Hirdetés

2012. május 31., csütörtök

(#401) shyksa1

shyksa1
(újonc)

Sziasztok!

Hamarosan tulajdonosa leszek egy Pana FZ50-et. Már olvasgattam ezt a topicot, de úgy igazan meg nem tudom, hogy szükséges-e venni majd hozzá egy polárszűrőt. Kezdő vagyok, úgyhogy még nagyon nem is tudom tulajdonképpen mire van. A fő kérdés, kell-e egyáltalán egy ''bridge'' gépre valamilyen szűrő?

Köszi (és bocs ha esetleg butaságot kérdeztem, nézzétek el)

Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.

(#402) hali01 válasza shyksa1 (#401) üzenetére

hali01
(őstag)

Nem szükséges polárszűrőt venned.Csak ha olyan képeket akarsz amihez nem árt egy polárszűrő.:)

Olvass egyel visszább,nyomj a linkre és mazsolázz a szűrők között.
Vagy nézz be ide: [link]

http://dunakanyar.net/~hali01 http://hali01.uw.hu/

(#403) hattorihanzo

hattorihanzo
(fanatikus tag)

Sziasztok.
FZ30-ra találtam egy ilyet : [link]
Nem igazán tudom értelmezni ezt a max. 5 dioptriát. Elegendő ez jó makrózáshoz?
Egyáltalán milyen ez a lencsegarnitúra?
Vélemény, tapasztalat valakinek?
Köszi

(#404) Hydra SR válasza hattorihanzo (#403) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Max. 5 dioptria úgy értendő, hogy ez egy variálható kit aminek egyszerre több darabját is fölteheted. De minél több darabját teszed föl, annál többet javít a közelponton és ront a minőségen. Főleg a kromatikus aberráció fog megnőni, meg a vignettálás nagylátóban. Az előbbinél témafüggő, hogy mennyire jön elő, az utóbbinál meg a zoom és a blende állásától függ.
Hogy elegendő-e? Ez megint csak attól függ, hogy az objektívednek alapból mennyi a közelpontja és hogy mekkora dolgokat akarsz fotózni. 5 dioptria már nem rossz de van jobb is, drágábban persze. Indulásnak jó, már ez is sokat számít.
Az igazán jó minőség a közgyűrű de az meg a fényerőből vesz le, nehezebb vele dolgozni.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#405) drkbl

drkbl
(őstag)

Talán másnak is új: a Cokin rendszer kézikönyve [link] (Angol)

(#406) D4rkm4n

D4rkm4n
(őstag)
LOGOUT blog

Erről vélemények esetleg? Az M46 gondolom azt jelenti, hogy 46mm-es átmérőjű. :F

(#407) D4rkm4n

D4rkm4n
(őstag)
LOGOUT blog

Jajj... Előzőből lemaradt a link: [link]

(#408) Hydra SR válasza D4rkm4n (#406) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Pontosan azt jelenti, ezért is olyan olcsó. Nem is láttam még M46-os szűrőzésű obit, nem egy elterjedt méret, mostaniak között legalábbis biztos nem. Még a régiek is M49-M52 körüliek voltak, mármint a fix 50mm-esek.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#409) D4rkm4n válasza Hydra SR (#408) üzenetére

D4rkm4n
(őstag)
LOGOUT blog

Érdekes, hogy pont 58mm-es méretben nem találok ilyet itt: http://www.argep.hu/main.asp?suche=close+up+el%F5t%E9tlencse&x=0&y=0

A +2 pedig a kétszeres nagyítást jelent gondolom. :U

(#410) Hydra SR válasza D4rkm4n (#409) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Nem, a szám az dioptriát jelent. Azt viszont nem tudom, hogy a dioptria pontosan hogy működik :) (nem vagyok szemüveges)

(#411) drkbl válasza Hydra SR (#410) üzenetére

drkbl
(őstag)

A dioptria a gyújtótáv reciproka (méterben). Így jellemezni azért célszerű a lencsét, mert vékony lencsék egymásra rakása esetén a dioptriák jó közelítéssel összeadódnak.

(#412) Hydra SR válasza drkbl (#411) üzenetére

Hydra SR
(PH! addikt)

Jó de fényképezőgépen szerintem nem így van, vagy akkor tudni kéne az objektív dioptriáját is ha egyáltalán azon értelmezhető ez. A kitobinak eleve 28cm a közelpontja.

(#413) drkbl válasza Hydra SR (#412) üzenetére

drkbl
(őstag)

A gyújtótáv a lényeg, ha az lenne 28, akkor az obi 1/0,28=3,57 dioptriás lenne. Elé +4 dioptriát, az 7,57 -> 13,21 cm gyújtótáv. Valahogy arányosan kisebb közelpont. A nagyítólencse képalkotására nem emlékszem, nem tudom, hogy a közelpont és a gyújtótáv hogy aránylik egymáshoz, egy optikai könyv vagy a wiki lenne a barátom, de későre jár, holnap progi-átadás :B

(#414) D4rkm4n

D4rkm4n
(őstag)
LOGOUT blog

Ezekszerint ezeknek a close-up lencsék ''nagyítását'' dioptriában adják meg. :U

Már csak találni kellene egy 58-as close-upot a 350D-mre. ;)

(#415) drkbl válasza D4rkm4n (#414) üzenetére

drkbl
(őstag)

Nem nagyít az, csak jobban kitölti a képet ;) (->close-up)

(#416) Bandus99

Bandus99
(őstag)
LOGOUT blog

Sziasztok

Segitsetek nekem beazonositani ezt a szurot

[kép]

A http://www.optiform.hu/termekek/hoya.htm [link]
Szerint 3 fele szuro letezik CPL ben

Standard
HMC
Super HMC

Aztan ha sikerult beazonositani, szeretnem megtalalni az eppen aktualis kisker arat

http://www.optiform.hu/arak/hoya.xls [link]
mert itt meg mas elnevezeseket latok, mint a weblapon.

Koszonom elore is

[Szerkesztve]

Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben

(#417) macy válasza Bandus99 (#416) üzenetére

macy
(senior tag)

[link]
[link]
Vagy ez?

[Szerkesztve]

(#418) Bandus99 válasza macy (#417) üzenetére

Bandus99
(őstag)
LOGOUT blog

Koszonom
Ranezesre mindkettonel ugyanaz a csomagolas, ugyanakkor a termek nem ugyanaz amirol irtak.
Tehat meg mindig nem tudom igazabol pontosan mifele is ez a szuro.

A szuro elere ez van rairva:

HOYA 67mm SUPER CIR-PL JAPAN KC

[Szerkesztve]

(#419) macy válasza Bandus99 (#418) üzenetére

macy
(senior tag)

Igen, én is néztem, elég hülyén oldották meg. Végignéztem egy csomó képet, szerintem ez HMC Super.
[link]
[link]

[Szerkesztve]

(#420) Bandus99 válasza macy (#419) üzenetére

Bandus99
(őstag)
LOGOUT blog

Ezek a linkek alapjan ugy nez ki ez HMC Circular Polar Szuper ennek ara 26377Ft

koszonom a segitsegedet.

(#421) macy válasza Bandus99 (#420) üzenetére

macy
(senior tag)

Szívesen.

(#422) csabeen

csabeen
(újonc)

Sziasztok!

SONY H2-re vennék egy hama polár szűrőt, főleg az állítólagos telítettebb színek miatt.
Cirkulárist már próbáltam (egy kicsit változtak a színek, de nem túl sokat dobott rajta)
Azt hallottam, hogy a lineárisnak nagyobb az intenzitása.
Igaz ez?
Mert akkor inkább olyat vennék, meghát olcsóbb is.
Plusz még egy hülye kérdés? Azon is lehet állítani valamit, vagy az fix?

köszi, a segítséget.

(#423) Bandus99

Bandus99
(őstag)
LOGOUT blog

Sziasztok!

Ismeros a kovetkezot kerdezte tolem es en nem tudok neki valaszolni.
Mondjatok nekem velemenyt a feltett kerdeseire.

Szeretnék polarizációs szűrőt venni (72mm). Milyen márkát, abból is melyik minőségi kategóriát érdemes vennem? A márkákat már leszűkíttem a következő cégekre: B+W, Hoya, Kenko. Ha csak a megbízható minőséget tartom a szem előtt, akkor a legtöbben a B+W-re esküsznek, de, ugye, ezt aranyárban mérik... Persze, azt is igyekszem szem előtt tartani, hogy egy jó objektívet nem okos dolog lerontani egy rosszabb szűrővel. A Hoyaról vegyes véleményeket olvastam. Van aki dícséri, van aki lebeszéli az embereket róla, mert (egyesek szerint) kész horror megtísztítani a cirkuláris polár, főleg ha multicoated, szűrőiket. Érdekes, a Kenkoról nem találtam annyi bejegyzést. És akkor a kérdéseim:

1. Te melyik márkát ajánlod/ismered?
2. Abból is melyik minőségi szintet érdemes megfizetnem?
3. Mi a véleményed a Kenko vs. Hoya összehasonlításról?

Koszonom a segitseget.
Bandika

(#424) adik válasza Bandus99 (#423) üzenetére

adik
(őstag)

Alapvetően tényleg a B+W a non-plus-ultra, de azért a Hoya is nagyon ott van. Milyen gép, milyen objektív? Mennyire vagytok ''vájt-szeműej?''

Ketto, csipkebokor vesszo!

(#425) Bandus99 válasza adik (#424) üzenetére

Bandus99
(őstag)
LOGOUT blog

Nikon D80 + Nikkor AF-S 18-200mm f/3.5-5.6 G IF-ED VR II DX

Azt hogy ismeros mennyire vajt szemu nem tudom megmondani. Gondolom, ha mar vette ezt a gepet szeretne szep kepeket kesziteni.

[Szerkesztve]

(#426) drkbl válasza Bandus99 (#425) üzenetére

drkbl
(őstag)

Gondolom, figyelembe vetted, de ha nem: Nikon kijelentés szerint a lineáris polárszűrők használhatatlanok: [link]

Van ezen az oldalon egyéb tanács is.

(#427) Bandus99 válasza drkbl (#426) üzenetére

Bandus99
(őstag)
LOGOUT blog

Igen termeszetesen CPl szuroktol beszelunk, a kerdes a gyarto, ill a javasolt tipus.
Az illeto aki veszi Japanba tartozkodik ott vette a gepet is, most szurot szeretne sok forumot olvasgat O is kint, csak nehezen tud donteni a leirtak alapjan.

(#428) csiga997 válasza Bandus99 (#423) üzenetére

csiga997
(őstag)

Vegye a Nikont! Az is jó drága és akkor márkahű marad. ;) :D

[link]

Mod: ha ha japánban van a srác, akkor viszont már nem is annyira viccnek szánnám. Ott egészen biztos olcsóbb a ''hazai'' cucc, mint az import. A nikon polárok kiválóak, és mivel nagyobbak az objektív átmérőnél ezért nem vignettálnak.

néhány vélemény pl itt: [link]

[Szerkesztve]

(#429) Bandus99 válasza csiga997 (#428) üzenetére

Bandus99
(őstag)
LOGOUT blog

Koszonom kuldom neki ezt a lehetoseget is.

Amugy messze nem tuti hogy olcsobb, megkerdeztem mennyi lenne egy SB 600, mondta megnezi pontosan, de ugy kb 50eFt atszamolva. allitolag Amerika olcsobb.

(#430) Bandus99 válasza csiga997 (#428) üzenetére

Bandus99
(őstag)
LOGOUT blog

Vegulis Nikon szurot vett.
Ezt irta
Két boltban is voltam. A B+W-t és a Helioplant még
csak hírből sem ismerték. Gondolom, annyira erősek a japán cégek, Hoya,
Kenko, Nikon, Canon, stb., hogy ezeket a szűrőket csak fotós szakboltok
árulják. Ami kapható volt az a Kenko, valami Miruma és a Nikon gyári
filterei. Persze, a Nikon volt a drágább, de az emaildeben idézett fórum
hozzászóló és több helyen a neten is ajánlották, így ezt választottam. Így
biztos nincs kompatibilitási probléma.

Tudom nem ide tartozik, de megnezettem vele par vaku kinti arat is

Nikon SB-600: 25.500 JPY
Nikon SB-800: 43.800 JPY
Sigma EF-500 DG Super NA-iTTL: 28.140 JPY
kb 1,8 al erdemes szamolni.

[Szerkesztve]

(#431) drkbl

drkbl
(őstag)

Az ED-től rendeltem Hoya Cirkulár Polár W-Slim 52mm szűrőt, slim léte ellenére kb. 24mm-ig a keresőben látható módon takar - tájképészek hátrányban.

(#432) Zoli bácsi

Zoli bácsi
(őstag)
LOGOUT blog

Sziasztok! Vettem Hama cirkuláris polárszűrőt, próbálgattam. Többet vártam a polárszűrőtől. A kompakt Canon A530-asom néha ''kékebb'' eget ad, mint a Nikon D50 a polárral. Próbálgattam a Nikonnal ugyanazt a fotót elkészíteni polárral, és polár nélkül. Hát, nekem nem éri meg a polárt használni, annyival nem ad szebb képet, viszont ha árnyékba megy az ember, lehet lecsavarni, mert azért levesz a fényerőből. Bár lehet hogy nem jól használom, először van polárszűrőm. Tehát előbb fókuszálok, mert a kitobi vége elforog, majd kézzel a szűrőt forgatni kezdem. Körbeforgatva két helyen kapok sötétebb képet. Valamelyik sötétebb helynél hagyom a szűrőt, és úgy fényképezek. Jól használom? Esetleg máshogy kellene..?

Húsz évvel ezelőtt arra vágytam, hogy keressek 60.000 Ft-ot havonta,és legyen egy 1986-os évjáratú Golfom....mára mindez teljesült.

(#433) drkbl válasza Zoli bácsi (#432) üzenetére

drkbl
(őstag)

Szerintem jól csinálod. A D40-em is fakóbb képet ad, mint az S5600-am adott, de ezt előre a beállításokban, utólag a PictureProjectben lehet korrigálni - bár én a fix EV korrekció felé hajlok.

(#434) csiga997 válasza Zoli bácsi (#432) üzenetére

csiga997
(őstag)

Azért nem úgy van az, hogy gyere cipó hamm bekaplak! :D A polárszűrő nem működik mindig és mindenhol. Elsődlegesen, nem mindegy, hogy merre nézel vele, és milyen napszakban. A legerősebb hatása akkor van, ha a Nap állására merőlegesen nézel, (és lehetőleg nem pont délben.) ;) Legegyszerűbben úgy találhatod meg a helyes irányt, ha a kis kezeddel pisztolyt formázol, mutatóújjad a Nap felé, hüvelykújjad felfelé. Amerre a hüvelykujjad mutat, arrafelé nézve lesz a legerősebb a polarizáció hatása. (Ill. ezzel 180 fokban ellentétes irányba ugyanez.) Ugyancsak lényeges, hogy milyen látószögű az objektív amire feltetted. Nagylátószögűnél (<28 mm) egyenetlen megvilágítást ad, mivel a polarizáció mértéke a beesés szögétől is függ. (Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne nagylátószöggel használni. Ha tetszik, akkor miért ne?)

(#435) Badb0y válasza csiga997 (#434) üzenetére

Badb0y
(PH! addikt)

Érdekes, én egy ilyet vettem a Tokina 12-24-emre [link] Egy ismerősöm gyönyörű képeket készített vele.

Minőségi laptopok http://www.laptop-ok.hu

(#436) Zoli bácsi válasza csiga997 (#434) üzenetére

Zoli bácsi
(őstag)
LOGOUT blog

:R Köszönöm a hasznos információkat. Bár egy valami nem tiszta.... :B Kis kezemmel (194 cm, és 125 kg vagyok ;] ) pisztolyt formázok, mutatóujj a nap fele, hüvelykújj felfelé. Oké. De most: ''Amerre a hüvelykujjad mutat, arrafelé nézve'' khm, dehát a hüvelykujj felfele mutat..... Valamit nemjól értelmezek talán..? :F
Másik: Valóban, nagylátószögön, 18mm (DX) környékén szoktam használni. Szóval akkor inkább kissé zoomolni kéne?
Mindenesetre köszönöm a tanácsokat, de ez az ujjas dolog nem tiszta.

Húsz évvel ezelőtt arra vágytam, hogy keressek 60.000 Ft-ot havonta,és legyen egy 1986-os évjáratú Golfom....mára mindez teljesült.

(#437) csiga997 válasza Zoli bácsi (#436) üzenetére

csiga997
(őstag)

Hát, ha épp pont napkelte van, akkor valóban felfelé mutat a hüvelykujj. De ha a Nap feletted van, akkor meg nem. ;)

(#438) Stitch válasza Zoli bácsi (#436) üzenetére

Stitch
(őstag)

A kezed forgatásával képzeletben rajzolj egy félkört (a hüvelykujjad hegye a körző grafitos vége :) ) az égre, miközben a mutatóujjad végig a nap fele mutat..

Ha Magyarországon termelt zöldséget, gyümölcsöt és itthon előállított termékeket vásárolsz, akkor mindenki jobban jár! ---> http://href.hu/x/bp2q

(#439) csiga997 válasza Badb0y (#435) üzenetére

csiga997
(őstag)

...és ahol jól látszik is, hogy a képek egyik sarka sötétebb, mint a másik. De mint írtam is, ez nem feltétlenül hiba, azonban a jelenség ettől még létezik és nem árt tudni róla.

(#440) Dare2Live válasza Badb0y (#435) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

nem hajlamos az a tokina a lilaságra?

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#441) Stitch válasza Dare2Live (#440) üzenetére

Stitch
(őstag)

Nekem is van Tokina 12-24-em, de még nem tapasztaltam az általad említett jelenséget.

Ha Magyarországon termelt zöldséget, gyümölcsöt és itthon előállított termékeket vásárolsz, akkor mindenki jobban jár! ---> http://href.hu/x/bp2q

(#442) Zoli bácsi válasza csiga997 (#437) üzenetére

Zoli bácsi
(őstag)
LOGOUT blog

Igen, most már értem. Ezt a nap fele mutatást én csak vízszíntes irányban (ahogy fotózok is) képzeltem el. Bocs a láma kérdésekért, de most már végre leesett, hogy miről van szó.
Köszi.

(#443) Badb0y válasza Dare2Live (#440) üzenetére

Badb0y
(PH! addikt)

Vignettálásra gondolsz? Volt már rá példa, de akkor is ez a legjobb nagylátó obi. Tudom ebbe belekötnek, de ez az az obi, ahol a legkevesebb kompromisszumot kell kötni a többivel szemben. Mielőtt megvettem 1 hónapig nézegettem melyiket.

(#444) Badb0y válasza csiga997 (#439) üzenetére

Badb0y
(PH! addikt)

Ezt a mutatóújas dolgot holnap kipróbálom. Remélem lesznek bárányfelők.

(#445) Dare2Live válasza Badb0y (#443) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nem én a lila hurkákra gondolok. :) pl [link] vagy fotozz fekete fehéret úgy, hogy ráesik a napfény.

Egyébként nagyjábol jól irod: evvel kell az egyik legkevesebb kompromisszumot kötni.... ugyanis vmi baja mindegyik nagylátónak van, ennek talán az egyik legkevesebb.

btw hazahoztam a notit és nem müködött. aztán kiderült a töltő kábele van megtörve kicsit megigazgatom és megy. képzelheted hogy kivert a a víz.

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#446) Badb0y válasza Dare2Live (#445) üzenetére

Badb0y
(PH! addikt)

Ez a kromatikus aberráció. De ennyire szélsőséges viszonyt nem fogsz tudni találni :)

Baszki nem mondod. Hallod azt a kábelt használom 3 hónapja :) Biztos jól be volt dugva ? De működik az a lényeg.

(#447) Stitch

Stitch
(őstag)

Szerintetek ez a kép milyen szűrővel, szűrőkkel készült? [link] Azon kívűl, hogy nagyon szép, nem látok rajta semmi különöset..talán polár?

(#448) Badb0y válasza Stitch (#447) üzenetére

Badb0y
(PH! addikt)

ND szűrő vagy polár cirkulár ahol olyan ''selymes :)'' a víz.

(#449) Dtomi válasza Badb0y (#448) üzenetére

Dtomi
(őstag)

Nem lehet szerintem megállípítani, hogy milyen szűrővel készült annyira gyatra a minősége, hogy ki tudja már hány továbbmentésen és méretezésen esett át a kép. A víz selymesedése lehet egy ralativ hosszú záridő, az életlenség pedig egy nagyon szűk blende nyoma is.

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#450) Jinxx válasza Badb0y (#448) üzenetére

Jinxx
(senior tag)

Olyankor a hosszú záridő a lényeg, de nappali fénynél nem lehet fél perceket exponálni. Általában az ND szűrőt lehet erre használni, de egy erdei csobogó patakhoz az árnyékban, lehet elég egy polár is, mert az is levesz a fényerőből.
Dtomi: Ezeken a képeken szerintem biztos használt az illető ND szűrőt. 1600*1200 nem elég minőség?

[Szerkesztve]

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.