Két frekvenciasávban üzemelnek egyszerre a Linksys új Wi-Fi eszközei

Hirdetés

Egyszerre forgalmaz a 2,4 és az 5 gigahertzes frekvenciasávban a Linksys legújabb vezeték nélküli útválasztója, melyet leginkább zsúfolt otthoni és irodai környezetekbe szán a gyártó. A két egymástól teljesen szeparáltan működő rádió ideális esetben a 802.11n szabvány tervezetének megfelelően kommunikálhat a csatlakoztatott eszközökkel, de természetesen a visszamenőleges kompatibilitás is megoldott (ilyenkor az 5 GHz-es frekvenciasávot a 802.11a, a 2,4 GHz-es frekvenciát pedig a 802.11b/g normának megfelelő berendezések használhatják). Ekkor azonban csökkenhet mind az adatátviteli sebesség, mind a hatókör.

A Linksys Ultra RangePlus WRT600N típusú Wi-Fi router elsősorban az egyre több vezeték nélküli eszközből (asztali PC, noteszgép, set-top box, konzol, médiacenterek, nyomtatók, egyéb multimédiás eszközök stb.) álló otthoni és kisirodai hálózatok zsúfoltságát, illetve az ebből fakadó kommunikációs zavarokat hivatott megoldani azzal, hogy a különböző berendezéseknek a felhasználó igényei szerint más-más frekvenciasávokat oszt. A kevésbé zsúfolt, több csatornát biztosító, az interferenciára kevéssé hajlamos 5 GHz-es spektrum például a késleltetés-kritikus, állandó és stabil sávszélességet igénylő platformoknak (médiaszerverek, set-top boxok) juthat, miközben a 2,4 GHz-es sávban ezzel párhuzamosan kapcsolódhatnak a hálózathoz az alkalmi forgalmat generáló eszközök (például nyomtatók, külső adattárolók, PC-k).

Az új Linksys router négy Gigabit Ethernet portján át is a hálózatba köthetők eszközök, a WRT600N mindemellett egy USB kapuval is rendelkezik, melyen keresztül bármilyen USB-s adattároló hálózati tárhellyé varázsolható (Storage Link). Mindehhez egy átlátható webalapú kezelőfelület nyújt segítséget – ugyanitt könnyedén állítható a hálózat összes fontosabb paramétere, valamint a Linksys Easy Link Advisor segítségével a korábbi hálózat végpontjai egyszerűen migrálhatók az új rendszerbe.

A Linksys WRT600N router már kapható, a hálózati eszköz a tengerentúlon 280 dollárba (átszámítva körülbelül 50 000 forint) kerül. A gyártó jövőre várhatóan több új Ultra RangePlus rendszerű termékkel (USB adapter, ExpressCard bővítőkártya noteszgépekhez) bővíti majd a kínálatot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés