A teljes Samsung Windows 8-as hardverflotta

A Samsung korábban már bemutatta Windows 8-as táblagépeit, név szerint az ATIV SMART PC sorozatot, amelyek talán a legizgalmasabb hardverek a szóban forgó felhozatalban. Ugyanakkor a Microsoft új operációs rendszere körül zajló őrület nem csak a tabletekről szól, hanem kvázi a hagyományos termékek, mint notebookok és PC-k is erősen érintettek a témában, de mintha ezek kissé háttérbe szorultak volna a nagy tabletes hype közepette. Éppen ezért ebben a bejegyzésben most nem az ATIV családot citáljuk újfent olvasóink elé, amikről már egyébként is annyit írtunk, hogy nehéz lenne tesztkészülék és behatóbb tesztelés híján újat mondani, hanem inkább a notebookok és PC felhozatalt vesszük górcső alá.

Samsung ATIV PC-k tudása, képekben összefoglalva
Samsung ATIV SMART PC-k tudása, képekben összefoglalva (forrás: Samsung Tomorrow) [+]

A koreai gyártó másokkal ellentétben jól láthatóan csak óvatos lépéseket tett Windows 8 notebookok frontján, hiszen csak egyetlen termékét, a 13,3"-es Series 5 Ultrabookot ruházta fel 10 ujjas érintőképernyővel, és nevéhez hozzácsapták a manapság nagy népszerűségnek örvendő Touch jelzőt. E termék felbukkanása nem okozott meglepetést, az IFA-n már bejelentették, de bíztunk benne, hogy esetleg valami mással is készül a gyártó. Abban viszont a Samsung összehasonlítható más gyártókkal, hogy komolyabb fejlesztést ezen a téren már nem mertek meglépni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új kijelző továbbra is HD felbontású (1366x768 képpont), típusa pedig TN+film panel.

Samsung Series 5 Ultra Touch
Samsung Series 5 Ultra Touch (forrás: Samsung Tomorrow) [+]

A Samsung tehát nem csinált mást, mint fogta a jól ismert Series 5 Ultra notebookot és rápattintott egy hasonló paraméterekkel rendelkező érintőkijelzőt. Annyi előrelépés mindenesetre történt, hogy a háttérben nem az Intel Sandy Bridge, hanem Ivy Bridge, pontosabban Core i5-3317U processzor dolgozik. Dedikált VGA ez esetben nincs, a grafikus számításokat az Intel HD Graphics 4000 IGP végzi. Ezenkívül találunk még benne 4 GB DDR3 1600 MHz-es memóriát, 500 GB-os HDD-t és 24 GB ExpressCache gyorsítótárat. Természetesen webkamera, Bluetooth és a Wi-Fi és kártyaolvasó is a konfiguráció része. Mindezért a gyártó állítólag 1000 eurót kér.

Míg notebookból ezzel az egy típussal szolgálhatunk, addig AIO PC-ből hármat is piacra dobnak, ami megfelel az előzetes információknak, de úgy tűnik, hogy lesznek apróbb változások. Vélhetően ezekből idehaza egyet sem láthatunk majd, de mégis érdemes foglalkozni velük, ugyanis a két nagyobbik igen érdekes konfigurációban érkezik majd.

Samsung Series 5 AIO
Samsung Series 5 AIO (forrás: Samsung Tomorrow) [+]

A legkisebb AIO 21,5"-es, Full HD felbontás megjelenítésére és 10 ujj egyidejű érzékelésére alkalmas darab a Samsung AIO Series 5 családba tartozik, és a gyártó olyan helyekre szánja, ahol nincs nagy hely és/vagy különösen nagy számítási kapacitásra sincs igény. A hardver ugyanis az Intel Pentium Dual Core vagy Core i3 processzorral, valamint az NVIDIA GeForce GT 620M-mel karöltve egy középkategóriás (annak is az alja) notebook képességét hozza. A memória igény szerint 4, 6 vagy akár 8 GB is lehet, míg tárolóból 500 GB-os vagy 1 TB-os kapacitású HDD kérhető, illetve az ODD is alapfelszereltség. Úgy tűnik, hogy a tévétunert sem spórolták ki belőle, ezzel együtt pedig egy ideális, sokrétű konyhai vagy hálószobai PC válhat belőle.

A Samsung Series 5 AIO konfigurációja
A Samsung Series 5 AIO konfigurációja (forrás: Samsung Tomorrow) [+]

Sokkal izgalmasabb a felhozatal az AIO Series 7-ben, aminek két tagja 23,6" és 27"-es képátlót kínál, alapból 10 ujjas érintésérzékeny, nagy betekintési szögeket biztosító Full HD kijelzővel, de ha hihetünk a legújabb információknak, akkor WQHD panellel is elérhetők lesznek később.


Samsung Series 7 AIO [+]

A Samsung komolyabb LCD tévéire hajazó talppal rendelkező házban elhelyezett hardver itt már sokkal combosabb. Bár a kisebbiknél még mindig opció a Pentium Dual Core CPU, ugyanakkor a palettáról Core i5 is választható (nyilvánvalóan a nagyobb felbontás csak az erősebb konfigurációkkal opció), legfeljebb 8 GB memóriával. A grafikus számítást alapesetben az IGP-re bízták, de az AMD Radeon HD 7690M alternatíva is megjelent a listán, míg a merevlemez változatlanul legfeljebb 1 TB-os kapacitást kínál. Az egyéb kiegészítőkből itt sincs hiány: 720p felvételre képes webkamera gesztusfelismeréssel, tévétuner, Wi-Fi, Bluetooth, kártyaolvasó, Gigabit Ethernet, 14 wattos hangrendszer.

A Samsung Series 5 AIO 23,6" konfigurációja
A Samsung Series 5 AIO 23,6" konfigurációja (forrás: Samsung Tomorrow) [+]

A legnagyobb, 27 inches verzió lényegében nem sokban tér el a 23,6"-es verziótól, külsőre legalábbis (a méretet leszámítva) biztos nem, de a Pentium processzor kikerül a választékból, helyét pedig átveszi a felsőkategória képviselője, a Core i7. A grafikus kártya ez esetben még izmosabb (Radeon HD 7850M), a merevlemez mellé pedig 64 GB SSD is szóba jöhet, illetve az optikai meghajtó helyét Blu-ray is betöltheti.

A Samsung Series 5 AIO 27" konfigurációja
A Samsung Series 5 AIO 27" konfigurációja (forrás: Samsung Tomorrow) [+]

Azt figyelembe kell venni, hogy a Samsung az egyes területeken más-más konfigurációkkal rukkol elő, azért a fentebb felsorolt extra opciók nem minden országban lesznek elérhetők – például az USA-ban egyelőre teljesen más konfigurációk jelentek meg, mint például Németországban.

Samsung Series 7 AIO
Samsung Series 7 AIO [+]

Jelenleg a német Amazonon mindhárom Samsung AIO PC elérhető; a Series 5 AIO egyféle kiépítésben, míg a 23,6" és 27"-es Series 7-esek többféle processzorral és merevlemezzel.

 

Azóta történt

Előzmények