Hirdetés

Érdekességek a hardverboltokból

Kis alaplapok és számítógép


Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Az alaplapok piaca rendszerint csak akkor érdekes, ha valamelyik processzorgyártó új chipkészlettel jelentkezik. Akkor rövid idő alatt minden gyártó bemutatja új modelljeit, melyek tudásban és árban is nagyon közel vannak egymáshoz. Aztán jön az apró lépésekben lezajló árcsökkentés. Az utóbbi időben az USB 3.0 és a SATA 3 kicsit felkavarta az állóvizet, de őszre sikerült ismét megnyugodnia a helyzetnek. Ezért is örültünk nagyon a Gigabyte két újdonságának. A 880GMA-UD2H alaplap fő érdekessége, hogy microATX-es mérete ellenére két hosszú PCI Express 2.0 16x csatlakozója van, így akár két Radeont is beletehetünk, hogy CrossFire-ben hajtsuk őket. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy az egyiknek csak egy kártyahelyet hagytak, szóval Radeon HD 5770-nél nem lehet erősebb, ugyanis a nagyobb Radeonok hűtése már felemészti a szomszédos foglalatot. Egyébként a kis Gigabyte klasszikus, IGP-s darab. A Radeon HD 4290-et rejtő AMD 880G északi híd dolgozik rajta a natívan SATA 3.0-s, külsőleg USB 3.0 vezérlővel kiegészített SB850 déli mellett. Ennek megfelelően hátulján ott figyel a két gyors USB csatlakozó a három monitorkimenet (D-Sub, DVI, HDMI) mellett. A többi adatos csatlakozót sem hanyagolták el, van egy eSATA és egy FireWire aljzat is. Vételára három év garanciával 24 700 forint.


microATX és ...

Még kisebb és még szokatlanabb a Gigabyte H55N-USB3 alaplapja. A témában járatosak egyből sejthetik, hogy Intel H55 chipkészletes, vagyis LGA1156 foglalatú alaplapról van szó. Azt viszont mi sem gondoltuk, hogy a Gigabyte Mini-ITX méretbe gyömöszöli ezt a platformot. Jól látszik az alábbi képen, hogy a processzorfoglalat felemészti szinte az egész, kéttenyérnyi nyomtatott áramkört. Azért nyomorítottak mellé két DDR3 memória- és egy hosszú PCI Express 2.0 16x grafikuskártya-foglalatot is. Sőt van hely négy SATA adattárnak, a lapocska hátulján pedig ott sorakozik a három monitorkimenet, a két USB 3.0 és az eSATA aljzat a sokcsatornás és digitális hangcsatlakozók mellett. Azt gondolná az ember, hogy az ilyen alaplap lényegesen drágább lesz a hasonló ATX vagy microATX formátumú megoldásoknál, de szerencsére nem így van. Ugyan a kis Gigabyte H55N-USB3 azért drágább az átlagnál, ám szerintünk három év garancia mellett 26 000 forintos vételára nem olyan vészes.


... Mini-ITX méretviszonya

Mit lehet egy ilyen kis alaplappal kezdeni? Lényegében akármit. Mivel van PCI Express 2.0 16x csatolója, akár komoly grafikus kártyát is fogadhat, az LGA1156 foglalatba pedig komoly processzort tehetünk. Sőt ma már nagyon pici házban is megcsinálhatjuk mindezt. Kedvező, hat év garancia mellett 15 500 forintos ára miatt a Chieftec BT02B dobozka egy nagyon jó választás ezen a téren. A Chieftechez illően masszív felépítésű, de csak 295 x 240 x 135 mm-es házikóba a Mini-ITX alaplap mellé egy 3,5 és egy 5,25 hüvelykes meghajtó fér, ráadásul kapunk hozzá egy 180 wattos tápot is.

Hogy ki ne szaladjunk a táp lehetőségeiből meg a helyből, csak egy Radeon HD 5770 fér még be a konfigurációba. Annak játékos kihajtásához vastagon elég egy 2,80 GHz-es Pentium G6950, amit már 25 000 forint körüli áron megvehetünk. A Radeonnál figyelni kell arra, hogy egyfoglalatos hűtése legyen. Ilyet a Powercolor és az XFX is kínál, vételáruk kb. 41 000 forint. Memóriából, a kedvező árak miatt érdemes 2 x 2 GB-ot venni 20 000 forint körül. Adattárnak jó lehet a Seagate 500 GB-os winchestere, mely jól szerepelt tesztünkben, mellé pedig a Chieftec háznak köszönhetően betehetünk egy klasszikus, 5,25”-os optikai meghajtót, amit már 5000 forintért hozzánk vágnak. Persze akár vehetünk Blu-ray olvasót is 13 000 forinttól. Összesítve tehát a kis alaplappal, Pentium G6950-nel, 4 GB memóriával, 500 GB-os merevlemezzel, Radeon HD 5770-nel, DVD-íróval és a kis házzal 150 000 forint alatt lehet egy nagyon ütőképes és kicsi számítógépünk, ami könnyedén hordozható LAN partikra. Ha HTPC-t szeretnénk, akkor egy atomos rendszerrel, diszkrét VGA nélkül legalább 50-70 000 forintot spórolhatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Megmozdult a VGA-piac!

  Újdonságok és érdekességek bemutatása mellett a Radeon HD 6800 család megjelenésének hatását elemezzük.

 • Hardverhelyzet november elején

  Super Mario 25. születésnapja alkalmából játékos érdekességeket és hardverújdonságokat tálalunk, továbbá a Galaxy Tab is megjött.

 • Ősz végi hardvermustra

  November közepén élénkülni látszik a hardverpiac, már a karácsonyra készülnek a kereskedők.

 • Újdonságok a hardverpiacról

  Ezen a héten Asus házakkal, multimédiás lejátszókkal, notebookokkal és egyéb érdekességekkel jelentkezünk.

Előzmények

 • Tévék és notebookok

  Érdekes kijelzők és laptopok mellett számos hardverpiaci újdonságot mutatunk be.

 • Szüreti hardverújdonságok

  Alaplap, processzor, grafikus kártyák mellett hordozható hangszórók és notebookok szerepelnek eheti ajánlónkban.

 • Játékos csúcskonfig, ésszel

  Eheti piaci bemutatónkban gamer konfigurációkat állítunk össze, higgadtan, ésszel, jól átgondolva.

 • Terjed az Intel-kór

  Intel processzorok, GeForce GTS 450-ek, egy adag notebook és egyéb érdekességek kerültek eheti piaci beszámolónkba.

Hirdetés