Hirdetés

Szüreti hardverújdonságok

Alaplap, processzor, grafikus kártyák


Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Sokan alábecsülik az Asrock alaplapjait. Kétségtelen, hogy a gyártó évekkel ezelőtt inkább az érdekes vagy fura, semmint a jó megoldásairól volt híres. Az idő előrehaladtával viszont az Asushoz közeli márka egyre jobb és jobb termékekkel rukkolt elő, emellett sikerült megtartani nagy előnyét, a kedvező árat is. A 890GX Extreme4 például Asus, MSI vagy Gigabyte márkajelzéssel jó 40-50 000 forintos lap lehetne, de Asrockként 35 500 forint körül megkapjuk. Az AMD 890GX északi és SB850 déli hídjával szerelve a legfejlettebb AM3 foglalatos alaplapok közé tartozik, kezeli a hatmagos Phenom II-ket is. Emellett szilárdelektrolitos kondenzátorai japánból származnak, és telerakták mindenféle tuningos extrával is. Itt van például a méretes, hőcsöves hűtés, az alaplapi bekapcsoló, reset és BIOS-visszaállító gomb. A Turbo UCC technológia keretein belül könnyedén bekapcsolhatjuk a szunnyadó processzormagokat, és túlhajtás mellett az energiatakarékosságra is koncentrálhatunk. További érdekesség, hogy BIOS beállításainkat emailban elküldhetjük ismerőseinknek. Annak is jó társa lesz a 890GX Extreme4, aki sok VGA-t szeretne meghajtani alaplapjában. Három hosszú PCI Express foglalata van, melyek CrossFireX és az alaplapi, saját memóriás IGP-vel együtt Hybrid CrossFire módban is használhatóak. További modern funkció az öt darab 6 Gbps-os SATA csatlakozó. Illetve az Extreme4-nek a két hátlapi mellett két, ház elejére kihozható USB 3.0 csatlakozóhoz való tűsora is van.

Tesztjeink megmutatták, hogy teljesítményben az AMD a Phenom II és Athlon II processzoraival szépen felzárkózott az Intelhez, egyedül fogyasztásban van még behoznivalója. Ezen a téren érdekesek az alacsonyabb energiaigényű, "e" utótagos típusok. Például a Phenom II X4 910e, mely most tálcás kiszerelésben ugyan, de három év garanciával kb. 30 000 forintért vásárolható meg. Négy magja a megszokottnál alacsonyabb, 2,60 GHz-es órajelen jár, cserébe TDP fogyasztási értéke csupán 65 watt.

A grafikus kártyák világában most a GeForce GTX 460 az egyik legérdekesebb modell. Igaz, a hazai jövedelmekhez mérve még mindig elég drága, de bízunk benne, hogy ára idővel csökkenni fog. Erre jó esély van, ugyanis sok gyártó készül egyedi, költséghatékony verzióval. Emellett viszont vannak tuningos, extra típusok is, melyek plusz szolgáltatásokkal próbálják elnyerni a vásárlók kegyeit. Ilyen például az MSI Hawk fedőnevű GTX 460-a. Először is itt van a dupla ventilátoros, sok hőcsöves hűtés, ami az MSI adatai szerint a referenciamegoldásnál 8,1 decibellel halkabban is 18 °C-kal hűsebben tudja tartani a grafikus kártyát. További extra a nyolcfázisos feszültségszabályozó rendszer, ami katonai szintű, csúcsminőségű alkatrészekből épül fel. Sokat segít majd a tuningban a tripla feszültségkezelés, amivel a CPU és grafikus memória mellett a PLL részleg értékét is állíthatjuk, ráadásul ezekhez kivezetett, multiméteres mérőpontok is tartoznak. Az 1 GB GDDR5 memóriával ellátott MSI N460GTX Hawk vételára három év garanciával közel 68 000 forint, szóval nem egy olcsó darab.

Kedvenc értéknövelő húzásunkkal tette izgalmassá saját GTX 460-át az Asus. DirectCu fantázianevű modelljei olyan hűtést kaptak, melynek hőcsövei közvetlenül érintkeznek a GPU-val. Ezáltal a rendszer hőleadása hatékonyabb, a termetes, keret nélküli ventilátornak köszönhetően pedig a kártya csendesebben teszi a dolgát. Még a 768 MB memóriás TOP verzió gyári 25/50 MHz-es GPU tuningja nélkül is meglettünk volna, hiszen az ügyesebb felhasználók a jó hűtéssel ennek sokszorosára is képesek. Az 1 GB-os DirectCu TOP már komolyabb túlhajtást kapott. Ott a GPU 775/1550 GHz-en jár az alap 675/1350 helyett, illetve a memória effektív órajelét 3600 MHz-ről 4000 MHz-re emelték. A kétféle tuningos Asus GTX 460 vételára 50 000, illetve 65 000 forint.

Szép és jó dolog az AMD Radeonjainak Eyefinity technológiája, melynek segítségével a csúcskategóriában hat, lejjebb pedig három monitor hajtható meg. Egyetlen baj vele, hogy ritkán van az ilyen grafikus kártyáknak kettőnél több kimenete. Ha meg van, akkor abból több is DisplayPort, amivel a mai monitorok zöme nem tud mit kezdeni, szóval átalakítóra kell még költenünk. Ezeket a problémákat kiküszöböli a Sapphire HD 5770 FleX modellje, mely három monitor meghajtására képes. Hátulján a DisplayPort mellett két DVI és egy HDMI kimenet van, amihez szintén találunk a csomagban DVI átalakítót, így nem kell majd extra trükközésre számítanunk. A sok kimenettől eltekintve egy teljesen átlagos Radeon HD 5770-et kapunk 800 számolóegységgel, 1 GB GDDR5 memóriával. A sok kimenetes, felső-középkategóriás Radeon vételára 50 500 forint.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Játékos csúcskonfig, ésszel

  Eheti piaci bemutatónkban gamer konfigurációkat állítunk össze, higgadtan, ésszel, jól átgondolva.

 • Terjed az Intel-kór

  Intel processzorok, GeForce GTS 450-ek, egy adag notebook és egyéb érdekességek kerültek eheti piaci beszámolónkba.

 • SSD-k, notebookok és a többiek

  Eheti hardverpiaci seregszemlénkben gyors adattárakat, extra garanciás laptopokat és egyéb érdekességeket tálalunk.

 • Hardveradag szeptemberre

  Tuningos memóriákat, monitorokat, szép nagy házat, játékos egeret és sok notebookot mutatunk be ezen a héten.

Hirdetés