Hirdetés

Thermaltake Ceres 500 TG ház: rács mindenhol

Egy átgondolt és nagyméretű gépház, mely az RGB világítás rajongóit is ki tudja elégíteni.

Bevezető, külső

A Ceres 500 TG ARGB ház körülbelül egy éve, a CES-en mutatkozott be, és a gyártó kifejezetten a szellőzésre koncentrált tervezésekor – ez már első ránézésre is látható, hiszen szinte minden oldalról rácsos felület veszi körbe a belső teret, és már gyári kiépítésében is négy darab 14 cm-es ventilátorral érkezik. A jól kiszellőztetett belső tér ráadásul elég nagy is, így semmi akadálya egy erős konfiguráció beleeépítésének.

Dizájn

A feketében és fehérben is elérhető Ceres 500 TG ARGB egy miditorony, de azok között a nagyobbak közé tartozik 525 x 245 x 508 mm-es méretével, 10,5 kg-os üres tömege pedig mutatja, hogy nem pehelysúlyú versenyzőről van szó. Mivel jórészt rácsos külső burkolatot, bal oldalának nagy része pedig zsanérokon nyíló edzett üveg panelt kapott, így a beszerelt CT140 ARGB ventilátorokon, illetve az általunk beépített hardvereken található ARGB világításra szabad rálátást kapunk – aki magamutogató konfigurációban gondoskodik, az nem nagyon lő mellé ezzel a házzal.


[+]

Kezdve az ismerkedést az előlappal, itt rögtön egy teljes magasságú rácsos panelt látunk, melyet alul egy ferde, a cég logóját viselő lemez zár le. Az előlap, ha szükséges, egyben leemelhető, a rácsozat mögött pedig mágnesesen rögzülő porszűrőt találunk, mely a három darab 14 cm-es ventilátor által beszívott levegőt igyekszik megtisztítani.

[+]

Ezek a ventilátorok egy külön kereten foglalnak helyet, ami nagyon egyszerűen kiemelhető, megkönnyítve például egy radiátor beépítését. Az előlapi egység bal oldalán találjuk a csatlakozópanelt, mely egy Type-C és két Type-A portot, illetve hangcsatlakozókat kínál a bekapcsoló- és reset gomb mellett. A bal oldali elhelyezés miatt a Ceres 500 TG-t érdemesebb a szék/asztal jobb oldalára tenni, mert így könnyen elérjük a csatlakozókat.


[+]

A gépház tetején folytatódik az előlapi rácsozat – de természetesen ez a rész is leemelhető, csak két csavart kell kézzel kioldanunk hozzá. A porszűrés itt sem hiányzik, és a tetőlemez kialakítása is olyan, hogy itt is könnyen elhelyezhetünk három 14 cm-es ventilátort vagy egy 360 mm-es radiátort.


[+]

A hátsó részen nagy meglepetések nincsenek: egyrészt rálátunk a negyedik 14 cm-es CT140 ARGB ventilátorra, másrészt az összesen hét bővítőhelyet tartalmazó kártyatartó elemre. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a Ceres 500 TG ARGB természetesen az VGA függőleges beszerelését is támogatja, és ilyen esetben ezt a kártyatartó elemet kell nekünk majd 90 fokban elfogatva beszerelni. Felhívnánk még a figyelmet a tápegységet tartó külön keretre is, mely a táp beépítését teszi kényelmesebbé, hiszen így nem oldalról kell beügyeskedni a ház oldalai és a HDD keret közé, hanem azt innen hátulról is betolhatjuk.

[+]

A ház alján egy hosszú, előrefelé kihúzható porszűrőt, illetve négy lábat találunk, a jobb oldalon pedig három csavar tartja a nagyméretű, alul kisebb szellőzőnyílásokkal áttört oldalpanelt. Az itteni szellőzőnyílások párját egyébként megtaláljuk a másik oldalon, ahol az edzett üveg alatti sávot jól láthatóan két részre osztották: a hátsó, lyukacsos rész a tápot takarja, az előtte lévő elem pedig szükség esetén két csavar kioldása után eltávolítható, így könnyen hozzáférhetünk a 3,5”-es kerethez, és/vagy beszerelhetjük ide a külön megvásárolható, 3,9”-es LCD panelt tartalmazó készletet.

Belső

A Ceres 500 TG ARGB egy E-ATX lapok fogadására is felkészített, vaskos miditorony, ennek megfelelően belül bőven van hely: az alaplap mellett akár 185 mm magas processzorhűtő és 425 mm hosszú VGA is beépíthető (ez utóbbi 395 mm-re csökken, ha az előlap mögé radiátor kerül).


[+]

Bár a PCIe meghajtók terjedésével a hagyományos 3,5”-es és 2,5”-es adattárolók jelentősége csökkent, a Thermaltake bőven biztosít helyet ezekhez is: két 2,5”/3,5”-es fiók és hat darab 2,5”-es rögzítési pont található a házban. Az előbbieket a kétkamrás belső tér alsó részén, a tápegység előtt találjuk, az utóbbiak pedig párosával három darab lemezen kerültek kialakításra. Mivel ezeknél nincs semmiféle rezgéscsillapító megoldás, így ha valamilyen csoda folytán 2,5”-es HDD-t szeretnénk használni, azt inkább a kombifiókokba tegyük.

[+]

A nagy belső tér a hűtési lehetőségekre is jótékony hatással van: elöl és felül három-három, hátul pedig egy 12/14 cm-es ventilátorhelyet alakítottak ki. Ezekben a pozíciókban radiátorok is elhelyezhetők: elöl 420, felül 360 mm a maximális méret ebben az esetben – és, mint említettük, az előlap mögött egy kivehető keret könnyíti meg a beépítést.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Thermaltake Ceres 500 TG ARGB
Elérhető színváltozatok Fekete, fehér
Méret (ma x sz x mé) 525 x 245 x 508 mm
Tömeg 10,5 kg
Anyaga acél, edzett üveg
Beszerelhető alaplapok E-ATX, ATX, microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 0 db
3,5"-os helyek száma 2 db
2,5"-os helyek száma 2 + 6 db
Bővítőkártyák száma 7 db
Beszerelhető ventilátorok - fentre: 3 db 120 vagy 140 mm-es
- előre: 3 db 120 vagy 140 mm-es
- hátra: 1 db 120 vagy 140 mm-es
Gyárilag beszerelt ventilátorok 4 db CT140 ARGB
Beszerelhető radiátorok - fentre: max. 360 mm hosszú
- előre: max. 420 mm hosszú
Kivezetések - 1 db USB 3.2 Gen2 Type-C
- 2 db USB 3.2 Gen1 Type-A
- 2 db 3,5 mm-es jack
Beszerelhető processzorhűtő max. 185 mm magas
Beszerelhető grafikus kártya max. 425 mm hosszú
Beszerelhető táp ATX (max. 220 mm)
Extrák Függőlegesen is beszerelhető a VGA, VGA-támasztó
Gyártó honlapja www.thermaltake.com
Termék honlapja Thermaltake Ceres 500 TG ARGB
Fogyasztói ára 66 000 forint
Garancia 3 év

Szerelés

A Thermaltake láthatóan a szerelhetőségre is odafigyelt a Ceres 500 TG ARGB tervezésekor, a belső tér kialakítása ennek megfelelően átgondolt és igényes. Ez jelenti egyrészt a jól eldolgozott, lekerekített, egyes helyeken pedig gumielemekkel védett éleket, melyeknek köszönhetően nem kell testi épségünket kockáztatni egyetlen fázisban sem.


[+]

A bal oldali edzett üveg panel kinyitása után könnyen leemelhető zsanérjairól, és a jobb oldali fémlemezt rögzítő három csavar is kézzel oldható kialakítást kapott. Az első lépés ezek után az alaplap beszerelése lehet, mely a bőségesen rendelkezésre álló helynek köszönhetően problémamentes műveletnek bizonyult. Miután ezt rögzítettük, a ház kábelezését vezettük át a különböző csatlakozókhoz – mivel bőven vannak a házon furatok, ezt könnyű volt úgy elvégezni, hogy a vezetékekből minél kevesebb maradjon látható. Megjegyeznénk, hogy alaplapok alsó élén hátul található konnektorok, mint például az előlapi USB 2.0 és HD-Audio felé érkező kábeleket azért is érdemes már most csatlakoztatni, mert a tápegységet beszerelve már kényelmetlenebb lesz átbújtatni őket a nyílásokon.


[+]

Miután az alaplapi résszel megvagyunk, beszerelhetjük a videokártyát (ha a függőleges elhelyezést választjuk, meg kell fordítani a hátsó kártyatartó-blokkot, valamint beépíteni a külön megvásárolható riser kábelt), melyet meg is támaszthatunk a mellékelt tartóval.

A videokártya, illetve a háttértárak elhelyezése után érdemes a tápegységgel zárni sort, ezt a különálló tartólemeznek köszönhetően szimplán csak betoljuk hátul, miközben a kábeleket is elvezetjük a különböző csatlakozók felé.


[+]

Az utolsó lépés lehet a kábelezés csinosítása, amire a hátoldalon találunk különböző lehetőségeket. Mint a képen is látszik, gyárilag már rendelkezésre áll három darab tépőzáras kábelösszefogó, melyek segítségével a fő kábelkorbácsot szépen el lehet vezetni. A felső és az előlap mögötti függőleges élen egy sor műanyag klipszet helyeztek el, melyek segítenek például a ventilátorok különböző vezetékeinek elvezetésében. Mivel a Thermaltake által mellékelt CT140 ARGB ventilátorok láncba fűzhetők, így a gyári kábelezés ezen a területen már eleve letisztultnak tekinthető. Ha ezeket a ventilátorokat külön, kitben vásároljuk meg, akkor adnak hozzájuk egy ARGB kábeleket összefogó kis műanyag klipszet, ezt itt sajnos nem kapjuk meg.

Mérések, értékelés

Négy darab 14 cm-es ventilátor és rengeteg szellőzőnyílás – előre sejtettük, hogy a Thermaltake Ceres 500 TG ARGB nem tartozik a legcsendesebb gépházak közé, de abban is biztosak voltunk, hogy a hűtéssel nem lesz problémája.

Ez valóban így is van: szokás szerint telefonunkat használtuk, mint fehérzaj-generátort, mely pusztán az asztalra téve 65 dB-es zajszintet generál (50 cm távolságból mértünk). Miután betettük a gépházba, a normál, vízszintes helyzetben beépített VGA-ra, 57 dB-nek mértük a zajszintet, ismét csak 50 cm-ről elvégezve a mérést. Ez egy minimálisan érezhető zajszintcsökkenést jelent a valóságban, arra azonban semmiképpen sem elég, hogy egy viszonylag zajos hűtésből néma rendszert faragjon.

Kijelenthető tehát, hogy a Ceres 500 TG esetében is fontos a csendes komponensek kiválasztása. Szerencsére a CT140-es ventilátorok ebben partnerek tudnak lenni, mert zajszintjük kellően alacsony, és igazából nem is muszáj őket maximális fordulatszámon járatni ahhoz, hogy a gépházban megfelelő sebességgel cserélődjön a levegő. Ezt mutatja alábbi grafikonunk is, melyen a nyitott tesztágyon, illetve a Thermaltake házban összeszerelt konfiguráció fontos komponenseinek hőmérsékleteit mutatjuk be az AIDA 64 CPU+GPU tesztjének futtatása során.

Mint látható, különbség a maximális fordulatszámú és a csendes működést preferáló profil között elsősorban a videokártyánál érhető tetten. Ez a vízszintes elhelyezésnél egyáltalán nem meglepő, itt megrekedhet alul a meleg, és a gyorsabban dolgozó alsó ventilátor ezt tudja tempósabban „elfújni” innen. Aki tovább szeretne javítani a szellőzésen, az természetesen felülre is beszerelhet pár kifelé dolgozó légkavarót még, melyekkel a processzor hűtésén lehet valamennyit javítani, de valószínűleg erre csak a tuningolt gépeknél lehet szükség.

Értékelés

Olcsónak éppen nem mondható a Thermaltake Ceres 500 TG ARGB, 66 000 forint körüli árával egyértelműen a felső kategóriába tartozik. De sok olyan jó tulajdonsága van, ami segít elfogadni az árcédulán látott összeget. Először is, itt vannak a mellékelt ventilátorok, melyek kifejezetten jó minőségűek, és ha utólag akarnánk megvásárolni őket akkor ezért a négy darabért rögtön körülbelül 30 000 forintot kellene a kasszánál hagynunk.


[+]

Másodszor, a gépház kivitele abszolút igényes, a furatok, a menetek mind-mind teljesen rendben vannak, nincs gond az illesztésekkel, az élekkel. A kínált extrák tekintetében (mármint a ventilátorokat leszámítva) mondjuk nincs semmi érdekes, a VGA-tartó ma már alapkövetelmény ebben a kategóriában, a három előre beszerelt tépőzáras kábelkötegelőn túl csak műanyag összefogókat kapunk. Előre beépíteni klipszeket a ventilátorok vezetékezéséhez viszont jó ötlet volt, ahogy az is, hogy a szóban forgó ventilátorokat láncba fűzhető kábelezéssel látták el.


[+]

Harmadsorban a szerelhetőség is tetszett: a jól eldolgozott élek nem sebeztek meg minket, mindenhez könnyű volt hozzáférni, a kábelek elrendezéséhez elég volt a hely. Annyit megjegyeznénk, hogy az E-ATX lapok már rálógnak az alaplap előtti kábelnyílásokra, ez ilyen lapokat használó konfiguráció esetén okozhat némi problémát (ilyenkor érdemes először a kábeleket átbújtatni, és csak utána beépíteni az alaplapot). Mindent egybevéve tehát a Thermaltake Ceres 500 TG ARGB egy felsőkategóriás, igényes számítógépház, mely sok-sok évig méltó otthona lehet egy hasonlóan felsőkategóriás, erős konfigurációnak.


Thermaltake Ceres 500 TG ARGB számítógépház

Wombath

A Thermaltake Ceres 500 TG ARGB számítógépházat a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre.

Előzmények

Hirdetés