk.

A hőkamerás felvétel a CAT S60 telefonnal készült A hőkamerás felvétel a CAT S60 telefonnal készült
A hőkamerás felvétel a CAT S60 telefonnal készült [+]

Nem merülnénk el jobban a gép egyéb tudásában, mivel ez most nem egy átfogó teszt, de amit első ízben láthattunk a mintapéldány esetében, az kifejezetten ígéretes teljesítményben. Mind az i7-7700HQ-ról, mind pedig a GTX 1060-ról tudjuk mire képesek, a Full HD felbontású, egyébként egész jónak tűnő IPS kijelzőhöz már elegendő kraftot kínálnak. Egyébként külső kijelzőt is lehet csatlakoztatni, ez esetben akár a G-Sync is szóba jöhet, sajnos az integrált kijelző ezzel a képességgel nem rendelkezik. Tény, hogy a nagy (nem Helios) Predatorban több az extra, masszívabb, kifinomultabb, de a Helios is méltó már a név viselésére. Sőt az sem kizárt, hogy valaki jobban fogja kedvelni a Predator Helios visszafogottabb külsejét, mint az egyébként keményvonalas játékosoknak szánt "hagyományos" Predatorokét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények