Hirdetés

Samsung 840: az első TLC-alapú SSD a piacon

Hirdetés

Samsung SSD 840

A közelmúltban már bemutattuk a Samsung 840 PRO-t, melyet a gyártó inkább a professzionális, vállalati környezetbe szán. Ennek megfelelően az a sorozat még MLC chipekre épül, valamint az árazás is a célközönségnek megfelelően alakul. Ezzel szemben a "PRO" jelölés nélküli verziót már az otthoni, különösebb extra (vagy éppen extrém) igények nélküli felhasználóknak szánja a gyártó.


[+]

A nálunk járt dobozos "kit" verzió első ránézésre a korábbi Samsung 830-ra emlékeztetett minket, már ami a csomagolást illeti. A dobozban egy SATA kábelen kívül alumínium beépítőkeretet, ahhoz tartozó csavarokat, valamint egy SATA->USB adaptert találtunk. Utóbbi elsősorban a laptoptulajdonos vásárlók kedvéért került a csomagba, míg előbbinek elsősorban az asztali gépek kedvelői vehetik hasznát.

A meghajtó burkolata szinte teljesen megegyezik a Samsung 840 PRO esetében látottakkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fémváz magassága itt is 7 milliméter, azaz a 840 is befér bármilyen 2,5"-os meghajtóhelyre. Emellett a súly is nagyon baráti, hisz a PRO-hoz hasonlóan ezen modell tömege is csak 53 gramm.

A beazonosításban segít az SSD alján lévő címke, melyen többek között az adott modell kapacitása is megtalálható. Nálunk 250 GB-os verzió járt, ezen kívül még 120 és 500 GB-os modellek kerülnek piacra.


Samsung S4LN021X01-8030

Az S4LN021X01-8030 jelzésű vezérlő teljesen megegyezik a 840 PRO-ban látott típussal. A korábbi 830-as sorozatban látott központi egységhez hasonlóan ez is három ARM magot tartalmaz, de azok a korábbi Cortex-A9 helyett már a Cortex-R4 családból kerültek ki, melyek alapórajele immáron 300 MHz. Azt talán már mondanunk sem kell, hogy a vezérlő támogatja a SATA 6 Gbps szabványt, de természetesen visszafele kompatibilitást biztosít a korábbi verziókkal. A kontroller mellett most is egy DRAM chip (cache) lapul, mely egészen pontosan egy energiatakarékos, LPDDR2-1066 szabványú Samsung modell 512 MB-os kapacitással.

A NAND chipekkel elérkeztünk a 840 PRO és a 840 közötti egyetlen lényeges különbséghez. Míg a 840 PRO a korábbi 830-as sorozatban is használt MLC lapkákat alkalmazza, addig a sima 840 új fejlesztésű TLC chipeket kapott. A Samsung hivatalos NAND kódfejtőjét alkalmazva megtudhatjuk, hogy ezt a harmadik betű/szám jelzi a sorban, azaz jelen esetben a "C" betű. A 10. karakterből még a pontos gyártástechnológiára is fény derülhet. Az "M" betűt a legelső 470-es sorozat 32 nanométeres egységein láthattuk, míg az "A" betű a 830-cal tűnt fel, amibe 27 nanométeres lapkák kerültek. A "B" betű a 21 nanométert jelenti, melyet egyelőre csak mSATA SSD-n láttunk. Mindebből az következik, hogy a nálunk járt modellen 27 nanométeres NAND-ok vannak. Ezek pontos paramétereiről a Samsung nem közölt információkat, de a körülbelüli 1000 írási ciklus szerintünk borítékolható.

Ugyan utóbbi érték csak egyharmada a közelmúlt átlagos MLC lapkáinál látottaknak, de pánikra mi még ennek ellenére sem látunk különösebb okot. Napi 10 GB írással számolva a szóban forgó 250 GB-os SSD több mint 20 év után "halna bele" a NAND cellák természetes elhasználódásába. Értelemszerűen napi 20 GB-tal ez már "csak" 10 év lenne, míg 40-nel kalkulálva 5 év. A kérdés az, hogy ki végez napi rendszerességgel ilyen mennyiségű írási műveletet? Meglátásunk szerint egy átlagfelhasználó rendeltetésszerű használat mellett szinte biztosan nem képes olyan hatalmas terhelést róni a NAND chipekre, hogy a meghajtó ezen okból hibásodjon meg. A gyártó ezt bebiztosítva a nálunk járt modellen további 6 GB tartalékterületet is elkülönített az élettartamra jó hatással lévő háttérműveletek zökkenőmentes elvégzéséhez.


[+]

Ahogy feljebb már elmondtuk, a 840 PRO és a 840 között szabad szemmel látható különbség gyakorlatilag csak a NAND chipeken található feliratban van, tehát a két modell esetében a NYÁK és a többi komponens azonos.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés