Hirdetés

Érdemes-e UHD Blu-ray lejátszót venni?

Van elég film? Mi kell hozzá? Miért jó? Miért rossz? Mik az alternatívák? Összeszedtük az infókat.

UHD Blu-ray

Ma már elég sok lehetőség van rá, hogy kihasználjuk a 4K tévében, projektorban rejlő lehetőségeket. A játékok mellett akad már néhány tévéadás (igaz, nem magyarul), rendelkezésre állnak az online videótékák és videómegosztók, amelyek kínálatában szintén megtalálhatóak az ilyen, Ultra High Definition felbontású alkotások, és persze ott vannak az asztali médialejátszók. Ez utóbbiak csoportját erősítik azok az UHD Blu-ray eszközök, amelyek mostanra jó pár szórakoztatóelektronikai gyártó portfóliójában megtalálhatóak. Most azt járjuk körbe egy kicsit, hogy az UHD Blu-raynek milyen tulajdonságai vannak, mik az előnyök, hátrányok, érdemes-e egy lejátszóba beruházni, és ha igen, akkor kinek jöhet jól.


[+]

A szabvány

Az UHD Blu-ray egy optikai adathordozóra épülő szabvány, azaz a filmek fizikai valójukban is léteznek, egészen pontosan 12 centiméter átlójú lemezeken forgalmazzák őket, pont mint a korábbi DVD-ket. A formátumnál a felbontás minimum 4K, azaz 3840x2160 képpont, a képfrissítési ráta 60 fps, a színmélység csatornánként 10 bit, és biztosított a BT.2020 színtér lefedettsége. A korongoknak támogatniuk kell a nagy dinamikatartományú, HDR mozgóképek (HDR10, opcionálisan Dolby Vision), illetve az objektumalapú térhatású hangszabványok (Dolby Atmos, DTS:X) kezelését is.

Hirdetés

Ár

Az ilyen típusú lemezekkel a régi DVD vagy Blu-ray lejátszók nem boldogulnak, így hozzájuk speciális eszközök szükségesek, melyek itthon is megvásárolhatóak, és több nagy cég, így például a Samsung, a Panasonic vagy a Philips is foglakozik a fejlesztésükkel, gyártásukkal, és az Xbox One S is támogatja ezt a funkciót. Ezek természetesen elboldogulnak a régi formátumokkal is, illetve lehetővé teszik egyes online tartalomszolgáltató alkalmazások futtatását is. Tehát amellett, hogy lemezeken is lehet rajtuk filmet nézni, elérhető velük a YouTube vagy a Netflix, hogy csak néhány példát említsünk.

UHD Blu-ray filmek
UHD Blu-ray filmek [+]

A legolcsóbbak körülbelül 90 000 forintba kerülnek (de van eszköz 280 000 forintért is), tehát jóval drágábbak, mint a hagyományos asztali Blu-ray lejátszók, melyekre külsőleg egyébként nagyon hasonlítanak. Ez tehát rögtön komoly hátrány a korábban említett online szolgáltatókhoz képest, hiszen ott ilyen költséggel nem kell számolni, mivel nincs hardver, hisz minden a neten jön.

Ehhez jön még a lemezek ára, melyek ma Magyarországon jelenleg 10-18 000 forintba kerülnek általában (Amerikában 30-35 dollár a jellemző, ami körülbelül 8-10 000 forint). Az online stream szolgáltatók ennél lényegesen kevesebbet kérnek el: az Apple most kezdett forgalmazni 4K HDR filmeket 20 dolláros (kb. 5300 forintos) áron, az Amazon pedig ennek hatására jelentősen csökkentette árait, és még ennél is olcsóbban adja őket, a Netflix havi előfizetési díja pedig 12 euró (kb. 3700 forint).

Ajándékba jó, és elég egyszer megvenni

Viszont az is igaz, hogy ha valaki megvesz egy UHD Blu-ray korongot, akkor kap mellé egy tokot, borítót, amit fel lehet tenni a polcra, tehát lehet gyűjtögetni vagy akár ajándékba adni. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy ha valaki beruház egy ilyen lemezre, azt bármikor, bárhol megnézheti, lejátszhatja, tehát nem szükséges állandó, stabil szélessávú netkapcsolat, nem kell attól tartani, hogy a szolgáltató vagy a modem elrontja az esti szórakozást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés