PlayStation VR2 teszt: kipróbáltuk a Sony új virtuális valóság szettjét

Papíron nagyon ígéretesnek tűnt a japán cég idén debütált VR terméke. Megnéztük, hogy milyen a valóságban.

Sony PlayStation VR2

Évtizedek óta folyik a virtuális valóság eszközök fejlesztése, de a nagy ígéretek és szép szavak ellenére ezeknek az eszközöknek a nagy áttörése elmaradt, vagfy legalábbis még várat magára. Ennek számos oka van, de mindenesetre a lényeg, hogy még mind a mai napig vannak, akik látnak fantáziát ebben az irányban, köztük olyan gigászi cégek is, mint a Meta vagy a Sony.

Sony PlayStation VR2
Sony PlayStation VR2 [+]

A Sony az idei év első napjaiban rántotta le a leplet a nagyközönség előtt legújabb ilyen jellegű megoldásáról, a PlayStation VR 2-ről, ami megérkezett Magyarországra, és tesztlaborunkba is. A múltban számos hasonló készülék járt már nálunk, és egyikkel sem voltunk igazán elégedettek, úgyhogy nagyon kíváncsiak voltunk, hogy sikerült-e szintet lépnie a japán cégnek, és ha igen, akkor hogyan.

A doboz tartalma

A dobozban a VR sisak mellett két darab egyedi kialakítású, mozgásérzékelős Sense kontroller, valamint egy fejhallgató található, tehát nincsenek más kiegészítők, például külön mozgásérzékelők, mint a HTC Vive vagy a Valve Index esetében. A hagyományos felépítésű szemüveg 560 gramm súlyú, állítható pántokkal rögzíthető a fejre, oldalán pedig levehető, rugalmas, redőzött szilikonszalag kapott helyet, abból a célból, hogy a lehető legjobban kizárja az esetlegesen beszűrődő külső fényt.

Ez ötletes megoldás, viszont a szennyeződés, a por a redőkben csúnyán megtapad, de szerencsére könnyen mosható. A frontfelületen négy darab infrakamerát helyeztek el, melyek feladata a környezet pásztázása, illetve belül található két infrakamera is, amelyek a szem mozgását figyelik. Nem látszik kívülről, de a szemüveg tartalmaz két rezgőmotort, valamint egy hattengelyes, gyorsulásmérővel kiegészített mozgásérzékelős rendszert is.


[+]

Fontos megjegyezni, hogy a szett sajnos csak a PlayStation 5-tel képes együttműködni, régebbi konzolokkal vagy PC-vel nem használható. A szemüveget egy 4,5 méteres USB Type-C kábellel kell csatlakoztatni, azaz nem sikerült megoldani a vezeték nélküli használatot továbbra sem. A fejpánt hátsó részén, tarkótájt található egy 3,5 mm-es fülhallgató-kimenet, amihez bármilyen hangeszköz csatlakoztatható. Már korábban említettük, hogy a szett része egy speciális kialakítású fülhallgató, amely egyszerűen felpattintható a fejpántra.


[+]

Az egyedi kialakítású Sense kontrollerek szerencsére vezeték nélküli úton csatlakoznak a sisakhoz. Található rajtuk négy-négy gomb, egy-egy joystick, illetve ravasz. Természeten ezen perifériák is rendelkeznek mozgásérzékelővel, fogásuk kényelmes, súlyuk sem vészes, 110 gramm, és ezek is rendelkeznek rezgőmotorral. Természetesen akkumulátorról kapják az energiát, azonban az üzemidő nem túl acélos: tapasztalataink szerint be kell érni körülbelül négy órával, és nagyjából 35 perc alatt tölthetőek fel teljesen.

[+]

Főbb paraméterek
Sony PlayStation VR2
Képernyő 2 db OLED
Felbontás 2000x2040 pixel
Látószög 110 fok
HDR támogatás HDR10
Csatlakozó USB Type-C, 3,5 mm-es jack
Súly Szemüveg: 560 gramm
Kontroller: 110 gramm
Doboz tartalma VR szemüveg, 2 db Sense kontroller, fejhallgató, használati utasítás, USB-C kábel, tartalék fülgumik
Gyártó honlapja www.sony.hu
Termék honlapja Sony PlayStation VR2
Fogyasztói ár 250 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés