Tesztpadon a világ egyik legfurább monitora

Nálunk járt a 49"-es, 32:9 képarányú, HDR támogatású, ívelt, QLED paneles Samsung CHG90 kijelző.

Samsung CHG90 monitor

Az elmúlt években egyre több cég fordult a kvantumpontos kijelzőtechnológia irányába. Az  eljárás talán legelkötelezettebb támogatója a Samsung, akik tavaly léptek színre új generációs, QLED (kvantum LED) névre hallgató paneljükkel. A dél-koreai gigakonszern a televíziók mellett a monitorok termékcsoportját sem hanyagolta el, és 2017-ben az egyik legnagyobb elektronikai szakvásáron, a berlini IFA-n kiemelt helyen állította ki egyik kvantumpontos kijelzőjét.

Samsung CHG90
Samsung CHG90 [+]

Ez a modell, a HCG90 kétségkívül egy igen különleges monitor, ami már első pillantásra látszik: a 32:9 képarány gyakorlatilag két egymás mellé tett 16:9-es monitornak felel meg. A 3840x1080 képpont felbontású, ívelt megjelenítő a világon elsőként kapta meg a DisplayHDR-600 minősítést. Az eszköz végre eljutott hozzánk egy rövid időre, így alkalmunk nyílt kipróbálni működés közben.

Hirdetés

Külső

Már a méreteinél fogva, konkrétan a 120,3 centiméteres szélességével is magára rántja a figyelmet, amelyre még rá is tesz egy lapáttal a hajlított kialakítás. A görbület 1800R, ami azt jelenti, hogy olyan, mintha egy 1800 mm sugarú körből lenne kimetszve az ív. A talp a vállalat tévéinél már korábban megismert és bevált formákat követi, és kellő stabilitást biztosít a robusztus kijelzőnek. Amennyiben arra lenne szükség, természetesen a falra is akasztható a VESA-kompatibilis falikonzolok segítségével. A vékony műanyag káva vastagsága 1,2 centiméter, ami ma teljesen átlagosnak számít.


[+]

A hátoldalán, ahol a kar a képernyőhöz csatlakozik, egy kör alakú, világoskék LED világítást helyeztek el. Ennek pusztán esztétikai szerepe van, csak a falat világítja meg, az interfészeket sajnos nem, ami pedig sötétben jól jönne. A képernyő magasságán 5 centimétert változtathatunk, a dönthetőség -2 és 15 fok, jobbra és balra pedig 15-15 fokban lehet elforgatni. A hátlap közepén két HDMI 2.0a, egy DisplayPort 1.4 és egy mini DisplayPort 1.4 bemenet kapott helyet, továbbá került ide még egy 3,5 mm-es fejhallgató-kimenet, mikrofon be- és kimenet, valamint két USB 3.0 port és egy USB 3.0 bemenet (uplink). A vezetékek trükkös elvezetéséről nem gondoskodtak, de ha itt tartunk, meg kell említeni, hogy a termék dobozában található USB, DisplayPort, mini DisplayPort és HDMI kábel is.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés