Asus blog: ici-pici VivoPC

Már amikor először hallottunk róla, felkeltette az érdeklődésünket az Asus VivoPC-je. A nagyon kompakt számítógép abba a mezőnybe próbál betörni, ahol a Mac mini jelenti az etalont, és valljuk be, megjelenése alapján a Vivo PC-nek van is erre esélye. Nagyjából akkora az alapterülete, mint az aktuális Mac mininek, viszont néhány centiméterrel magasabb nála. Mégpedig azért, mert 3,5 hüvelykes merevlemez szerelhető bele, így tárkapacitásban messze túlmutat minden konkurensén, így ez a legkisebb gépház, amiben ekkora winchestert láttunk.


[+]

Könnyen, mindössze egyetlen retesz oldásával és a tető eltávolításával hozzájuthatunk az adattárhoz, amit szintén egy mozdulat kivenni. Alatta, a csavarral biztosított fedél mögött rejtőzik a két SO-DIMM modult fogadó DDR3 memória aljzat, további nyolc csavar oldása után pedig láthatjuk az alaplapot a kompakt hűtésével és a többi kellékkel, például az ac-s Wi-Fi adapterrel és a két 2 wattos hangszóróval együtt.


[+]

Tesztpéldányunkban Ivy Bridge alapú Celeron 1007U processzor dolgozott, de erősebbel is kapható a VivoPC. Mellé egyetlen modulban 2 GB RAM-ot, 500 GB-os merevlemezt és ac-s Wi-Fi adaptert telepítettek, ez az összeállítás Free DOS operációs rendszerrel 74 900 forintba kerül. Csatlakozót csak a hátlapon találtunk és a bekapcsológombot, illetve az SD kártyaolvasót is ide helyezték. Monitorkimenetből kettő áll rendelkezésünkre (HDMI és D-Sub), USB csatlakozóból négy 2.0-s és két 3.0-s van, a hangot analóg és digitális formában is kivezethetjük, továbbá a Gigabit Ethernet portról sem feledkeztek meg.


[+]

A notebookvonalról érkező kis Celeronnak két 1,5 GHz-e processzormagja és szerény grafikus alegysége van. Alapvető tartalomfogyasztási feladatokra, filmezéshez, internetezéshez jó lehet, irodai programok sem akasztják meg, de komolyabb képszerkesztéshez vagy videovágáshoz már kevés lesz, és a 3D-s játékokat is el lehet felejteni. Pici hangszórói valamivel jobban szóltak a notebookos átlagnál, irodai felhasználáshoz, az operációs rendszer visszajelző hangjaihoz elegendőek lesznek, de többet ne várjunk tőlük.

Termék megnevezése Asus VivoPC VM40B
Processzor Intel Celeron 1007U, 1,50 GHz, 17 watt TDP
Memória 2 DDR3-1600 (16 GB-ig bővíthető)
Grafika Intel HD Graphics – integrált
Hang Nyolccsatornás ALC270
Merevlemez 500 GB HDD – SATA 3.0, 3,5 hüvelykes
Kommunikáció Intel IEEE 802.11b/g/n/ac Wi-Fi, Realtek Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.0
Interfészek - 2 db USB 3.0,
- 4 db USB 2.0,
- D-Sub és HDMI monitorkimenet,
- Ethernet,
- audio ki- és bemenet
Extrák Kártyaolvasó, 2 x 2 wattos hangszórók
Méret 190 x 190 x 56,2 mm
Tömeg 1,2 kg
Operációs rendszer Free DOS
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja VivoPC VM40B
Fogyasztói ár 74 900 forint
Garancia 2 év

Nyugalomban, viszonylag magas, 14 wattos fogyasztás mellett, nem volt néma a kicsike, hűtésének alapzaját és a műanyag keretben kissé felerősödő merevlemez zaját jól lehetett hallani csendesebb filmjelenetek közben. Akit ez zavarna, tegye hifiszekrénybe a VivoPC-t. Valószínűleg melegedési problémái nem lesznek, mert félórányi hevítés alatt sem fűtötte fel magát túlzottan, miközben 35 wattot fogyasztott. A processzornál 75 °C-os, a merevlemeznél 40 °C-os maximumot mértünk 27 dB-en duruzsoló hűtés mellett. Filmnézés és internetezés közben távolról sem melegedett és hangosodott ennyire a kicsike.


[+]

Összességében meg voltunk elégedve az Asus VivoPC-jével, egészen jól mutat, okosan össze van rakva, tetszett, de lehetne egy picivel olcsóbb. Vagy adhatnának mellé valami ügyes, vezeték nélküli beviteli eszközt, mondjuk touchpades billentyűzetet, esetleg távirányítót.


Asus VivoPC miniszámítógép

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények