Hirdetés

Thermaltake Ceres 500 TG ház: rács mindenhol

Egy átgondolt és nagyméretű gépház, mely az RGB világítás rajongóit is ki tudja elégíteni.

Mérések, értékelés

Négy darab 14 cm-es ventilátor és rengeteg szellőzőnyílás – előre sejtettük, hogy a Thermaltake Ceres 500 TG ARGB nem tartozik a legcsendesebb gépházak közé, de abban is biztosak voltunk, hogy a hűtéssel nem lesz problémája.

Ez valóban így is van: szokás szerint telefonunkat használtuk, mint fehérzaj-generátort, mely pusztán az asztalra téve 65 dB-es zajszintet generál (50 cm távolságból mértünk). Miután betettük a gépházba, a normál, vízszintes helyzetben beépített VGA-ra, 57 dB-nek mértük a zajszintet, ismét csak 50 cm-ről elvégezve a mérést. Ez egy minimálisan érezhető zajszintcsökkenést jelent a valóságban, arra azonban semmiképpen sem elég, hogy egy viszonylag zajos hűtésből néma rendszert faragjon.

Kijelenthető tehát, hogy a Ceres 500 TG esetében is fontos a csendes komponensek kiválasztása. Szerencsére a CT140-es ventilátorok ebben partnerek tudnak lenni, mert zajszintjük kellően alacsony, és igazából nem is muszáj őket maximális fordulatszámon járatni ahhoz, hogy a gépházban megfelelő sebességgel cserélődjön a levegő. Ezt mutatja alábbi grafikonunk is, melyen a nyitott tesztágyon, illetve a Thermaltake házban összeszerelt konfiguráció fontos komponenseinek hőmérsékleteit mutatjuk be az AIDA 64 CPU+GPU tesztjének futtatása során.

Mint látható, különbség a maximális fordulatszámú és a csendes működést preferáló profil között elsősorban a videokártyánál érhető tetten. Ez a vízszintes elhelyezésnél egyáltalán nem meglepő, itt megrekedhet alul a meleg, és a gyorsabban dolgozó alsó ventilátor ezt tudja tempósabban „elfújni” innen. Aki tovább szeretne javítani a szellőzésen, az természetesen felülre is beszerelhet pár kifelé dolgozó légkavarót még, melyekkel a processzor hűtésén lehet valamennyit javítani, de valószínűleg erre csak a tuningolt gépeknél lehet szükség.

Értékelés

Olcsónak éppen nem mondható a Thermaltake Ceres 500 TG ARGB, 66 000 forint körüli árával egyértelműen a felső kategóriába tartozik. De sok olyan jó tulajdonsága van, ami segít elfogadni az árcédulán látott összeget. Először is, itt vannak a mellékelt ventilátorok, melyek kifejezetten jó minőségűek, és ha utólag akarnánk megvásárolni őket akkor ezért a négy darabért rögtön körülbelül 30 000 forintot kellene a kasszánál hagynunk.


[+]

Másodszor, a gépház kivitele abszolút igényes, a furatok, a menetek mind-mind teljesen rendben vannak, nincs gond az illesztésekkel, az élekkel. A kínált extrák tekintetében (mármint a ventilátorokat leszámítva) mondjuk nincs semmi érdekes, a VGA-tartó ma már alapkövetelmény ebben a kategóriában, a három előre beszerelt tépőzáras kábelkötegelőn túl csak műanyag összefogókat kapunk. Előre beépíteni klipszeket a ventilátorok vezetékezéséhez viszont jó ötlet volt, ahogy az is, hogy a szóban forgó ventilátorokat láncba fűzhető kábelezéssel látták el.


[+]

Harmadsorban a szerelhetőség is tetszett: a jól eldolgozott élek nem sebeztek meg minket, mindenhez könnyű volt hozzáférni, a kábelek elrendezéséhez elég volt a hely. Annyit megjegyeznénk, hogy az E-ATX lapok már rálógnak az alaplap előtti kábelnyílásokra, ez ilyen lapokat használó konfiguráció esetén okozhat némi problémát (ilyenkor érdemes először a kábeleket átbújtatni, és csak utána beépíteni az alaplapot). Mindent egybevéve tehát a Thermaltake Ceres 500 TG ARGB egy felsőkategóriás, igényes számítógépház, mely sok-sok évig méltó otthona lehet egy hasonlóan felsőkategóriás, erős konfigurációnak.


Thermaltake Ceres 500 TG ARGB számítógépház

Wombath

A Thermaltake Ceres 500 TG ARGB számítógépházat a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre.

Előzmények

Hirdetés