Hirdetés

Gyors Wi-Fi Netgear módra

Netgear RangeMax Next útválasztó

Első alkalommal próbáltunk ki Netgear hálózati eszközöket. Az egyre több és több gyártó között nem egyszerű sikereket elérni. A Netgear a kiemelkedés egyik eszközéül az érdekes formát választotta; vezeték nélküli útválasztója és hálózati vezérlői sem hasonlítanak konkurenseikre. Mindehhez méretes, visszafogottan elegáns formatervezésű és színű dobozokat készített.

A WNR854T gyári kódra hallgató Netgear RangeMax Next router a legszokatlanabb ilyen célú eszköz, ami eddig nálunk járt. Csomagolása azért volt érdekes, mert ennyi papíranyagot régen nem láttunk egy dobozban; fekete Ethernet kábellel sem találkozunk mindennap.

Első dolog, ami feltűnik a Netgear útválasztóján, hogy nincs külső antennája, pedig egy Draft N-es routernek illene, hogy három legyen belőle. Szokatlan, hogy csak álló helyzetben használható; erre egy kis matrica figyelmeztet. Széles talpának köszönhetően így is stabilan áll. Az előlap kevéske LED-jét szintén ehhez a pozícióhoz igazították. Hátul azért megmaradt a szokásos elrendezés; a négy gigabites Ethernet csatlakozó narancssárga, a internetes vonalat kezelő WAN aljzat sárga, a legalsó tápcsatlakozó pedig zöld keretet kapott. Van itt még egy kis piros reset gomb is.

A méret miatt sejteni lehet, hogy a jeladók a házon belül vannak. Hogy érzékeltessük, mekkora is a router valójában, lefotóztunk mellette egy 12 centiméteres ventilátort. Mindenesetre a forma olyan, hogy szem elé helyezve is nehéz kiszúrni, hogy az élére állított doboznak valamik köze van a rádiós hálózathoz.

Szétnyitva a házat – amihez egyébként nem kell segédeszköz – máris megbizonyosodhatunk róla, hogy a három antenna belül van. Három hengerszerű burkolat takarja őket. Emiatt a kialakítás miatt lehet csak álló helyzetben használni az útválasztót. A nyomtatott áramkörön a szokásos alkatrészeket látni. A gigabites vezetékes rész miatt van itt két nagyobb, bordás chip.

A vezérlőelektronika és a rádiós egység is a Marvelltől származik. Sajnos honlapján csak a 88E6131-es gigabites kapcsolóról találtunk részletesebb információt, a központi irányítóról, a rádiós egységről és a két gigabites hálózati vezérlőről nem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • N-re vált a USRobotics is

  Újabb gyors, Draft N-es Wi-Fi készlet járt nálunk, ezúttal a USRobotics boszorkánykonyhájából.

 • Asus Wi-Fi az N-edik dimenzióban

  Majdnem két éve, hogy MIMO-s eszközöket próbáltunk ki az Asustól. Vajon hová fejlődtek azóta a 802.11n tervezetre alapozó termékek?

 • N-es Wi-Fi a Conceptronictól

  Megnéztük, milyen gyors a hálózati eszközök terén kevéssé ismert gyártó 802.11n szabványtervezettel kompatibilis Wi-Fi készlete.

 • ADSL2+ mindenes a Mode Comtól

  Kipróbáltuk a hazánkba erőteljesen betörni készülő gyártó Wi-Fi routerét, mely az ADSL modemként is szolgál.

Hirdetés