Hirdetés

Ultra High Definition (UHD), azaz 4K felbontás

Mi az UHD vagy 4K?

Hirdetés

A legalább 3840x2160 képpont felbontású megjelenítő eszközöket nevezik 4K2K, 4K vagy Ultra High Definition, azaz röviden UHD termékeknek. A félreértések elkerülése végett 2012 őszén a CES-t szervező CEA kezdeményezte, hogy a megnevezés a jövőben korlátozódjon kizárólag az Ultra High Definition-re vagy UHD-ra.

Miért?

A nagy felbontás értelemszerűen látványosabb, nagyobb részletességű képek megjelenítését teszi lehetővé. Emellett nagy pixelsűrűség azt eredményezheti, hogy már nem kell külön erőforrásokat lefoglalni például az élsimításra (cserébe a nagyobb felbontást kell kiszámolni). Az UHD egyik további előnye, hogy így lehetővé válik a Full HD felbontás megteremtése a passzív-polarizációs eljárást használó 3D kijelzők esetében is.

Elérhető eszközök

2011-ben jelentek meg az első ilyen típusú készülékek, ugyanis a Sony és a JVC ekkor dobta piacra első UHD projektorait. Azóta a vetítők már a második generációnál járnak, és ezzel párhuzamosan a 3840x2160 pixel felbontást kínáló első televíziókat is bemutatták. 2012-ben az LG, a Sony és a Toshiba elérhetővé tette a saját 84 hüvelyk képátlójú megjelenítőjét, amelyek mindegyikébe az LG által fejlesztett és gyártott passzív-polarizációs 3D-t is támogató panelt építették. Rajtuk kívül még a Sharp is rendelkezik UHD felbontású eszközökkel, hisz a 2012-es IFA-n már bemutatták 60 és 32 hüvelyk képátlójú prototípusaikat, amelyeket 2013-ban dobnak piacra. A Samsung is 2013-ra időzítette a debütálást, a pletykák szerint a koreai cég a CES-en rántja le a leplet saját 84 colos termékéről. A jövőben várható, hogy az UHD beveszi a kisebb kijelzők szegmensét is, a japán Ortustech például már elő is állt első, 9,5 inch képátlójú prototípusával.

Tartalmak

Megismétlődni látszik a Full HD és a 3D története, hiszen 2012 őszén ott tartunk, hogy bár kompatibilis megjelenítő eszközök már léteznek, azonban tartalom még nem nagyon van egy-két (demo) filmet leszámítva. Azért Hollywood már megmozdult, és például a Hobbitot a hírek szerint már UHD kamerákkal rögzítik, és már készül az első, direkt tévékre szánt műsor is.  Emellett ott vannak azok a házimozi eszközök, asztali médialejátszók, amelyek elméletben biztosítják a Full HD anyagok felskálázását. Úgy látszik a tévégyártók is látják a problémát, hiszen a Sony bejelentette, hogy saját UHD tartalomszolgáltatást indít. Azaz a cég tévéi elérést biztosítanak egy szerverhez, ahonnan 3840 x 2160 felbontású filmek tölthetőek le. Illetve egyre nő azon kamerák száma is, amelyek lehetővé teszik az UHD mód használatát. A hagyományos kamkorderek mellett már elérhetőek az ilyen akció- és webkamerák is.

Hirdetés