Szürke szürőt érdemes venni? (HOYA NDX8 HMC) Mire jó? (optiformnál olvastam de nem teljesen értem mit csinál a képpel )
''Peace Through Superior Firepower'' /FROST - Aliens/

Szürke szürőt érdemes venni? (HOYA NDX8 HMC) Mire jó? (optiformnál olvastam de nem teljesen értem mit csinál a képpel )

Hát hogyne lenne érdemes venni? Akinek nincs, nem is tudja, mennyivel szegényebb. Tkp. szürkeszűrő nélkül nem is lehet jó fotókat készíteni. Meg aztán megszólnak az emberek, ha elterjed rólad, hogy nincs szürkeszűrőd.
Teljesen mellékesen jegyzem meg, hogy éppen van egy eladó HOYA NDX8 HMC szürkeszűrőm, 58 mm-es 
Ezalatt a nyusziházban, fűszálakból vetett ágyban négy kis nyuszi aludt szépen, összebújva békességben

Minden színt egyformán szűr meg, ezáltal hosszabb ideig exponálhatsz.
Ezalatt a nyusziházban, fűszálakból vetett ágyban négy kis nyuszi aludt szépen, összebújva békességben

Idézet Pompi hsz-ából: [link]
''Hasznos lehet még a szürke (ND) szűrő ha erős fénynél szeretnénk tágabb rekesszel vagy hosszabb ideig fotózni, létezik félig szürke és szürke átmenetes szűrő olyan esetekre amikor olyan a téma, hogy a kép egy része beégne a másik része viszont rendesen ki lenne exponálva.''
Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

S5600 55mm 
Ja nincs valakinek szürke szürős képei valahol a neten?
[Szerkesztve]

Megy egy privi, de mindjárt keresek olyan képet, hogy beszarsz. 

hoop rohanok biliért

Létezik fordító gyűrű 58-ról 55 re 
CHIHUAHUA

![[kép] [kép]](http://fotozz.hu/r/normal/fotozz_100759.jpg)
[link]
Ja, nem én csináltam sajnos.
[Szerkesztve]

Tényleg nagyon szép

Asszem szigorúan be fogok szerezni egy ilyen szűrőt.
http://dunakanyar.net/~hali01 http://hali01.uw.hu/

Tipp: lineáris polárt használhatod szürke szűrőként is (korlátozottan, mert kb 1fé-t vesz le, szürke szűrőből meg többféle is van
) Nekem működött, valahol van egy nappali vízeséses képem, aminél hosszan akartam exponálni hogy plasztikus hatású legyen a víz. Föltettem anno a digitális képeim topicba is de mindjárt megkeresem és belinkelem. Ha S5600-ad van akkor ugyanaz a polár jó lesz neked amit én az S5500-on használok, de ha van kedved, ki is próbálhatod az enyémet jövő héten, vagy holnap Jeannienél ha mész fotóstalira
Íme a Hoya 55mm PL lineáris polárral készített kép, amin polarizálnivaló nemigen található, csak záridő hosszabbításhoz tettem fel:![[kép] [kép]](http://img238.imageshack.us/img238/6631/dscf0109toccsedeg5.th.jpg)
[link]
[Szerkesztve]
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Azért nézzétek meg a linken, hogy az alábbi kép egy különösen brutális szürkeszűrővel készült.
Persze a hatás jellegét nagyon jól érzékelteti, csak hozzá kell tenni hogy ahhoz hogy a hatás erőssége a képen látható legyen, kb 3 db NDX8-at kéne egymásra tekerni (és esetleg a tetejére negyediknek még egy NDX2-t).
(Ha jól számolok).
(szerk: lesaux, ha 62mm-esek lennének a szűrőid, már rég megvettem volna, egyébként... így is gondolkodom.)
[Szerkesztve]
Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

Hja, napsütésben 48 másodpercig exponálni én is csak felrakott lencsevédőn keresztül mernék, de annyi idő alatt már azon keresztül is lehet szerintem fotózni 
[Szerkesztve]
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Hegesztő szemüveg
Biztos le venne 1-2 fényértéket 
CHIHUAHUA

A képérzékelők érzékenyek az uv és infra tartományra is, ez a képeken nem várt elszíneződést okozhat. Emiatt szűrik ezt a tartományt az érzékelő előtti hotmirror szűrővel.
A neten több helyen láthatóak összehasonlító képek olyan gépekkel, amelyekből ezen szűrőt eltávolították, ott nagyon jól látszik a hatása a jelenségnek.

Miért, ha a nap nincs a képmezőben, akkor maximum az idődet vesztegeted egy hosszú expozíciós kép elkészítésével, más nem nagyon fog történni. Kapsz egy fehér képet.

A lesaux által linkelt kép így készült, csak 3 hegesztőpajzsra való szűrővel.
Az emlegetett hotmirror meg ezek szerint nem engedi el a CCD-ig ezt a tartományt, ami meg nem jut el odáig az nem lehet hatással a képre.

Arra akartam célozni, hogy a gépre semmilyen hatással nem lenne a szűrő nélküli 48s. (Lásd, a hozzászólásodat, amire reagáltam).
A hotmirror tényleg arra van, hogy az infra tartomány jó részét megfogja.

'' kb 3 db NDX8-at kéne egymásra tekerni (és esetleg a tetejére negyediknek még egy NDX2-t''
Miért 
Ezzel készítette a srác.
''B+W ND 3.0 10 stop'' és cirkulár polár szűrő''
Gondolom a 10 stop 10 képet jelent.
Minőségi laptopok http://www.laptop-ok.hu

Mi az az NDX8, NDX2, ND3.0 stop, és hogy érted, hogy 10 képet jelent?
Több kérdésem nincs

[link]
Ennél a képnél alul vannak az adatok. 0.6ND grad mit jelent? Mert használ 0.6-ot, 0.45-öt, 0.9-et. Mi ez a 0.**. ND 8x ND 3x-nak felel meg?
Egyébként nd vagy ndx közütt mi a különbség 
[Szerkesztve]

NDX8, NDX2, ND3.0 ezek szürkeszűrők. A 10stopot pedig kérdezem, hogy vajon 10 képet jelent 

http://dunakanyar.net/~hali01 http://hali01.uw.hu/

Szerintem csak több ideig lehet vele exponálni mondjuk mint a 6 stopossal.
CHIHUAHUA

Akkor a 10 stop az 10fé? Vagy 10 kattintás a tárcsán? (már akinek tárcsás)

Ott van hali linkjén az okosság (#275 hsz).
Az ndx8 azt jelenti, hogy a fény nyolcadát engedi át, ez pontosan 3 fényértéknek, azaz 3 ''stop''nak felel meg. (Egy fényértékkel több kétszer annyi, egy fényértékkel kevesebb feleannyi fényt, expozíciós időt stb-t jelent.)
Hogy a B+W miért pont úgy nevezte el őket, ahogy (0.3, 0.6 stb), azt nem tudom hirtelen, de valaki biztos megmondja csak várjunk türelemmel 
Hydra SR: a tárcsák általában 1/3 fényértékenként kattannak, azaz egy fényérték három kattintás a tárcsán (vagy az s5500-nál gombnyomás) de ez gépenként elképzelhető hogy változik kicsit. A standard értékek az egész fényértékek, melyek között a lépésköz ugye a kétszeres szorzó az érzékenységnél és a záridőnél, illetve gyök kettő a rekesznél.
[Szerkesztve]

Ez volt a fő kérdés mi a külömbség pl a/ 6 stop és 10 stop között/?
CHIHUAHUA

Második válaszodra pedig: mi van ha nem tudunk számolni akkor fotózni se tudunk?

[Szerkesztve]
CHIHUAHUA

Azt vágom, hogy 1/3 fényértékenként lépnek, csak azt nem tudtam, mit jelent a 10 stop. 10 fényértéknyit, vagy 10*1/3 fényértéknyit, esetleg valami egész mást. De így már tiszta
[Szerkesztve]

4 stop, azaz négy fényérték, azaz a 10-essel 16szor annyi ideig exponálhatsz hogy ugyanolyan megvilágítottságú képet kapj.

276 hsz erről beszélek tigri migri 
CHIHUAHUA

hogy jött ki neked a 16? ha 4 4 fé akkor 10 10 fé vagy nem? 
CHIHUAHUA

10-6=4.
2 a negyediken pedig 16 
(ez a különbség a 10stop és a 6stop között. A 6 stop a fénymennyiség 1/2^6=1/64-edét engedi át, a 10 stopos pedig a fénymennyiség 1/2^10=1/1024-ét 
Azaz, a szűrő nélküli állapothoz képest a 6 stopos szűrő az expozíciós időt (ugyanolyan rekesz és ISO mellett) 64-szeresére, a 10 stopos pedig 1024-szeresére növeli.
Azaz, a 10stop-ossal 1024/64=16 szor annyi ideig exponálhatsz, mint a 6stopossal 
Bocs ha nagyon szájbarágós lett 

hhhhhhhhhúúúúúúúúúúúúúúúúúú

CHIHUAHUA

melyik az az UV szuro amelyik semmit sem ront a szineken es olcso?
(egy s6500fd hez kene ... foleg azert h vedje a frontlencset)
Just do it!

ez jo lesz erre a celra?[link]
Just do it!

Elvileg jó, tapasztalatom nincs. De szerintem nagyon elvetemült megszállottnak kell lenni ahhoz, hogy valakit zavarjon az, amennyit ez ronthat a képen.

A 6500fd-re a Hama is jó, amit tegnap mutattál. Nem fogod észrevenni a különbséget. Hogy megvédd a frontlencsét, és némi uv-t is szűrjön, arra meg pláne elég.

s5500-zal nekem ez teljesen rendben volt.

Én is valahogy így gondoltam, nem sűrűn hallok kompakt gépeseket panaszkodni, hogy mennyire elrontja az UV szűrő a képminőséget
De erre még dslr-esek se sűrűn panaszkodnak.

Just do it!

Ablaküveg. Minden feltételednek maximálisan megfelel.
Semmi papagája hogy kalibabráljuk az oszcilloszpókkal!

Egyébként hallottam már olyat, hogy valaki azt állította, hogy minden szűrő, még az UV is, egy icipicit beleszól a képminőségbe. És végeredményben ez nem hangzik hülyeségnek. Csak azt nem tudom, hogy mennyi a különbség a ''leggagyibb'' és a ''legtutibb'' szűrő között ilyen szempontból. Meg azt sem hiszem, hogy egy átlag bridge gépnél bármi is múlna ezen. És még egy igazán felső kategóriás gépnél is csak speciális helyzetben tudom elképzelni, hogy beleszól a képbe. De ha valaki tud olyan linket mondani, ahol láthatóan ront a képen az UV szűrő, azt szívesen megnézném.
Egy dologra viszont figyelni kell, minden szűrőnél: tapasztalatom szerint sokkal könnyebben csillan meg rajtuk erős napfényben bármi kis szirszar kosz. Néha olyan is megcsillan rajta, amit szabad szemmel nem is látsz, és hiába suvickolod a szűrőt, csak ottmarad a becsillanás. Arról nem is beszélve, hogy sokkal könnyebben karcolódik meg, mint a lencse (persze inkább a szűrő, mint a lencse ha már választani lehet), a karcos szűrő meg erős fényben használhatatlan.

Vagy kombinálni kell napallenzővel hogy ne csillanjon be 
Bár a napellenző, a legszerencsétlenebb eseteket kivéve, a frontlencse mechanikai védelmét ugyanúgy megvalósítja mint az UV szűrő, úgyhogy akkor tudja franc, kell-e a szűrő.
Nálam mondjuk állandóan fent van, de ez ugyanolyan örök vita mint a canon-nikon vagy intel-amd 

Rögtön falra mászom! Itt:[link] ugyan annyiért van Hoya szürő szett amennyiért én vettem simán csak a szürőt,érdemes lecserélni vagy a szett más szürőt tartalmazhat(a polár itt is cirkulár)vagy az árukapcsolás miatt ennyi? Ha ugyan olyan akkor eladom az enyémet és veszek egy szettet tokkal vonóval.Van valakinek tapasztalata?

Valószínü,hogy csak sima polár ja és tuti nem hmc-sek csak a legolcsóbb fajta. Most olvasom,hogy G-s ez a legvékonyabb legócskább és bevonat mentes szűrő nem egy örök darab.
[Szerkesztve]
CHIHUAHUA

Akkor felejtős