Sapphire HD 7970 Vapor-X GHz Edition teszt

A Sapphire HD 7970 Vapor-X GHz Edition

Mint azt minden bizonnyal jó néhányan már tudják, az AMD referenciakártyáit is a Sapphire (pontosabban a PC Partner) gyártja, így meglehetősen szoros a két cég közötti kapcsolat. Ennek okán a kék színű ásványról elnevezett márka általában elsőként rukkol elő különféle egyedi Radeon VGA-kkal. A HD 7970 GHz Edition elnevezésű kártyák esetében a Sapphire első körben a gyári tuningot is alkalmazó TOXIC szériát gyarapította. Nem sokkal később a referenciaórajeleket használó Vapor-X sorozat is kibővült két HD 7970 GHz Edition modellel, melyből nálunk a 3 GB memóriát felvonultató verzió vendégeskedett.


[+]

A méretes csomagolás a kártyán kívül a következőket tartalmazza: egy darab hat- és egy nyolctűs PCIe tápátalakító, egy DVI->D-Sub adapter, egy CrossFire híd és egy 1,8 méteres HDMI kábel. Ezeken túlmenően a szokásos CD és némi paksaméta lapult a kártya alatt. A dobozon egy kisebb felirat jelzi a Vapor-X megnevezés eredetét, azaz a hőkamrás hűtő jelenlétét.


[+]

Jó néhány, az utóbbi időben napvilágot látott egyedi tervezésű VGA-hoz hasonlóan a HD 7970 Vapor-X GHz Edition is két légkavarót kapott. A ventilátorok átmérője ebben az esetben 8 centiméter. A kártya kategóriájához hűen a hosszabb kivitelűek közül származik, ez leghosszabb pontján közel 28 centimétert jelent.


[+]

A Sapphire kártyáját a tetejére fektetve megállapítottuk, hogy egy kettő és fél kártyahelyet elfoglaló megoldással állunk szemben, ergo egy ilyen kártya jelenléte esetében le kell mondanunk a kártyát tartalmazó x16-os PCIe slot alatti két foglalat használatáról is. Ezen felül még itt jegyeznénk meg, hogy a fenti fotón látható kártya bal szélén található SAPPHIRE felirat üzem közben diszkrét fehér fényt áraszt magából. Ezen rész fölött található a kétállású BIOS kapcsoló, mellyel egy ROM és egy EEPROM között kapcsolgathatunk. Utóbbit kedvünkre átprogramozhatjuk, miközben előbbi mintegy biztonsági tartalékként van jelen számunkra.


[+]

A hűtő eltávolítása után szemügyre vehettük a hőkamrát tartalmazó szekciót. Ez a megoldás hasonló elven alapszik, mint a hővezető csövek: egy zárt kamrának (vapor chamber) a melegedő alkatrészre, chipre illeszkedő felén a víz felforr, a hűvösebb túloldalon ismét lecsapódik, majd hajszálcsöveken keresztül (a kamra elhelyezkedésétől függetlenül) visszajut a forró oldalra, és kezdődik elölről a körfolyamat. Gyártási szempontból fontos, hogy a hőcsövekhoz hasonlóan ezt a részt egybe lehet építeni a hő leadását szolgáló bordázattal. A gyártó állítása szerint ez a megoldás kétszer olyan gyorsan vezeti el a hőt, mint a tömör réz, ami első olvasatra mindenképpen jól hangzik. A fotón többek között 12 kis hővezető párna is megfigyelhető, melyek a GDDR5-ös chipek hőelvezetéséért felelnek.


[+]

A szinte teljesen csupasz NYÁK meglehetősen sok különböző alkatrészt vonultat fel, ami a fogyasztás ismeretében nem túl meglepő. A kártya bal felső sarkában két CrossFire híd látható, mellyel akár négy kártyát is összeboronálhatunk a teljesítmény növelésének oltárán.


[+]

A kártya hátuljában helyet kapott 8 GPU fázis plusz kettőt jelent a korábbi HD 7970-es referenciához képest. A tekercsekről és a kondenzátorokról különösebb érdekességet nem tudunk elmondani. A FET-ek esetében már más a helyzet, ugyanis ezek szerepét DirectFET-et töltik, melyek igen jó minőségű alkatrésznek számítanak. A teljes szekció 12 voltos feszültséggel való ellátáshoz egy 6 és egy 8 tűs csatlakozót biztosít a gyártó, melyek segítségével hivatalosan 300 wattból gazdálkodhatunk.


[+]

A tápellátás vezérlésére szintén egy, az AMD által tervezett megoldáson látott ismerőst hívták segítségül, ugyanis a 7970 Vapor-X GHz Edition is a CHiL CHL8228 nevű chipjét alkalmazta. A tuningosoknak ez most is jó hír, mert ezzel viszonylag tág keretek között szabályozható a GPU feszültsége.


[+]

Ugyan a fenti képen csak nehezen kivehető, de a GDDR5-ös RAM chipek szerepét ebben az esetben is a Hynix műhelyéből származó egységek töltik be. A H5GQ2H24AFR-R0C típusú modellek hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett. Az egyenként 2 gigabit (256 MB) kapacitású egységekből összesen 12 darab került a NYÁK-ra, melyek elrendezése a 384 bites vezérlésnek megfelelően alakul.

A hátlapon változásokat láthatunk a referenciához képest. Elsőként egy DVI-I és DVI-D portba botolhatunk, melyek közül az utóbbi csak single link sávszélességű, vagyis a maximálisan elérhető felbontás ezen keresztül 1920x1200-ra korlátozódik. Ezeket egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 HBR2 csatoló követi. Az legutolsó verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású monitorokat, továbbá a 3 GHz-es HDMI lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. A kártyával a sztereó 3D DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzők is működnek hárommonitoros Eyefinity módban, de egy megfelelő hub segítségével a VGA-ra összesen hat megjelenítőt is csatlakoztathatunk, hála az Eyefinity 2.0-s verziójának; további újítás, hogy a szintet lépett Eyefinity mindegyik csatlakoztatott kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot is képes rendelni.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés