Hirdetés

2012. május 31., csütörtök

(#851) pdave

pdave
(tag)

köszi a választ mindkettőtöknek :R

(#852) pdave válasza pdave (#851) üzenetére

pdave
(tag)

felmerült még egy dolog: a becsillanását az obinak mennyire tudja szűrni vagy csökkenteni egy polár szűrő?
vagy a becsillanás ugyanúgy jelen lesz, csak "polarizálva"?

bocs ha hülyeséget kérdezek :B

(#853) ottkar válasza pdave (#852) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Mivel sötétít annyival mérsékli. A polár csak poláros fényt szűr. A fémes csillogás nem az ezért azt nem tompítja.

(#854) pdave válasza ottkar (#853) üzenetére

pdave
(tag)

hát akkor nem biztos hogy veszek cp szűrőt, mert azt hittem, hogy a becsillanást is mérsékli :W

köszi a felvilágosítást :R

(#855) ottkar válasza pdave (#854) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

A drága bevonatosaknál jobb a tompítás de fényellenző használata elsődleges.

(#856) pdave válasza ottkar (#855) üzenetére

pdave
(tag)

igen, használom is, de sajnos olyan típus (KM 17-35), aminél elég rosszul van megoldva a fényellenző, és igen gyakran becsillan

(#857) ottkar válasza Degeczi (#802) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Nohátakkor! Vettem egy Hoya gyártmányú szűrőt ami kétszer annyiba került mint a Soligor. Valóban a foglalata fínom kidolgozású a recézés kiemelkedik és könnyebb be ki csavarni a forgatásnál fínomabban forog. Egyben azonban nem különbözik a másiktól a képen semmi pluszt nem lehet látni ami miatt jobb lenne a kép.
Persze nem 30 ezreset vettem mert annyit nem adok egy polárért.

[ Szerkesztve ]

(#858) E-scapegoat

E-scapegoat
(kvázi-tag)

NDx400-as, vagy 1000-es szűrőt lehet kapni valahol? Sajnos még a google sem a barátom... :(

"Just freedom is only a hallucination / That waits at the edge of the distant horizon / And we are all strangers in global illusion / Wanting and needing impossible heaven"

(#859) nord_ válasza ottkar (#857) üzenetére

nord_
(őstag)

Hoyából is van többféle. :)

(#860) nord_ válasza E-scapegoat (#858) üzenetére

nord_
(őstag)

ND×400: Optiform
ND×1000: Pálvölgyi

(#861) E-scapegoat válasza nord_ (#860) üzenetére

E-scapegoat
(kvázi-tag)

Köszönöm! :R
Ezek szerint lesz egy utam Pestre.

"Just freedom is only a hallucination / That waits at the edge of the distant horizon / And we are all strangers in global illusion / Wanting and needing impossible heaven"

(#862) nord_ válasza E-scapegoat (#861) üzenetére

nord_
(őstag)

Azért előtte hívd fel őket telefonon, hogy van-e abból a szűrőátmérőjűből raktáron, amilyen neked kell :)

(#863) E-scapegoat válasza nord_ (#862) üzenetére

E-scapegoat
(kvázi-tag)

Ez természetes. :)

(#864) E-scapegoat

E-scapegoat
(kvázi-tag)

Pálvölgyinél nincs 77 mm-es ndx1000-es és rendelni sem tudnak, csak 72 vagy 82 mm-t. :O
Szerencsére a vaterán találtam megfelelő méretben. :))

(#865) ottkar válasza E-scapegoat (#864) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

" így nappali fénynél is akár 2 perces expozíciót lehet elérni."

És az mire jó?

(#866) nord_ válasza ottkar (#865) üzenetére

nord_
(őstag)

Gondolom, találkoztál már hasonló jellegű képpel. ;)

(#867) ottkar válasza nord_ (#866) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Csak hogy ahhoz hogy a víz kicsit elmosódott legyen nem két perc kell. Mert ha nagyon elmosódott az se jó.

(#868) nord_ válasza ottkar (#867) üzenetére

nord_
(őstag)

Ez csak egy példa volt a hosszú záridőre... :N
Vonatkoztass el a víztől, gondolj bármi másra! Legyen egy tér, teli munkába siető emberekkel: ha téged nem az emberek érdekelnek, akkor két perces záridővel szinte mindenkit el tudsz "tüntetni" a képről.

[ Szerkesztve ]

(#869) ottkar válasza nord_ (#868) üzenetére

ottkar
(PH! addikt)

Kivéve hogy tele lesz a tér elmosódott foltokkal. :((

(#870) pitman válasza ottkar (#869) üzenetére

pitman
(őstag)

Ezért kell a két perc, hogy ne legyenek foltok. Azok maximum ott lesznek, ahol valaki egy helyben toporog.

(#871) 1010

1010
(őstag)
LOGOUT blog

en nd8ast talaltam ebayen kb 1200ft ert ujat

az mar jo nem?

(#872) j.bravo válasza 1010 (#871) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Attól függ, mire - az ND8-cal 8-szor annyi ideig exponálhatsz hogy ugyanannyi legyen a kép megvilágítottsága. Más szóval 3 fényértékkel csökkenti a fény erősségét. Arra elég lehet hogy szikrázó napsütésben se kelljen baromi szűk rekeszt használni, de extrém hosszú záridőket nem lehet vele elérni.

Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

(#873) 1010 válasza j.bravo (#872) üzenetére

1010
(őstag)
LOGOUT blog

azt mivel lehet?

(#874) nord_ válasza 1010 (#873) üzenetére

nord_
(őstag)

ND×400, ND×1000

(#875) Seraph 16

Seraph 16
(senior tag)

Sziasztok. Szeretnék venni egy polárszűrőt, méghozzá azért mert a napszemüvegem polár és csúcs képet ad :DDD Úgy max 7k lenne rá. Nem vagyok profi fotós, inkább csak úgy kattintgatok. Írtátok, hogy az alap hoya cirkulár nem az igazi, meg a kenko sem (gondolom itt a kenko digitalra gondoltatok. E-bay-ről még soha nem rendeltem, pedig időszerű lenne. Azért most így karácsony előtt (addigra kellene) maradjunk a hazai megoldásoknál, de ha tudtok vmi jó beszerzési forrást, azt is szívesen fogadom. 52mm nikon obira kellene, aminek sajnos elforog a vége zoomolás közben (ezzel mit lehet csinálni?) Amiket eddig nézetem:
Hama cikulár polár
Kenko cirkulár polár digital
Hoya cicular polar új vagy kifutó típus (az optiformnál vannak, nem tom mi a különbség)

"Habár fölűl a gálya, s alúl a víznek árja, azért a víz az úr!"

(#876) Doom válasza Seraph 16 (#875) üzenetére

Doom
(fanatikus tag)

Használt nem jöhet szóba? Indexen nézz körül, hátha van vkinek eladó, ezzel nem nagyon tudsz befürödni szerintem, én is ott vettem hoya HMC-set féláron.
Az elforgó obi esetén azt tudod csinálni, hogy előbb zoomolsz, aztán forgatod a polárszűrőt :)

''Tremble, mortals and despair! Doom has come to this world!''

(#877) kricsi81

kricsi81
(senior tag)

Helló
67mm-es átmenetes szürke szűrőt szeretnék venni, minél olcsóbban, ebay-ről.
Találtom sokat, van már 2500 forintért is szállítással együtt. Ez nagyon csapnivaló minőségű lehet, vagy itt nem nagyon számít az "üveg minősége"

Elsődleges cél, hogy tájképeknél ne égjen ki az ég.

szóval van valakinek valami tippje/gondolata/tapasztalata/ötlete?
köszi a segítséget előre is! :)

BLOG: www.kovacsrichard.hu/blog

(#878) FixY67 válasza kricsi81 (#877) üzenetére

FixY67
(senior tag)

Javasolnám a Cokin rendszerű szűrőket - erre (állítólag) jobbak.

[ Szerkesztve ]

...

(#879) kricsi81 válasza FixY67 (#878) üzenetére

kricsi81
(senior tag)

Igen, nézegettem őket. Csak egy baj (lehet nem is az) van velük, hogy nem forgathatóak. Vagy igen? Bármilyen irányba el lehet tekerni őket?

(#880) FixY67 válasza kricsi81 (#879) üzenetére

FixY67
(senior tag)

Gyakorlati tapasztalatom nincs velük, de úgy tudom, hogy igen, bárhogy fordíthatod. De ennek utána kellene járni alaposabban, mert nem vagyok teljesen biztos benne.

...

(#881) kricsi81 válasza FixY67 (#880) üzenetére

kricsi81
(senior tag)

Igen, forgatható, megnéztem egy videót: [link]

Igaz, ez drágább, de lehet hogy jobb, de addig amíg itt valaki nem erősít meg, nem rendelném meg :)

szóval valaki? Minőség, és használhatóság érdekelne főleg :)

(#882) Ybron válasza kricsi81 (#881) üzenetére

Ybron
(fanatikus tag)

Engem is erdekelne, jo dolognak tartom, dekerdes van-e retelme ?

[ Szerkesztve ]

(#883) kricsi81 válasza Ybron (#882) üzenetére

kricsi81
(senior tag)

persze hogy van értelme, ha sokat használod, vagy ha olcsón tudod beszerezni.
Tájfotósoknak kötelező pl...

(#884) Ybron válasza kricsi81 (#883) üzenetére

Ybron
(fanatikus tag)

Mert arra gonbdoltam, hogy ugyen ezt a hatast elerhetjuk PS-el is nem ?

(#885) FixY67 válasza Ybron (#884) üzenetére

FixY67
(senior tag)

Nem, mert előfordulhat, hogy kiég az égbolt v. bebukik a táj, ha nem használod. Ezt utólag PS-ben korrigálni... hát nem sokkal életszerűbb, mint a polárszűrőt PS-ben utánozni. ;)

...

(#886) Ybron válasza FixY67 (#885) üzenetére

Ybron
(fanatikus tag)

Igaz, erre en is gondoltam, meg egyszerubb is, nincs vele annyi munka.

(#887) tct

tct
(újonc)

Sziasztok!
Úgy döntöttem, veszek a digitális kompakt gépemhez egy polár szűrőt (52mm-es méret). Körbenéztem a választékot és a Hoya mellett tettem le a voksom. A Hoya saját honlapja és a magyarországi árak alapján is úgy láttam, hogy a HD és a Pro1 Digital széria közül az utóbbi számít "jobbnak". Így inkább ezt választom - gondoltam eredetileg. Aztán megnéztem az árakat az eBay-en, és azt láttam, hogy ott a HD széria drágább, mint a Pro1 Digital. Na, ekkor egy kicsit elbizonytalanodtam...
Szerintetek mitől drágább az eBay-en a HD mint a Pro1 Digital? Vajon jól gondolom, hogy ha a "jobbat" akarom választani, akkor a Pro1 Digital-t válasszam?

(#888) Agent87

Agent87
(fanatikus tag)

Ha veszek egy cokin szűrőrendszert, azt egy normál menetes szűrővel együtt lehet használni mondjuk UV/polár amit feltekerek az obira aztán arra a cokin-t. Van e értelme vagy inkább vegyek egy cokinos polárt is?:)
Amúgy azon filózok, hogy ND4 vagy ND8-as gradualt vegyek. Nem szeretnék úgy járni, hogy az ND8 esetleg már-már befeketítse nekem az eget viszont úgyse hogy az ND4 meg kevés legyen mondjuk egy naplementés képhez. Szerintetek?

(#889) rumos14

rumos14
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

skacok, ND1000 (10 stoppos) szűrőt hol tudok itthon beszerezni? csak a vaterán láttam.

(#890) nord_ válasza rumos14 (#889) üzenetére

nord_
(őstag)

Pálvölgyi.
(Ha esetleg elég lenne az ND×400 és pont 67-es átmérőjűre van szükséged, akkor dobj egy mélt. :) )

(#891) tailor

tailor
(senior tag)

Sziasztok!

Kérdésem lenne: mit tudnak a Kaesemann polárszűrők? Miben jobbak a "sima" CPL-nél?

(#892) tailor válasza tailor (#891) üzenetére

tailor
(senior tag)

Megoldódott...

(#893) ttoth

ttoth
(tag)

Egy írtó hülye kérdést szeretnék feltenni. Ha az objektívre teszek egy szűrőt, attól rá tudom még tenni az objektívvédő sapkát is a szűrő levétele nélkül?

Űűű, de szép eketárcsa!

(#894) nord_ válasza ttoth (#893) üzenetére

nord_
(őstag)

Nem hülye kérdés. A szűrők legtöbbjére fel lehet tenni az objektívsapkát, viszont erre nincs lehetőség, ha vékonyított szűrőt veszel. De a legjobban a Hoya csinálja: a Pro1D sorozatú szűrői vékonyabbak az átlagnál, de annyira még vastagok, hogy a sapit rá lehessen tenni.

(#895) mutyi

mutyi
(fanatikus tag)

Hali!

Szeretnék egy polárszűrőt a 18-200-as Nikon obihoz.
Valszeg az Ebayről rendelném.
Melyik pontos típust ajánlanátok, főleg tájfotózáshoz kellene, erős nappali napfénynél.
Nem akarok túl sokat költeni rá, ebay-es ár szerint olyan 10 ezer körül.

(#896) szmutkolaci

szmutkolaci
(kvázi-tag)

A hama gyártmányú szűrőket milyen minőségbe soroljuk? Vagy inkább csak dísznek ajánlottak?

(#897) hege01

hege01
(kvázi-tag)

Sziasztok,

Szettben lévő polár szűrők minősége gyengébb adott márkán belül mint a külön megvehető?
Mert árban kb. a fele a szett ár(3 szűrővel) mint egy polár egyedül.

Köszi
Üdv.

(#898) _seth_

_seth_
(PH! kedvence)

Az FD-L szűrőt mikor érdemes használni és milyen beállítások mellett?

Zeikos 58 mm FD-L + Fuji S6500fd.

|| Opel Vectra B tulajdonosok baráti köre - OpelVectraB.gportal.hu ||

(#899) _seth_ válasza szmutkolaci (#896) üzenetére

_seth_
(PH! kedvence)

Nekem volt UV és CPL is hama 55mm-es, nekem nem volt gondom vele, tette a dolgát :)

|| Opel Vectra B tulajdonosok baráti köre - OpelVectraB.gportal.hu ||

(#900) rumos14 válasza _seth_ (#899) üzenetére

rumos14
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

nálam most van egy 62-es Hama CPL és olyan nagyon nem vagyok elájulva tőle, úgy hallottam, egy Hoya azért sokkal jobban végzi a dolgát.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.