Tesztpadon a világ egyik legfurább monitora

Nálunk járt a 49"-es, 32:9 képarányú, HDR támogatású, ívelt, QLED paneles Samsung CHG90 kijelző.

Hirdetés

Használatban, értékelés

A szokatlanul nagy méret, és képarány mellé szokatlan szolgáltatások is társulnak. Az Easy Setting Box funkciónak köszönhetően a felhasználó rengeteg előzetesen beállított módon oszthatja fel a monitort a különféle alkalmazások között, így ezzel már külön nem kell bajlódnia. A Picture-by-Picture fantázianevű opció pedig lehetővé teszi két különböző eszköz egyidejű csatlakoztatását, tehát rádughatunk például egy notebookot és egy játékkonzolt, és amíg apu a képernyő bal oldalán dolgozik, addig gyermeke a jobb térfélen pörgetheti a Mortal Kombatot.

Samsung CHG90
Samsung CHG90 [+]

Munkaalkalmazásokhoz, irodai használatra a monitor tényleg nagyon kényelmesen használható. A játékoknál is jónak tűnt, az IFA-n Fifával és Battlefielddel promózták, és valószínűleg hasznos lehet egy profinak is ez a fajta kialakítás, szimulátoroknál pedig pláne beválhat. Viszont aki alapvetően filmezéshez keres megjelenítőt, annak nem ez a legjobb választás, hiszen ilyen képarányú filmek nincsenek. Többen is kipróbáltuk, és mindannyian azt tapasztaltuk, hogy hamar meg lehet szokni a fura arányokat, így ezzel valószínűleg nem nagyon lehet senkinek gondja. A dizájn figyelemfelkeltő, hatásvadász, emiatt a termék státusszimbólumnak is tökéletesen beválhat, valószínűleg pont ez volt a Samsung döntéshozóinak is a célja.


[+]

A kialakítás jó lett, a talp kellően stabil, a csatlakozók könnyen elérhetőek. A vezérlés is rendben van, hiszen az ezért felelős gombok kényelmesen elérhetőek, a grafikus kezelőfelület pedig logikus és átlátható. Viszont a kép minőségét tekintve már vannak dolgok, amikbe bele lehet kötni egy ilyen abszolút prémium kategóriásnak szánt modell esetén. Ilyen például PWM-es fényerő-szabályozás, a képernyő homogenitási problémái vagy a nem tökéletes betekintési szögek.

Viszont az is igaz, hogy kalibrálás után a színhűség remek, és az input lag is kiemelkedő. 370 000 forintos árával a legdrágább monitorok közé tartozik jelenleg, de különlegességéből fakadóan nem igazán lehet összevetni hagyományos rokonaival. Nyilván az ember anyagilag sokkal jobban jár, ha vesz két 27 hüvelykes Full HD monitort, és egymás mellé teszi őket, ha ilyen méretre és képarányra van szüksége, de a Samsung CHG90 nem az ár/érték arányról szól.

elefant

A Samsung CHG90 monitort a Samsung magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés